Je leest dit artikel in [rt_reading_time] minuten

Ontstoken oog bij je poes? Symptomen & behandeling

Je kat. Jouw lieve vriend, jouw kleine huisgenoot. Je ziet hem graag gezond en gelukkig. Maar soms zie je iets wat je zorgen baart: een ontstoken oog.

Wat is een Ontstoken Oog bij een Poes?

Een ontstoken oog bij je kat, ook wel conjunctivitis genoemd, is een ontsteking van het bindvlies. Dat is het vlies dat de binnenkant van de oogleden en de buitenkant van de oogbol bedekt. Het kan er rood en gezwollen uitzien. Je kat kan er last van hebben, knijpen met zijn oog of meer tranen dan normaal.

Symptomen van een ontstoken oog bij katten

Hoe herken je een ontstoken oog bij jouw geliefde kat? Let op deze signalen:

  • Rode en gezwollen oogleden
  • Overmatig tranen, soms helder, soms pusachtig
  • Knijpen met het oog of het oog helemaal dichtknijpen
  • Je kat wrijft veel aan het oog
  • Gevoeligheid voor licht
  • Soms een derde ooglid dat zichtbaar is (het vliesje in de ooghoek)

Als je een van deze symptomen ziet, is het belangrijk om actie te ondernemen. Wacht niet af. Een snelle diagnose en behandeling kunnen erger voorkomen. Misschien denk je aan een simpele oogontsteking kat behandeling, maar een bezoek aan de dierenarts is cruciaal.

Oorzaken van een Oogontsteking bij Katten

Er zijn verschillende redenen waarom je kat een ontstoken oog kan krijgen. Het is niet altijd makkelijk om de precieze oorzaak zelf te achterhalen. Daarom is een bezoek aan de dierenarts zo belangrijk.

VIDEO: Gezwollen en waterige kattenogen: Behandeling van kattenconjunctivitis

Veelvoorkomende oorzaken:

  • Virale infecties: Kattenherpesvirus en calicivirus zijn veel voorkomende boosdoeners, zeker bij jonge katten.
  • Bacteriële infecties: Bacteriën kunnen ook een ontsteking veroorzaken, vaak als secundaire infectie na een virale infectie.
  • Chlamydia: Deze bacterie is een bekende oorzaak van oogontsteking bij katten.
  • Allergieën: Net als mensen kunnen katten allergisch zijn voor bijvoorbeeld pollen, stof of voeding. Dit kan ook oogproblemen veroorzaken.
  • Irritatie: Stof, rook, of een haartje in het oog kunnen irritatie veroorzaken en leiden tot een ontsteking.
  • Letsel: Een kras van een andere kat, een takje in het oog, of een ander trauma kan een ontsteking veroorzaken.
  • Verstopte traanbuis: Een verstopte traanbuis kan ervoor zorgen dat tranen niet goed afgevoerd worden en een ontsteking ontstaat.

Weet je dat een oogontsteking kitten vaak voorkomt? Kittens hebben een minder sterk immuunsysteem en zijn vatbaarder voor infecties.

Diagnose van een Ontstoken Oog bij Katten

Je dierenarts zal jouw kat onderzoeken om de oorzaak van de oogontsteking te achterhalen. Dit kan onder meer bestaan uit: Het kan zijn dat het probleem te maken heeft met het zichtbaar worden van het derde ooglid, wat ook een teken kan zijn van een onderliggend probleem.

  • Een algemeen lichamelijk onderzoek
  • Een onderzoek van het oog zelf, met een speciale lamp en soms met een kleurstof om beschadigingen op het hoornvlies op te sporen
  • Een uitstrijkje van het oog om te onderzoeken op bacteriën, virussen of chlamydia
  • Een traanproductietest om te kijken of de traanbuis goed functioneert

Behandeling van een Oogontsteking bij Katten

De behandeling hangt af van de oorzaak van de ontsteking. Enkele mogelijke behandelingen zijn:

  • Oogdruppels of zalf: Met antibiotica bij bacteriële infecties, met antivirale middelen bij virale infecties of met ontstekingsremmers.
  • Orale medicatie: In sommige gevallen kan de dierenarts pillen voorschrijven, bijvoorbeeld bij ernstige infecties.
  • Schoonmaken van het oog: Met een speciale oogreiniger om vuil en pus te verwijderen.
  • Chirurgie: In zeldzame gevallen, bijvoorbeeld bij een verstopte traanbuis of een ernstig letsel.

Het is belangrijk dat je de instructies van de dierenarts nauwkeurig opvolgt. Maak de kuur helemaal af, ook al lijkt het oog al beter. Stop niet vroegtijdig met de behandeling, want dan kan de infectie terugkomen.

Je vraagt je misschien af hoe je zelf een ontstoken oog bij je kat kan schoonmaken. Gebruik hiervoor een zacht, schoon doekje en lauw water. Veeg voorzichtig van de binnenste ooghoek naar de buitenste ooghoek. Gebruik voor elk oog een schoon doekje om verspreiding van de infectie te voorkomen.

Voorkomen van een Oogontsteking bij Katten

Hoewel je een oogontsteking niet altijd kunt voorkomen, zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om de kans te verkleinen:

  • Zorg voor een goede hygiëne: Maak de kattenbak regelmatig schoon en zorg voor schone voer- en waterbakken.
  • Laat je kat vaccineren: Vaccinaties beschermen tegen veel voorkomende virale infecties.
  • Beperk stress: Stress kan het immuunsysteem verzwakken en de kans op infecties vergroten.
  • Let op bij nieuwe katten: Houd nieuwe katten apart van je andere katten totdat je zeker weet dat ze gezond zijn.

Een goede algemene gezondheid draagt bij aan een sterk immuunsysteem, waardoor je kat beter bestand is tegen infecties. Geef je kat gezonde voeding en zorg voor voldoende beweging en speelplezier.

Veelgestelde vragen over een ontstoken oog bij katten:

Is een ontstoken oog bij een kat besmettelijk voor mensen?

In de meeste gevallen niet. De meeste oorzaken van oogontsteking bij katten zijn niet besmettelijk voor mensen. Echter, er zijn zeldzame gevallen waarbij een bacterie of virus wel overgedragen kan worden. Het is altijd verstandig om goede hygiëne te bewaren, zoals je handen wassen na het aanraken van het oog van je kat.

Verrijkende links

Ontdek essentiële bronnen die we hebben verzameld over Ontstoken oog bij je poes? Symptomen & behandeling.

Hoe lang duurt het voordat een oogontsteking bij een kat geneest?

Dit hangt af van de oorzaak en de ernst van de ontsteking. Met de juiste behandeling kan een milde ontsteking binnen enkele dagen genezen. Een ernstige infectie kan langer duren, soms wel een paar weken.

Kan ik een ontstoken oog bij mijn kat zelf behandelen?

Het is belangrijk om altijd een dierenarts te raadplegen. Zelf dokteren kan de situatie verergeren. De dierenarts kan de oorzaak van de ontsteking vaststellen en de juiste behandeling voorschrijven. Je kunt wel, in overleg met de dierenarts, het oog voorzichtig schoonmaken met lauw water.

Wat kost een behandeling voor een ontstoken oog bij een kat?

De kosten variëren afhankelijk van de diagnose, de benodigde onderzoeken en de behandeling. Een consult bij de dierenarts kost gemiddeld tussen de €40 en €80. De kosten van medicatie en eventuele vervolgonderzoeken komen hier nog bij.

Mijn kat heeft steeds terugkerende oogontstekingen, wat nu?

Terugkerende oogontstekingen kunnen wijzen op een onderliggend probleem, zoals een chronische infectie, een allergie of een probleem met de traanbuis. Het is belangrijk om dit te laten onderzoeken door de dierenarts. Hij of zij kan verder onderzoek doen en een passende behandeling voorstellen.

Een oogontsteking bij je poes kan erg vervelend zijn. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen en snel te handelen. Gelukkig is een oogontsteking vaak goed te behandelen. Mocht je vermoeden dat jouw poes een oogontsteking heeft, lees dan hier meer over de symptomen en behandeling van een oogontsteking bij je poes.

Plaats een reactie