Je kat. Jouw pluizige vriend, de stille huisgenoot, het spinnende wonder. Je wilt dat het goed met hem gaat, toch? Dat hij gelukkig is, gezond en vol energie door het leven dartelt. Soms merk je dat er iets niet helemaal lekker zit. Zijn gedrag verandert, hij is stiller dan normaal of juist onrustiger. Misschien heeft hij moeite met naar de kattenbak gaan. Darmproblemen bij je kat zijn dan niet ondenkbaar. Een verstopt kat is een veelvoorkomend probleem. In dit artikel vertellen we je wat je kunt doen als je denkt dat je kat last heeft van obstipatie en hoe je constipatie bij je kat kunt herkennen.
Wat is Obstipatie bij Katten?
Obstipatie, ook wel constipatie genoemd, betekent dat de ontlasting van je kat hard en droog is. Je kat perst hard om te poepen, maar er komt weinig of niets uit. Normaal gesproken poept een kat één of twee keer per dag. Als je kat al een dag of langer niet gepoept heeft, kan er sprake zijn van obstipatie.
Symptomen van Verstopping bij je Kat
Hoe weet je of je kat last heeft van verstopping? Let op de volgende signalen:
- Moeite met poepen: je kat perst hard, miauwt misschien zelfs van de pijn.
- Harde, droge ontlasting: vaak kleine, keiharde balletjes.
- Verminderde eetlust: een verstopt kat heeft vaak minder zin om te eten.
- Braken: soms braakt een kat met obstipatie.
- Pijnlijke buik: je kat kan reageren als je zijn buik aanraakt.
- Sloomheid: je kat is minder actief dan normaal.
- Bloed bij de ontlasting: dit kan voorkomen als je kat hard heeft moeten persen.
Mogelijke Oorzaken van Obstipatie
Er zijn verschillende oorzaken waardoor je kat verstopt kan raken. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen, zodat je het probleem gericht kunt aanpakken. Wat zijn veel voorkomende oorzaken van obstipatie bij katten?
- Uitdroging: te weinig water drinken kan leiden tot harde ontlasting.
- Haarballen: vooral bij langharige katten kunnen haarballen een verstopping veroorzaken.
- Verkeerde voeding: te weinig vezels in de voeding kan obstipatie veroorzaken.
- Gebrek aan beweging: te weinig beweging kan de darmwerking vertragen.
- Stress: stress kan de darmwerking beïnvloeden.
- Ouderdom: oudere katten hebben vaker last van obstipatie.
- Aandoeningen: bepaalde medische aandoeningen, zoals nierproblemen of een vernauwing in de darm, kunnen obstipatie veroorzaken.
Wat kun je zelf doen tegen een Verstopte Kat?
Als je vermoedt dat je kat verstopt is, kun je een aantal dingen proberen om de situatie te verbeteren. Het is belangrijk om te weten dat darmproblemen zich ook kunnen uiten in andere vormen, zoals diarree bij je kat. Echter, raadpleeg altijd een dierenarts als de klachten aanhouden of verergeren. Hier zijn een paar tips:
- Zorg voor voldoende water: zet meerdere waterbakjes neer, verspreid door het huis. Overweeg een waterfontein, veel katten drinken liever stromend water.
- Vezelrijke voeding: kies een voeding die rijk is aan vezels. Overleg met je dierenarts welke voeding het beste is voor jouw kat. Er is speciale kattenvoeding voor constipatie.
- Beweging: stimuleer je kat om te bewegen. Speel met hem, geef hem een krabpaal waar hij op kan klimmen.
- Laxeermiddel kat: overleg met je dierenarts over een geschikt laxeermiddel voor je kat. Er zijn speciale laxeermiddelen voor katten beschikbaar.
- Kattengras: kattengras kan helpen bij de vertering en het afvoeren van haarballen.
- Verminder stress: zorg voor een rustige omgeving voor je kat. Geef hem een veilige plek waar hij zich kan terugtrekken.
VIDEO: 7 OTC-medicijnen voor mensen veilig en effectief voor katten
Laxeermiddel Kat: Wanneer en Welke?
Het gebruik van een laxeermiddel voor je kat kan soms nodig zijn om de verstopping te verhelpen. Er zijn verschillende soorten laxeermiddelen beschikbaar, elk met hun eigen werking. Overleg altijd met je dierenarts voordat je een laxeermiddel gebruikt. Sommige laxeermiddelen zijn niet geschikt voor alle katten of kunnen bijwerkingen hebben. Een veelgebruikt laxeermiddel voor katten is lactulose, dit maakt de ontlasting zachter. Vaseline olie kan ook gebruikt worden, maar dit mag je kat niet inademen.
Wanneer naar de Dierenarts?
Het is belangrijk om naar de dierenarts te gaan als:
Het is essentieel om alert te zijn op signalen van obstipatie bij je kat.
- Je kat al langer dan 24 uur niet heeft gepoept.
- Je kat duidelijk pijn heeft bij het poepen.
- Je kat bloed bij de ontlasting heeft.
- Je kat braakt of niet eet.
- Je kat sloom is en zich niet goed voelt.
De dierenarts kan onderzoeken wat de oorzaak is van de obstipatie en een passende behandeling voorschrijven. In sommige gevallen is een klysma nodig om de verstopping te verhelpen. Soms is er sprake van een onderliggende aandoening die behandeld moet worden.
Veelgestelde Vragen over Obstipatie bij Katten
Relevante artikelen
Ontdek meer over Poes heeft lax: Oorzaken & effectieve behandelingen door deze uitgekozen links.
- Laxatract – Constipatie – 667 mg/ml – Hond / kat – DECHRA
- Haarbal kat | Advies dierenarts | AniCura Nederland
Kan ik mijn kat vaseline geven tegen verstopping?
Vaseline kan in sommige gevallen helpen om de ontlasting te verzachten, maar het is belangrijk om de juiste dosering te geven en ervoor te zorgen dat je kat het niet inhaleert. Overleg altijd met je dierenarts voordat je vaseline gebruikt.
Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat verstopt raakt?
Zorg voor voldoende waterinname, vezelrijke voeding, voldoende beweging en een rustige omgeving. Regelmatig borstelen kan helpen om haarballen te voorkomen.
Is obstipatie bij katten gevaarlijk?
In de meeste gevallen is obstipatie bij katten niet direct levensbedreigend, maar het kan wel erg oncomfortabel zijn voor je kat. Als de verstopping lang aanhoudt of ernstig is, kan het leiden tot complicaties. Daarom is het belangrijk om op tijd actie te ondernemen.