Je kat is je maatje, je trouwe vriend. Je wilt het beste voor hem, zeker als hij ziek is. Soms is antibiotica nodig om je kat weer beter te maken. Maar wat komt er allemaal bij kijken? En waar moet je op letten als je kat antibiotica krijgt?
Wat is Antibiotica voor een Kat?
Antibiotica is een medicijn dat bacteriële infecties bestrijdt. Het doodt de bacteriën of remt hun groei, waardoor je kat kan herstellen. Er zijn verschillende soorten antibiotica, elk met een eigen werking en toepassingsgebied. Je dierenarts kiest de juiste antibiotica op basis van de infectie die je kat heeft.
Wanneer heeft je Kat Antibiotica nodig?
Je kat heeft antibiotica nodig als hij een bacteriële infectie heeft. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij:
- Urineweginfectie
- Huidinfectie
- Ademhalingsproblemen
- Wondinfectie
- Tandvleesontsteking
Het is belangrijk te onthouden dat antibiotica niet werken tegen virussen of schimmels. Daarom is het essentieel dat een dierenarts de diagnose stelt en bepaalt of antibiotica daadwerkelijk nodig zijn.
Hoe dien je Antibiotica toe aan je Kat?
Antibiotica voor katten komt vaak in verschillende vormen: pillen, vloeistof of injecties. De manier waarop je de antibiotica moet toedienen, hangt af van het type medicijn en de instructies van je dierenarts.
Het toedienen van pillen kan een uitdaging zijn. Probeer de pil in wat lekkers te verstoppen, zoals een stukje kipfilet of een speciale pil-pocket. Je kunt de pil ook direct in de bek van je kat geven met een pillenschieter. Vloeibare antibiotica zijn vaak makkelijker toe te dienen, je kunt dit direct in de bek spuiten. Volg altijd de dosering en frequentie op zoals voorgeschreven door je dierenarts.
VIDEO: 7 OTC-medicijnen voor mensen veilig en effectief voor katten
Wat te doen als je Kat de Antibiotica weigert?
Het kan gebeuren dat je kat de antibiotica weigert. Probeer dan de volgende tips: Heb je het idee dat je kat een verkoudheid heeft, bekijk dan de symptomen en behandeling van een verkouden poes.
- Meng de antibiotica met een kleine hoeveelheid favoriet natvoer
- Vraag je dierenarts om een andere vorm van antibiotica (bijvoorbeeld een injectie)
- Geef de antibiotica op een ander tijdstip van de dag
- Wees geduldig en geef niet op
Belangrijk: forceer je kat nooit om de medicatie in te nemen. Dit kan leiden tot stress en braken.
Mogelijke Bijwerkingen van Antibiotica bij Katten
Zoals alle medicijnen, kan antibiotica bijwerkingen veroorzaken. Sommige bijwerkingen zijn mild, terwijl andere ernstiger kunnen zijn. Veel voorkomende bijwerkingen zijn:
- Braken
- Diarree
- Verminderde eetlust
- Sloomheid
In zeldzame gevallen kan antibiotica leiden tot allergische reacties. Neem direct contact op met je dierenarts als je een van de volgende symptomen ziet:
- Ademhalingsproblemen
- Zwelling van het gezicht
- Huiduitslag
Het is belangrijk om je kat goed in de gaten te houden tijdens de antibioticakuur. Als je je zorgen maakt over de bijwerkingen, neem dan contact op met je dierenarts.
Antibiotica resistentie bij Katten
Overmatig gebruik van antibiotica kan leiden tot antibioticaresistentie. Dit betekent dat bacteriën resistent worden tegen de antibiotica, waardoor de infectie moeilijker te behandelen is. Gebruik daarom antibiotica alleen als het echt nodig is en volg altijd de instructies van je dierenarts.
Je kunt bijdragen aan het verminderen van antibioticaresistentie door: Wanneer je kat niest is het belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is, lees hier meer over de oorzaken en symptomen van niezen bij katten.
- De antibioticakuur volledig af te maken, ook als je kat zich beter voelt
- Geen antibiotica over te houden voor een volgende keer
- Antibiotica alleen te gebruiken op voorschrift van de dierenarts
Tips voor een succesvolle Antibioticakuur bij je Kat
Om de antibioticakuur zo succesvol mogelijk te laten verlopen, zijn hier enkele tips:
- Volg de instructies van je dierenarts nauwkeurig op
- Geef de antibiotica op hetzelfde tijdstip elke dag
- Zorg ervoor dat je kat voldoende water drinkt
- Geef je kat licht verteerbaar voedsel
- Houd je kat goed in de gaten en meld eventuele bijwerkingen aan je dierenarts
Veelgestelde vragen over Antibiotica voor Katten
Meer over dit onderwerp
Verzamel diepgaande inzichten over Antibiotica voor je poes: alles wat je moet weten met deze lijst van links.
- Probiotica kat | Bestel de beste | Organimal Natuursupplementen
- Antibioticagebruik voor uw kat | AniCura Nederland
Wat kost antibiotica voor een kat?
De kosten van antibiotica voor een kat variëren. De prijs is afhankelijk van het type antibiotica, de dosering en de duur van de behandeling. Vraag je dierenarts om een kostenraming.
Hoe lang duurt het voordat antibiotica werkt bij een kat?
Het duurt meestal een paar dagen voordat je verbetering ziet. Als je kat na een paar dagen nog steeds ziek is, neem dan contact op met je dierenarts.
Kan ik probiotica geven tijdens de antibioticakuur?
Ja, probiotica kan helpen om de darmflora van je kat te herstellen tijdens de antibioticakuur. Overleg met je dierenarts welke probiotica geschikt is voor je kat.
Wat als ik een dosis antibiotica vergeet?
Geef de dosis alsnog zodra je eraan denkt. Als het bijna tijd is voor de volgende dosis, sla dan de vergeten dosis over en ga verder met het normale schema. Geef nooit een dubbele dosis.