Je kat is een deel van je gezin. Je wilt natuurlijk dat alles goed geregeld is, zeker als je samen op reis gaat. Een belangrijk document daarbij is het kattenpaspoort, ook wel bekend als het Europees dierenpaspoort voor katten. Maar wat is een kattenpaspoort precies, wanneer heb je het nodig en hoe kom je eraan? Dat lees je hier.
Wat is een Poes Paspoort?
Een kattenpaspoort is een officieel document dat de identiteit en de gezondheidsstatus van je kat bevestigt. Het is vergelijkbaar met een mensenpaspoort, maar dan voor je harige vriend. Het paspoort is in de hele Europese Unie (EU) geldig en ook in een aantal landen daarbuiten. Je kunt het zien als een soort identiteitsbewijs en gezondheidsverklaring in één. Handig, toch? Is je kat gechipt? Zo niet, lees dan hier alles over de chipverplichting voor katten.
Waarom is een Kattenpaspoort Belangrijk?
Je hebt een kattenpaspoort nodig als je met je kat naar het buitenland reist. Binnen de EU is het verplicht, maar ook voor reizen naar bijvoorbeeld Zwitserland of Noorwegen heb je het nodig. Het paspoort bewijst dat je kat is ingeënt tegen rabiës (hondsdolheid) en dat hij of zij voldoet aan de gezondheidseisen van het land waar je naartoe reist. Zonder paspoort kan je kat aan de grens geweigerd worden, en dat wil je natuurlijk voorkomen! Wil je meer algemene informatie en tips over poezen? Lees dan verder op onze site!
Wat staat er in een Kattenpaspoort?
In het kattenpaspoort vind je de volgende informatie:
- De gegevens van je kat: naam, ras, geslacht, geboortedatum, chipnummer of tatoeagenummer.
- Jouw gegevens als eigenaar: naam, adres.
- De gegevens van de dierenarts die het paspoort heeft uitgegeven.
- Een bewijs van de rabiës vaccinatie.
- Eventuele andere vaccinaties en behandelingen die je kat heeft gehad. Denk aan een behandeling tegen teken of wormen.
Het is belangrijk dat alle informatie correct en up-to-date is. Check dit dus goed als je het paspoort ontvangt of laat invullen.
Hoe Kom Je aan een Kattenpaspoort?
Je krijgt een kattenpaspoort via je dierenarts. Niet elke dierenarts mag een paspoort uitgeven. Vraag dit dus na. De dierenarts controleert of je kat gechipt is en geeft het paspoort uit. De dierenarts vult het paspoort in met de benodigde gegevens, zoals de vaccinaties.
Hieronder de stappen op een rij:
- Ga naar de dierenarts: Maak een afspraak bij een dierenarts die bevoegd is om een kattenpaspoort uit te geven.
- Laat je kat chippen: Als je kat nog niet gechipt is, laat dit dan eerst doen. De chip is nodig om de identiteit van je kat te bewijzen.
- Rabiës vaccinatie: Laat je kat vaccineren tegen rabiës. Dit is verplicht voor reizen binnen de EU.
- Paspoort aanvragen: De dierenarts vult het kattenpaspoort in en stempelt het af.
VIDEO: Slechts 2 stappen om een EU-dierenpaspoort te verkrijgen! LEES VERDER IN REACTIE #korte broek #teckel #hond
Onmisbare bronnen
We hebben enkele topbronnen over Poes paspoort aanvragen? Alles wat je moet weten! voor je op een rijtje gezet.
- Chip, paspoort en registratie hond en kat | Honden en katten | NVWA
- Europees huisdierenpaspoort aanvragen | Wetten en regelingen …
Wat kost een Kattenpaspoort?
De kosten van een kattenpaspoort variëren. De prijs is afhankelijk van de dierenarts en of je kat al gechipt en gevaccineerd is. Reken op een bedrag tussen de 40 en 70 euro voor het paspoort zelf, exclusief de kosten voor de chip en de vaccinatie. Informeer vooraf bij je dierenarts naar de exacte kosten.
Hoelang is een Kattenpaspoort Geldig?
Een kattenpaspoort is in principe levenslang geldig, zolang de rabiës vaccinatie up-to-date is. De geldigheid van de rabiës vaccinatie hangt af van het vaccin en de regels van het land waar je naartoe reist. Meestal is de vaccinatie één tot drie jaar geldig. Laat je dierenarts je hierover informeren. Je dierenarts noteert de vervaldatum in het paspoort.
Aandachtspunten voor het Reizen met je Kat
Naast het kattenpaspoort zijn er nog een paar dingen waar je op moet letten als je met je kat op reis gaat:
- Check de regels: Elk land heeft eigen regels voor het invoeren van dieren. Check deze regels goed voordat je vertrekt. Soms zijn er extra eisen, zoals een bloedtest of een behandeling tegen bepaalde parasieten.
- Vervoer: Zorg voor een veilige en comfortabele reismand voor je kat.
- Identificatie: Naast de chip is het handig om een adreslabel aan de halsband van je kat te bevestigen, met je telefoonnummer.
- Reisziekte: Heeft je kat last van reisziekte? Overleg met je dierenarts over medicatie.
- Water en voer: Neem voldoende water en voer mee voor onderweg.
Met een goed voorbereide reis en een geldig kattenpaspoort kan je samen met je kat genieten van een welverdiende vakantie. Fijne reis!
Veelgestelde Vragen over het Kattenpaspoort
Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen over het kattenpaspoort:
- Moet mijn kat gechipt zijn voor een kattenpaspoort? Ja, een chip is verplicht. De chip is nodig om de identiteit van je kat te bewijzen.
- Kan ik een kattenpaspoort online bestellen? Nee, je krijgt een kattenpaspoort via de dierenarts.
- Wat als ik mijn kattenpaspoort kwijt ben? Neem contact op met je dierenarts. Je dierenarts kan een nieuw paspoort uitschrijven. Houd er rekening mee dat je dan opnieuw de rabiës vaccinatie moet laten registreren.
- Is een kattenpaspoort verplicht voor reizen binnen Nederland? Nee, binnen Nederland is een kattenpaspoort niet verplicht.
- Mijn kat heeft al een oud paspoort, moet ik een nieuwe? Oude paspoorten blijven geldig, zolang ze voldoen aan de eisen en de rabiës vaccinatie up-to-date is.