Je leest dit artikel in [rt_reading_time] minuten

Teken en vlooien bij je poes? Alles over bestrijding & preventie!

Je kat is je maatje, een knuffelcontact en een speelkameraad. Je wilt natuurlijk dat je kat zich goed voelt en gezond is. Teken en vlooien kunnen roet in het eten gooien. Deze kleine beestjes kunnen je kat flink last bezorgen. Hoe herken je ze, en wat kun je eraan doen? Dat lees je hier.

Teken bij je poes

Teken zijn kleine spinachtige beestjes die zich vastbijten in de huid van je kat om bloed te zuigen. Ze komen vooral voor in het bos, in het gras en in parken. Je kat kan ze dus makkelijk oplopen tijdens een wandeling of gewoon in de tuin. Teken zijn vooral actief in het voorjaar en de herfst, maar ook in de winter kunnen ze voorkomen.

Hoe herken je een teek bij je kat?

Een teek ziet eruit als een klein, donker bolletje op de huid van je kat. Als de teek zich volgezogen heeft met bloed, wordt hij groter en dikker. Soms kun je de teek voelen als je je kat aait. Controleer je kat regelmatig op teken, vooral na een wandeling in het bos of in hoog gras. Let vooral op plekken zoals de kop, de nek, de oren en de poten.

VIDEO: Anti-vlooien en teken: pipet aanbrengen bij je kat

Hoe verwijder je een teek bij je kat?

Het is belangrijk om een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe langer de teek op de huid van je kat zit, hoe groter de kans op overdracht van ziektes. Gebruik een tekentang of een tekenlepel om de teek te verwijderen. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek hem er voorzichtig uit. Draai de teek niet, want dan kan de kop afbreken en in de huid achterblijven. Desinfecteer de plek na het verwijderen van de teek. Houd de plek in de gaten. Als de plek rood wordt of gaat ontsteken, ga dan naar de dierenarts.

Tekenpreventie voor je kat

Voorkomen is beter dan genezen. Er zijn verschillende producten die je kunt gebruiken om teken bij je kat te voorkomen. Denk aan tekenbanden, pipetten of tabletten. Laat je adviseren door de dierenarts welke methode het beste is voor jouw kat. Controleer je kat, ook met preventie, regelmatig op teken.

Vlooien bij je poes

Vlooien zijn kleine, bloedzuigende insecten die leven in de vacht van je kat. Ze veroorzaken jeuk en irritatie. Je kat kan vlooien oplopen door contact met andere dieren of via een besmette omgeving. Vlooien planten zich snel voort, waardoor een kleine vlooienbesmetting snel een groot probleem kan worden.

Hoe herken je vlooien bij je kat?

Jeuk is het belangrijkste symptoom van vlooien bij je kat. Je kat zal zich veel krabben, bijten en likken. Soms zie je de vlooien zelf in de vacht lopen, vooral rond de oren, de nek en de staartbasis. Je kunt ook vlooienpoepjes zien. Dit zijn kleine zwarte korreltjes die lijken op zand. Je kunt controleren of het vlooienpoepjes zijn door ze op een vochtige witte tissue te leggen. Als de korreltjes rood kleuren, zijn het vlooienpoepjes.

Interessante websites

Begrijp Teken en vlooien bij je poes? Alles over bestrijding & preventie! beter door deze verzameling van artikelen.

Hoe behandel je vlooien bij je kat?

Het is belangrijk om vlooien zo snel mogelijk te behandelen. Vlooien veroorzaken veel jeuk en irritatie. Bovendien kunnen ze lintwormen overbrengen. Er zijn verschillende producten die je kunt gebruiken om vlooien te bestrijden. Denk aan vlooienpipetten, vlooienbanden, vlooien tabletten of een vlooien shampoo. Laat je adviseren door de dierenarts welke methode het beste is voor jouw kat. Vergeet ook niet om de omgeving van je kat te behandelen. Vlooienlarven en -eieren kunnen in tapijten, kleden en meubels zitten. Stofzuig regelmatig en was het beddengoed van je kat op hoge temperatuur. Lees hier meer over de bestrijding en preventie van vlooien en teken bij je poes voor een snelle aanpak.

Vlooienpreventie voor je kat

Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Gebruik preventief een vlooienmiddel, ook als je geen vlooien hebt gezien. Zo voorkom je een vlooienbesmetting en houd je je kat gezond en gelukkig. Er zijn diverse opties voor vlooienpreventie bij je kat, bijvoorbeeld:

  • Vlooienpipetten
  • Vlooienbanden
  • Vlooientabletten

Veelgestelde vragen over teken en vlooien bij katten

Je hebt wellicht nog vragen over teken en vlooien bij je kat. Lees hier alles over effectieve vlooienbestrijding. Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen en antwoorden.

  • Kunnen teken en vlooien ook mensen bijten?

    Ja, teken en vlooien kunnen ook mensen bijten. Een tekenbeet kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Vlooienbeten veroorzaken jeuk en irritatie.

  • Hoe vaak moet ik mijn kat behandelen tegen vlooien?

    Dit hangt af van het product dat je gebruikt. Lees de bijsluiter van het product of vraag advies aan je dierenarts.

  • Mijn kat komt niet buiten, kan hij dan toch vlooien krijgen?

    Ja, ook katten die niet buiten komen kunnen vlooien krijgen. Je kunt de vlooien zelf meenemen via je kleding of schoenen.

  • Is een vlooienband veilig voor mijn kat?

    De meeste vlooienbanden zijn veilig voor katten. Er zijn echter ook vlooienbanden die schadelijke stoffen bevatten. Laat je adviseren door de dierenarts welke vlooienband veilig is voor jouw kat.

  • Mijn kat heeft een allergie voor vlooienbeten, wat moet ik doen?

    Als je kat een allergie heeft voor vlooienbeten, is het extra belangrijk om vlooien te voorkomen. Raadpleeg je dierenarts voor advies over de beste behandeling.

Plaats een reactie