Je leest dit artikel in [rt_reading_time] minuten

Poes likt zichzelf kaal: Oorzaken & Oplossingen | 2025

Je kat is meer dan een huisdier; het is een familielid. Je wilt het beste voor je kat, toch? Daarom is het zo belangrijk om op te letten als je kat zich anders gedraagt. Eén van die gedragingen is overmatig likken. Wat als je merkt dat je poes zichzelf kaal likt? Dit is een probleem dat serieus genomen moet worden. In dit artikel duiken we dieper in dit onderwerp. We bespreken de mogelijke oorzaken en wat je eraan kunt doen. Zo kun je je kat helpen weer lekker in haar vel te zitten.

Waarom likt mijn poes zichzelf kaal?

Een kat die zichzelf kaal likt, vertoont een gedrag dat we “overmatig likken” noemen. Het is belangrijk te begrijpen dat dit niet zomaar een slechte gewoonte is. Meestal zit er een dieperliggende oorzaak achter. Er zijn verschillende redenen waarom je kat dit kan doen. Het is essentieel om de oorzaak te achterhalen, zodat je de juiste stappen kunt ondernemen.

Medische oorzaken van overmatig likken

Vaak is de oorzaak van overmatig likken medisch. Denk hierbij aan:

  • Allergieën: Net als mensen kunnen katten allergisch zijn voor bepaalde stoffen. Dit kan voedsel zijn, maar ook pollen, huisstofmijt of vlooienbeten. Een allergische reactie kan jeuk veroorzaken, waardoor je kat gaat likken, krabben en bijten.
  • Parasieten: Vlooien, mijten en andere parasieten kunnen enorme jeuk veroorzaken. Ook al zie je geen vlooien, je kat kan er toch last van hebben. Een goede vlooienbehandeling is dan belangrijk.
  • Huidinfecties: Bacteriële of schimmelinfecties kunnen de huid van je kat irriteren. Dit leidt tot jeuk en overmatig likken.
  • Pijn: Soms likt een kat op een bepaalde plek omdat hij of zij daar pijn heeft. Dit kan bijvoorbeeld door artrose of een andere aandoening zijn.
  • Schildklierproblemen: Een te snel werkende schildklier kan leiden tot huidproblemen en overmatig likken.

Poes likt zichzelf kaal: Oorzaken & Oplossingen | [Merknaam]Gedragsproblemen als oorzaak

Naast medische oorzaken, kunnen ook gedragsproblemen een rol spelen:

  • Stress: Katten zijn gevoelige dieren. Veranderingen in de omgeving, zoals een nieuwe huisgenoot (mens of dier), een verhuizing of zelfs een andere indeling van het huis, kunnen stress veroorzaken. Stress kan zich uiten in overmatig likken als een manier om zichzelf te kalmeren.
  • Verveling: Een kat die zich verveelt, kan overmatig gaan likken. Zorg voor voldoende speelgoed en uitdaging om verveling tegen te gaan.
  • Aandacht vragen: Soms leren katten dat ze aandacht krijgen als ze overmatig likken. Ook al is die aandacht negatief (bijvoorbeeld boos worden), het is nog steeds aandacht.

Wat kun je doen als je poes zichzelf kaal likt?

Het is belangrijk om actie te ondernemen als je merkt dat je kat zichzelf kaal likt. Mocht je je afvragen of het kale likken komt door haaruitval, lees dan meer over haaruitval bij poezen. Kijk voor meer informatie over de mogelijke oorzaken en behandelingen van overmatig likken op de pagina over kaal likken bij poezen. Hier zijn een aantal stappen die je kunt volgen:

  1. Ga naar de dierenarts: Dit is de belangrijkste stap. De dierenarts kan onderzoeken of er een medische oorzaak is. Hij of zij kan een huidafkrabsel nemen, bloedonderzoek doen of een allergietest uitvoeren.
  2. Vlooienbehandeling: Zelfs als je geen vlooien ziet, is het verstandig om een goede vlooienbehandeling te geven. Vlooienbeten kunnen enorme jeuk veroorzaken. Kies een veilig product dat geschikt is voor katten.
  3. Aanpassen van de omgeving: Probeer stressfactoren te verminderen. Zorg voor een rustige en veilige omgeving voor je kat. Geef je kat voldoende speelgoed en uitdaging. Overweeg een feromonenverspreider, zoals Feliway, om de omgeving rustiger te maken.
  4. Aandacht geven: Geef je kat aandacht, maar niet als hij of zij aan het likken is. Beloon ander gedrag, zoals spelen of knuffelen. Negeer het likken zoveel mogelijk.
  5. Gedragstherapie: In sommige gevallen kan een gedragstherapeut helpen om de oorzaak van het likken te achterhalen en een behandelplan op te stellen.
  6. Voeding: Overweeg een hypoallergeen dieet, vooral als je vermoedt dat je kat een voedselallergie heeft. Overleg dit met je dierenarts.

Stress bij katten verminderen

Omdat stress zo’n belangrijke factor kan zijn bij overmatig likken, is het goed om hier extra aandacht aan te besteden. Hier zijn een paar tips om stress bij je kat te verminderen:

  • Creëer een veilige omgeving: Zorg voor voldoende schuilplekken waar je kat zich kan terugtrekken. Dit kunnen kartonnen dozen zijn, een mandje op een hoge plek of een tunnel.
  • Vaste routines: Katten houden van routine. Probeer vaste tijden aan te houden voor voeren, spelen en aandacht geven.
  • Voldoende kattenbakken: Zorg voor voldoende kattenbakken, op verschillende plaatsen in huis. Houd de kattenbakken schoon.
  • Speel met je kat: Speel dagelijks met je kat om verveling tegen te gaan en hem of haar mentaal uit te dagen. Gebruik bijvoorbeeld een hengel met een veertje of een laserlampje.
  • Kattenkruid: Kattenkruid kan een ontspannende werking hebben. Geef je kat af en toe wat kattenkruid om mee te spelen.

Het is belangrijk om geduldig te zijn. Het kan even duren voordat je de oorzaak van het overmatig likken hebt gevonden en een effectieve behandeling hebt ingesteld. Met de juiste aanpak en de hulp van je dierenarts kun je je kat helpen om weer een gezonde en gelukkige vacht te krijgen.

Veelgestelde vragen over kaal likken bij katten

Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen over dit onderwerp:

VIDEO: Wat te doen als uw kat zich te veel verzorgt

Verrijkende links

Maak je reis door het onderwerp Poes likt zichzelf kaal: Oorzaken & Oplossingen | [Merknaam] compleet met deze links.

Is kaal likken bij katten gevaarlijk?

Het kaal likken zelf is niet direct gevaarlijk, maar het kan wel leiden tot huidirritatie, infecties en kale plekken. Belangrijker is de onderliggende oorzaak. Die kan wel gevaarlijk zijn, denk aan allergieën, pijn of stress.

Hoe herken ik stress bij mijn kat?

Signalen van stress bij katten kunnen zijn: overmatig likken, plassen buiten de bak, verstoppen, agressie, minder eten, en veranderingen in het slaappatroon.

Kan ik zelf iets doen tegen het likken?

Je kunt proberen stress te verminderen door voor een rustige omgeving te zorgen en je kat voldoende afleiding te geven. Een vlooienbehandeling is ook een goed idee. Ga altijd naar de dierenarts om medische oorzaken uit te sluiten.

Wanneer moet ik naar de dierenarts?

Je moet naar de dierenarts als het likken plotseling begint, als je kale plekken ziet, als je kat andere symptomen heeft (zoals jeuk, roodheid of pijn), of als het likken niet stopt ondanks je inspanningen.

Plaats een reactie