Je kent het wel: je zit lekker op de bank met je kat, je aait haar zachte vacht en dan… een natte plek op je hand. Je kat kwijlt. Misschien is het maar een klein beetje, misschien is het een hele waterval. Maar wat betekent het eigenlijk als je kat kwijlt? En wanneer moet je je zorgen maken?
Waarom kwijlt mijn kat?
Kwijlen bij katten kan verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk om de context te begrijpen om te bepalen of het normaal gedrag is of dat er iets aan de hand is. Hier zijn een paar mogelijke redenen:
Plezier en ontspanning
Net als mensen kunnen katten kwijlen als ze heel erg ontspannen zijn. Denk aan een moment waarop je je kat lekker aan het aaien bent. Het kwijlen is dan een teken van puur genot, vergelijkbaar met spinnen. Je kat is dan zo op haar gemak dat de speekselproductie toeneemt. Dit is meestal onschuldig en hoeft je geen zorgen te baren. Wil je meer weten over de redenen waarom je kat kwijlt? Lees dan meer over de oorzaken en gevolgen van kwijlen bij katten.
VIDEO: Waarom kwijlen katten
Stress en angst
Het tegenovergestelde kan ook waar zijn. Soms kwijlen katten als ze gestrest of angstig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een bezoek aan de dierenarts, een autorit of een andere situatie die je kat als bedreigend ervaart. De stress kan dan leiden tot een verhoogde speekselproductie en dus kwijlen. Je ziet dan vaak ook andere signalen van stress, zoals trillen, verstoppen of overmatig miauwen. Overmatig kwijlen kan echter ook een andere oorzaak hebben, lees bijvoorbeeld over de oorzaken van een natte poes.
Medische oorzaken
Helaas kan kwijlen ook een teken zijn van een medisch probleem. Er zijn verschillende aandoeningen die kwijlen bij katten kunnen veroorzaken:
- Gebitsproblemen: Tandsteen, tandvleesontsteking (gingivitis) of een losse tand kunnen pijnlijk zijn en leiden tot overmatige speekselproductie. Je kat kan ook moeite hebben met eten en stinken uit de bek.
- Mondzweren: Zweren in de mondholte, bijvoorbeeld veroorzaakt door een virus of auto-immuunziekte, zijn erg pijnlijk en veroorzaken vaak kwijlen.
- Vreemd voorwerp: Een grassprietje of ander klein object dat vastzit tussen de tanden of in het gehemelte, kan irritatie en kwijlen veroorzaken.
- Vergiftiging: Sommige giftige stoffen, zoals bepaalde planten of schoonmaakmiddelen, kunnen kwijlen veroorzaken. Je kat kan ook andere symptomen vertonen, zoals braken, diarree en sloomheid.
- Nierproblemen: Nierfalen kan leiden tot een opbouw van afvalstoffen in het lichaam, wat misselijkheid en kwijlen kan veroorzaken.
- Leverproblemen: Net als nierproblemen kunnen leverproblemen leiden tot misselijkheid en kwijlen.
Aanbevolen leesvoer
We hebben enkele topbronnen over Poes kwijlt: Oorzaken, symptomen en wat te doen voor je op een rijtje gezet.
Misselijkheid
Katten kunnen ook kwijlen als ze misselijk zijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals reisziekte, een maagdarminfectie of een reactie op medicatie.
Wanneer moet je naar de dierenarts?
Hoewel kwijlen soms onschuldig is, zijn er situaties waarin je direct een dierenarts moet raadplegen. Ga naar de dierenarts als je:
- Plotseling veel kwijl ziet.
- Andere symptomen opmerkt, zoals moeite met eten, braken, diarree, sloomheid, stinken uit de bek of gewichtsverlies.
- Denkt dat je kat iets giftigs heeft gegeten.
- Ziet dat je kat pijn heeft in haar mond.
Het is altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Je kent je kat het beste en je voelt het vaak aan als er iets niet klopt. Wacht niet te lang met een bezoek aan de dierenarts, vooral als je kat al wat ouder is.
Wat kun je zelf doen?
Je kunt zelf een paar dingen doen om te kijken of je het kwijlen kunt verminderen. Controleer de mond van je kat op zichtbare problemen, zoals tandsteen of een vreemd voorwerp. Geef je kat zachte voeding als ze moeite heeft met eten. Zorg voor een rustige en stressvrije omgeving voor je kat. En natuurlijk: geef je kat heel veel liefde en aandacht. Een ontspannen kat is een blije kat, en hopelijk ook een minder kwijlende kat!
Veelgestelde vragen over kwijlende katten
Je hebt misschien nog een paar vragen over het kwijlen van je kat. Hieronder vind je een paar veelgestelde vragen met een kort antwoord:
- Is kwijlen normaal bij katten? Soms wel, bijvoorbeeld als je kat lekker ontspannen is. Maar het kan ook een teken zijn van een probleem.
- Mijn kat kwijlt tijdens het spinnen, is dat erg? Meestal niet. Het is vaak een teken van ontspanning en plezier.
- Wat moet ik doen als mijn kat plotseling begint te kwijlen? Let op andere symptomen en neem contact op met je dierenarts als je je zorgen maakt.
- Kan ik zelf iets doen tegen het kwijlen van mijn kat? Controleer de mond van je kat en zorg voor een rustige omgeving.