Je leest dit artikel in [rt_reading_time] minuten

Poes kotst: Oorzaken, tips & wanneer naar de dierenarts

Je kat kotst. Een naar gezicht, maar helaas iets wat veel kattenbaasjes meemaken. Soms is het een onschuldig incident, een andere keer een teken van een ernstiger probleem. Het is belangrijk te begrijpen waarom je kat kotst en wanneer je actie moet ondernemen. Dit artikel helpt je op weg.

Waarom Kotst Je Kat?

Kotsen is niet hetzelfde als regurgiteren. Regurgiteren is het omhoog brengen van onverteerd voedsel, vaak zonder veel moeite. Kotsen daarentegen, is een actiever proces waarbij je kat duidelijke buikkrampen en kokhalzen vertoont. Er zijn veel redenen waarom je kat kan kotsen, variërend van onschuldig tot potentieel gevaarlijk.

Haarballen

Een veelvoorkomende oorzaak van kotsen bij katten zijn haarballen. Tijdens het wassen slikt je kat haar in. Normaal gesproken worden deze haren via de ontlasting afgevoerd. Soms hopen ze zich op in de maag en vormt er zich een haarbal die je kat uitkotst. Langharige katten hebben hier vaker last van. Een goede vachtverzorging, zoals regelmatig borstelen, kan helpen haarballen te voorkomen.

Te Snel Eten

Sommige katten schrokken hun eten op. Hierdoor slikken ze veel lucht in, wat kan leiden tot braken. Je kunt proberen een speciale anti-schrok voerbak te gebruiken. Deze bak zorgt ervoor dat je kat langzamer eet, waardoor de kans op kotsen afneemt. Kleine, frequente maaltijden zijn ook een optie.

VIDEO: Waarom braken katten? Een dierenarts legt uit hoe u kunt helpen

Voedselallergie Of -Intolerantie

Net als mensen, kunnen katten allergisch of intolerant zijn voor bepaalde ingrediënten in hun voeding. Dit kan leiden tot maag-darmproblemen, waaronder braken. Veelvoorkomende allergenen zijn bijvoorbeeld rundvlees, zuivel en granen. Overleg met je dierenarts over een eliminatiedieet om te achterhalen of je kat een voedselallergie heeft. Je dierenarts kan hypoallergeen kattenvoer aanraden.

Nuttige bronnen

Verdiep je verder in Poes kotst: Oorzaken, tips & wanneer naar de dierenarts met een aantal zorgvuldig geselecteerde links.

Inname Van Giftige Stoffen

Katten zijn nieuwsgierige dieren en knabbelen soms aan dingen die ze niet zouden moeten eten. Denk aan kamerplanten, schoonmaakmiddelen of medicijnen. Veel van deze stoffen zijn giftig voor katten en kunnen braken veroorzaken. Zorg ervoor dat je giftige stoffen buiten het bereik van je kat bewaart. Als je vermoedt dat je kat iets giftigs heeft gegeten, neem dan direct contact op met je dierenarts.

Maag-Darmproblemen

Diverse maag-darmproblemen kunnen leiden tot braken bij katten. Denk aan een maagontsteking (gastritis), een darmontsteking (enteritis), of een infectie met parasieten. Ook een verstopping kan braken veroorzaken. Je dierenarts kan onderzoeken wat er aan de hand is en de juiste behandeling voorschrijven.

Andere Medische Aandoeningen

In sommige gevallen is het kotsen een symptoom van een onderliggende medische aandoening. Denk aan nierproblemen, leverproblemen, suikerziekte (diabetes) of een overactieve schildklier (hyperthyreoïdie). Deze aandoeningen vereisen een specifieke behandeling van je dierenarts. Is je kat aan het braken, maar zie je onverteerd voedsel in het braaksel? Lees dan meer over de mogelijke oorzaken en tips als je poes onverteerd voedsel braakt.

Wat Te Doen Als Je Kat Kotst?

Het is belangrijk om de situatie te beoordelen. Hoe vaak kotst je kat? Wat kotst ze? Gedraagt ze zich verder normaal? Hier zijn enkele stappen die je kunt ondernemen:

  • Observeer: Let op de frequentie, het uiterlijk en de inhoud van het braaksel. Zit er bloed bij? Is het gal? Zijn er onverteerde voedselresten?
  • Geef Rust: Haal het eten weg voor een paar uur, maar zorg wel dat er vers water beschikbaar is. Dit geeft de maag van je kat rust.
  • Licht Verteerbaar Voer: Als je kat na een paar uur niet meer kotst, kun je haar kleine hoeveelheden licht verteerbaar voer geven. Denk aan gekookte kipfilet (zonder botjes en vel) of speciale dieetvoeding van de dierenarts.
  • Raadpleeg de Dierenarts: Als je kat vaak kotst, andere symptomen vertoont (zoals sloomheid, koorts, diarree of niet willen eten) of als je vermoedt dat ze iets giftigs heeft gegeten, is het belangrijk om direct je dierenarts te raadplegen.

Wanneer Naar De Dierenarts?

Er zijn situaties waarin je direct naar de dierenarts moet als je kat kotst:

  • Bloed in het braaksel
  • Aanhoudend braken (meerdere keren per dag)
  • Sloomheid, zwakte of andere tekenen van ziekte
  • Buikpijn (je kat reageert pijnlijk als je haar buik aanraakt)
  • Braken in combinatie met diarree
  • Vermoeden van vergiftiging
  • Braken bij kittens of oudere katten

Veelgestelde Vragen Over Kotsende Katten

Hieronder vind je antwoorden op enkele veelgestelde vragen over braken bij katten.

  • Mijn kat kotst alleen ’s ochtends gal, wat kan dat zijn?

    Dit kan komen doordat de maag van je kat ’s nachts leeg is en er maagzuur wordt geproduceerd. Kleine, frequente maaltijden, vooral ’s avonds laat, kunnen helpen.

  • Mijn kat kotst na het eten, is dat erg?

    Dit kan duiden op te snel eten of een voedselallergie. Probeer een anti-schrok voerbak of overleg met je dierenarts over een ander soort voer.

  • Hoe voorkom ik haarballen bij mijn kat?

    Regelmatig borstelen helpt losse haren te verwijderen voordat je kat ze kan inslikken. Er zijn ook speciale haarbalvoedingen en haarbalpasta’s verkrijgbaar.

      Als je kat regelmatig overgeeft, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen en te weten wat je kunt doen. Meer informatie over de oorzaken, symptomen en wat te doen bij een zieke kat, vind je in ons artikel over kotsende poezen.

Plaats een reactie