Je kat, een klein spinnend motortje dat je huis vult met warmte en gezelschap. En soms… snurkt ze. Dat kleine, zachte geluid kan je ontroeren, je laten glimlachen, of je juist zorgen baren. Want is het normaal, dat gesnurk? En wanneer moet je je er druk om maken?
Waarom snurkt je kat?
Snurken bij katten, net als bij mensen, ontstaat door vibraties van de zachte weefsels in de bovenste luchtwegen. Stel je voor: tijdens de slaap ontspannen de spieren in de keel. Dit kan ervoor zorgen dat de luchtweg iets vernauwt. Wanneer je kat ademhaalt, stroomt de lucht langs deze vernauwing, waardoor de zachte weefsels gaan trillen. En die trilling, dat is wat je hoort als gesnurk.
Oorzaken van katten gesnurk
Er zijn verschillende redenen waarom je kat snurkt. Sommige zijn onschuldig, andere vereisen misschien wat extra aandacht. Laten we eens kijken:
- Slaaphouding: Ligt je kat in een rare, comfortabele maar toch onhandige positie? Een gekke houding kan de luchtwegen belemmeren en leiden tot snurken.
- Ras: Sommige kattenrassen zijn gevoeliger voor snurken dan andere. Platneuskattentypes, zoals Perzen en Exotic Shorthairs, hebben vaak kortere neuzen en plattere gezichten, waardoor ze meer kans hebben op ademhalingsproblemen en dus ook snurken. Zoekwoorden zoals “platneus kat snurkt” zijn voor jou wellicht herkenbaar.
- Overgewicht: Een paar extra kilootjes kunnen ook bij katten leiden tot snurken. Extra vet rond de nek kan de luchtwegen vernauwen.
- Allergieën: Net als mensen kunnen katten allergisch zijn voor bijvoorbeeld pollen, huisstofmijt of bepaalde voedingsstoffen. Een allergische reactie kan leiden tot zwelling in de luchtwegen, wat resulteert in snurken.
- Verkoudheid of infectie: Een simpele verkoudheid of een luchtweginfectie kan ook de oorzaak zijn van het gesnurk. Hetzelfde geldt voor een ontstoken neus.
- Vreemd voorwerp: In zeldzame gevallen kan een vreemd voorwerp in de neus of keel van je kat de oorzaak zijn van het gesnurk.
- Poliepen of tumoren: In nog zeldzamere gevallen kunnen poliepen of tumoren in de neus of keel leiden tot ademhalingsproblemen en snurken.
Wanneer moet je je zorgen maken over katten snurken?
Af en toe snurken is meestal geen reden tot bezorgdheid. Maar let op de volgende signalen:
- Plotseling begin: Begint je kat plotseling te snurken terwijl ze dat voorheen nooit deed?
- Verandering in het snurken: Is het snurken luider, heftiger of klinkt het anders dan normaal?
- Andere symptomen: Heeft je kat naast het snurken ook last van niezen, hoesten, benauwdheid, verminderde eetlust, lethargie, of andere vreemde symptomen?
- Ademhalingsproblemen: Heeft je kat moeite met ademhalen, ademt ze snel, of zie je dat haar buik heftig op en neer gaat tijdens het ademen?
Als je een van deze signalen opmerkt, is het verstandig om een dierenarts te raadplegen. Een dierenarts kan onderzoeken wat er aan de hand is en een passende behandeling voorstellen. Weet je dat er middelen tegen snurken voor katten bestaan? Alleen is een bezoek aan de dierenarts altijd noodzakelijk om de juiste oorzaak vast te stellen. Zo kun je onnodig lijden voorkomen.
Wat kun je zelf doen tegen het snurken van je kat?
Hoewel je niet altijd het snurken kunt voorkomen, zijn er wel een aantal dingen die je zelf kunt doen om het te verminderen:
- Gewicht: Help je kat op een gezond gewicht te blijven door haar de juiste hoeveelheid voer te geven en haar voldoende beweging te bieden.
- Luchtvochtigheid: Zorg voor een goede luchtvochtigheid in huis, vooral tijdens de wintermaanden. Een luchtbevochtiger kan helpen om de luchtwegen van je kat vochtig te houden.
- Allergenen: Probeer de hoeveelheid allergenen in huis te verminderen door regelmatig te stofzuigen, te dweilen en de kattenbak schoon te maken. Overweeg een luchtreiniger om de lucht te zuiveren.
- Slaapomgeving: Zorg voor een comfortabele en rustige slaapomgeving voor je kat. Een zacht mandje op een warme plek kan al veel doen.
Het snurken van je kat kan dus verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk om goed op je kat te letten en te letten op eventuele andere symptomen. Op die manier kan je bepalen of het snurken onschuldig is, of dat het een reden is om naar de dierenarts te gaan. Jouw kat verdient immers de beste zorg, ook als ze snurkt!
Veelgestelde vragen over katten snurken
VIDEO: Snurkende kat gewekt door huisdierouder
Is het normaal dat mijn kat snurkt?
Af en toe snurken is meestal normaal, vooral als je kat in een gekke houding ligt. Als het snurken echter plotseling begint, luid is, of gepaard gaat met andere symptomen, is het verstandig om een dierenarts te raadplegen.
Verdiepende links
Breid je begrip van Poes snurkt: Oorzaken, gevolgen & oplossingen uit met deze zorgvuldig gekozen leesstukken.
- Roos bij katten: oorzaken en oplossingen voor een gezonde vacht
- Epilepsie bij honden, wat zijn de oorzaken en oplossingen …
Welke kattenrassen snurken vaker?
Platneuskattentypes, zoals Perzen en Exotic Shorthairs, hebben meer kans op snurken door hun korte neuzen en platte gezichten.
Kan ik zelf iets doen tegen het snurken van mijn kat?
Ja, je kunt proberen om je kat op een gezond gewicht te houden, de luchtvochtigheid in huis te verbeteren, allergenen te verminderen en een comfortabele slaapomgeving te creëren.
Wanneer moet ik naar de dierenarts als mijn kat snurkt?
Raadpleeg een dierenarts als het snurken plotseling begint, luider wordt, gepaard gaat met andere symptomen, of als je kat moeite heeft met ademhalen.