Je overweegt een kat in huis te nemen. Wat een fantastisch idee! Een kat kan je leven zoveel rijker maken. Maar welke poes past eigenlijk het beste bij jou en jouw levensstijl? Dat is een belangrijke vraag, want je wilt natuurlijk een maatje voor het leven vinden. Een kat is geen accessoire, maar een volwaardig lid van het gezin. Daarom is het belangrijk dat je goed nadenkt over wat je zoekt in een kat en of je kunt bieden wat de kat nodig heeft.
Welke kattenrassen zijn er?
De wereld van de kattenrassen is enorm divers. Van de elegante Siamees tot de knuffelige Maine Coon, er is voor ieder wat wils. Elk ras heeft zijn eigen unieke kenmerken, zowel qua uiterlijk als qua karakter. Het is handig om je in de verschillende rassen te verdiepen, zodat je een beter beeld krijgt van wat er allemaal mogelijk is. Let wel op: een raskat komt vaak met een prijskaartje. Adopteer je een kat uit het asiel, dan betaal je adoptiekosten.
Raskatten
- Siamees: Bekend om hun prachtige blauwe ogen en luide stem. Ze zijn intelligent, sociaal en vragen veel aandacht.
- Maine Coon: Een van de grootste kattenrassen. Ze zijn vriendelijk, zachtaardig en goed met kinderen.
- Ragdoll: Staat bekend om zijn relaxte karakter. Ze ontspannen zich volledig in je armen.
- Pers: Een rustige en aanhankelijke kat met een lange vacht die veel verzorging nodig heeft.
- Britse Korthaar: Een stevige kat met een zachtaardig karakter. Ze zijn makkelijk in de omgang en niet veeleisend.
Europese Korthaar (huis-tuin-en-keukenkat)
De Europese Korthaar is een verzamelnaam voor alle katten zonder stamboom. Ze komen in allerlei kleuren en patronen voor en hebben vaak een uniek karakter. Veel mensen onderschatten ze, maar het zijn vaak heel fijne en gezonde katten. Ze zijn over het algemeen minder gevoelig voor bepaalde aandoeningen dan raskatten.
Waar let je op bij het kiezen van een kat?
De keuze voor een kat is heel persoonlijk. Jouw levensstijl en persoonlijke voorkeuren spelen een grote rol. Ben je bijvoorbeeld veel van huis of heb je een druk sociaal leven? Dan is een zelfstandige kat misschien meer geschikt voor jou dan een kat die constant aandacht nodig heeft. Denk goed na over de volgende aspecten:
VIDEO: Hoe je een kat oppakt (op de JUISTE manier) #shorts
Jouw levensstijl
Hoeveel tijd heb je om met de kat te spelen en te knuffelen? Ben je vaak van huis? Heb je andere huisdieren? Dit zijn allemaal belangrijke vragen om te beantwoorden voordat je een kat in huis neemt. Een kitten vraagt bijvoorbeeld meer tijd en aandacht dan een volwassen kat. Bepaalde kattenrassen passen ook beter bij een gezin met kinderen, terwijl andere rassen liever een rustiger omgeving hebben.
Must-reads
Uitgelichte artikelen en bronnen over Welke poes past bij mij? Vind de ideale kat! voor jouw gemak.
Het karakter van de kat
Katten hebben, net als mensen, allemaal een eigen karakter. Sommige katten zijn heel aanhankelijk en willen constant bij je in de buurt zijn. Andere katten zijn meer onafhankelijk en komen alleen knuffelen als ze daar zelf zin in hebben. Het is belangrijk om een kat te kiezen waarvan het karakter bij jou past. Ga je een kat adopteren uit het asiel, vraag dan aan de medewerkers naar het karakter van de kat. Ze kunnen je vaak een goed beeld geven van wat je kunt verwachten.
De vachtverzorging
Sommige kattenrassen hebben een lange vacht die veel verzorging nodig heeft. Je moet ze regelmatig borstelen om klitten te voorkomen. Heb je daar geen tijd of zin in, dan is een kortharige kat een betere keuze. Het kiezen van het juiste ras is essentieel, net als de juiste verzorging. Bedenk ook dat langharige katten meer haar verliezen, dus je zult vaker moeten stofzuigen. Meer informatie over de aanschaf van een kat en de verzorging vind je op: alles over katten verzorging.
Leeftijd van de kat
Kies je voor een kitten, een volwassen kat of een senior kat? Kittens zijn schattig en speels, maar ze vragen ook veel aandacht en opvoeding. Een volwassen kat heeft al een vast karakter en is vaak al zindelijk. Een senior kat is vaak rustiger en aanhankelijker, maar kan ook meer medische zorg nodig hebben.
Waar vind je jouw nieuwe kat?
Er zijn verschillende manieren om aan een kat te komen. Je kunt een kat kopen bij een fokker, een kat adopteren uit het asiel of een kat overnemen van kennissen of familie.
Asiel
Een kat adopteren uit het asiel is een prachtige optie. Je geeft een kat een tweede kans op een fijn leven. In het asiel zitten katten van alle leeftijden en rassen te wachten op een liefdevol thuis. De medewerkers van het asiel kunnen je helpen bij het vinden van een kat die bij jou past. Ook weet je zeker dat de kat gechipt, ingeënt en ontwormd is.
Fokker
Wil je graag een raskat, dan kun je terecht bij een fokker. Het is belangrijk om een betrouwbare fokker te vinden die de gezondheid en het welzijn van de katten vooropstelt. Vraag naar de stamboom van de kat en of de ouders getest zijn op erfelijke aandoeningen.
Particuliere herplaatsing
Soms zoeken mensen een nieuw thuis voor hun kat, bijvoorbeeld vanwege een verandering in hun persoonlijke omstandigheden. Je kunt dan via internet zoeken naar katten die herplaatst moeten worden. Ga altijd langs bij de mensen die de kat aanbieden om kennis te maken met de kat en de situatie.
Wat kost een kat?
De kosten van een kat variëren. Het is belangrijk om niet alleen te kijken naar de aanschafprijs, maar ook naar de terugkerende kosten zoals voer, kattenbakvulling, dierenartsbezoeken en eventuele verzekeringen. Gemiddeld kost een kat je per maand tussen de 50 en 100 euro. Houd ook rekening met onverwachte kosten, zoals een bezoek aan de dierenarts bij ziekte of een ongeluk.
Eenmalige kosten
- Aanschafprijs (kitten van fokker) of adoptiekosten (asiel)
- Kattenbak
- Voer- en waterbak
- Krabpaal
- Mand of deken
- Speelgoed
- Chip (indien nog niet aanwezig)
Terugkerende kosten
- Voer
- Kattenbakvulling
- Dierenarts (vaccinaties, ontwormen, vlooienbehandeling)
- Kattenverzekering (optioneel)
- Speelgoed (vervanging)
Veelgestelde vragen
Hoe weet ik of een kat gezond is?
Let op de volgende signalen: een gezonde vacht, heldere ogen, een goede eetlust en normale ontlasting. Bij een kitten is het belangrijk dat hij of zij speels en actief is. Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts.
Kan ik een kat alleen laten?
Ja, maar niet te lang. Een volwassen kat kan prima een dag alleen zijn, mits hij of zij voldoende te eten en te drinken heeft en een schone kattenbak. Een kitten mag je niet te lang alleen laten, omdat hij of zij nog veel aandacht en verzorging nodig heeft.
Hoe introduceer ik een nieuwe kat aan mijn andere huisdieren?
Laat de katten in eerste instantie wennen aan elkaars geur door ze apart te houden in verschillende kamers en de geuren uit te wisselen (bijvoorbeeld door dekentjes te ruilen). Laat ze daarna voorzichtig kennismaken onder toezicht. Zorg ervoor dat beide katten voldoende ruimte hebben om zich terug te trekken.