Je kat is al een tijdje bij je. Samen hebben jullie veel meegemaakt. Van speelse kittenscapades tot rustige avonden op de bank. Nu merk je dat je kat ouder wordt. Dat is heel normaal. Net als mensen, krijgen katten ook ouderdomsverschijnselen. Het is belangrijk om te weten wat deze verschijnselen zijn, zodat je je kat zo goed mogelijk kunt helpen en de kwaliteit van leven kunt verbeteren.
Wanneer is mijn kat oud?
Katten staan bekend om hun negen levens. Maar ook zij worden ouder. Een kat wordt als senior beschouwd vanaf ongeveer 11 jaar. Vanaf 15 jaar spreken we van een geriatrische kat. Net als bij mensen, verloopt het ouder worden bij elke kat anders. Sommige katten blijven tot op hoge leeftijd actief en speels, terwijl andere al op jongere leeftijd tekenen van ouderdom vertonen. Let dus goed op de signalen die jouw kat geeft.
Wat zijn de poes ouderdomsverschijnselen?
Ouderdom komt met gebreken. Dat geldt ook voor je kat. Het is belangrijk om veranderingen in het gedrag en de gezondheid van je kat op te merken. Zo kun je tijdig ingrijpen en je kat de juiste zorg geven. Hieronder staan enkele veelvoorkomende ouderdomsverschijnselen bij katten:
Verminderde activiteit
- Je kat slaapt meer dan vroeger.
- Spelen en jagen interesseren je kat minder.
- Je kat springt minder hoog of helemaal niet meer.
Veranderingen in het gedrag
- Je kat wordt aanhankelijker of juist afstandelijker.
- Je kat raakt sneller geïrriteerd of gestrest.
- Je kat miauwt meer, vooral ’s nachts. Dit kan komen door dementie bij katten.
VIDEO: Hoe herken je pijn bij katten?
Veranderingen in de eetlust
- Je kat eet minder of juist meer dan voorheen.
- Je kat heeft moeite met kauwen door slechte tanden.
- Je kat valt af of komt juist aan.
Veranderingen in de vacht
- De vacht van je kat wordt doffer en dunner.
- Je kat verzorgt de vacht minder goed.
- De nagels van je kat worden dikker en brozer.
Aanbevolen leesvoer
Voor een uitgebreide blik op Poes ouder? Herken de ouderdomsverschijnselen bij katten, raadpleeg deze geselecteerde bronnen.
- Ouderdomsverschijnselen bij katten: zo herken je de symptomen …
- De ouderdomsverschijnselen bij katten | Kattenpension Tussenwijck
Gezondheidsproblemen
- Artrose: Je kat heeft pijn en stijfheid in de gewrichten. Dit herken je aan moeite met opstaan, lopen en springen.
- Nierproblemen: Je kat drinkt en plast meer dan normaal.
- Suikerziekte (diabetes): Je kat drinkt en plast veel, is vermoeid en verliest gewicht.
- Schildklierproblemen: Je kat is hyperactief, eet veel maar valt af en heeft een glanzende vacht.
- Gebitsproblemen: Je kat heeft last van tandsteen, ontstoken tandvlees en slechte adem.
- Dementie (cognitieve disfunctie): Je kat is gedesoriënteerd, herkent je niet altijd en heeft moeite met simpele taken.
Wat kun je doen om je oudere kat te helpen?
Als je merkt dat je kat ouder wordt, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om het leven van je kat comfortabeler te maken:
Regelmatige check-ups bij de dierenarts
Een jaarlijkse check-up is belangrijk om eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen. De dierenarts kan ook advies geven over voeding en verzorging. Twijfel je of de gezondheid van je oude kat achteruitgaat? Lees hier meer over de signalen wanneer je moet overwegen je oude poes in te laten slapen.
Aangepaste voeding voor oudere katten
Er is speciale voeding voor seniorenkatten die is afgestemd op hun behoeften. Deze voeding is vaak lichter verteerbaar en bevat extra vitaminen en mineralen. Ook kan speciale voeding helpen bij nierproblemen.
Comfortabele omgeving
Zorg voor een warme en comfortabele slaapplaats. Een zachte mand op een rustige plek is ideaal. Plaats eventueel een opstapje bij de favoriete ligplek van je kat, zodat ze er makkelijker bij kan.
Aangepaste kattenbak
Een kattenbak met een lage instap is makkelijker te bereiken voor een oudere kat met gewrichtsproblemen. Zorg ervoor dat de kattenbak schoon is, zodat je kat er graag gebruik van maakt.
Regelmatige vachtverzorging
Help je kat met de vachtverzorging, vooral als ze dit zelf niet meer goed kan. Borstel je kat regelmatig om klitten te voorkomen en de bloedsomloop te stimuleren.
Stimulatie en aandacht
Oudere katten hebben nog steeds behoefte aan stimulatie en aandacht. Speel met je kat, maar forceer niets. Korte speelsessies zijn vaak al voldoende. Praat met je kat en geef haar aandacht en knuffels.
Pijnmanagement
Als je kat pijn heeft, bijvoorbeeld door artrose, kan de dierenarts pijnstillers voorschrijven. Er zijn ook supplementen die de gewrichten kunnen ondersteunen.
Poes ouderdomsverschijnselen en dementie
Dementie bij katten komt vaker voor dan je denkt. Het kan zich uiten in desoriëntatie, verandering in slaappatroon, vergeten waar de kattenbak staat en meer miauwen dan normaal. Praat hierover met je dierenarts. Er zijn medicijnen en voedingssupplementen die kunnen helpen de symptomen te verminderen.
Veelgestelde vragen over poes ouderdomsverschijnselen
Je hebt misschien nog vragen over de ouderdomsverschijnselen bij je kat. Hieronder vind je een paar veelgestelde vragen en de antwoorden. Als je kat bijvoorbeeld niet meer wil eten, lees dan deze tips als je oude poes niet meer eet.
- Mijn kat is minder actief, is dat normaal?
Ja, verminderde activiteit is een normaal verschijnsel bij oudere katten. Ze slapen meer en spelen minder. - Hoe weet ik of mijn kat pijn heeft?
Let op veranderingen in het gedrag, zoals minder bewegen, kreupel lopen, of niet meer willen springen. Ook kan je kat zich terugtrekken of agressief reageren bij aanraking. - Wat is de beste voeding voor een oudere kat?
Speciale seniorvoeding is vaak lichter verteerbaar en bevat extra vitaminen en mineralen. Overleg met je dierenarts welke voeding het beste is voor jouw kat. - Hoe vaak moet ik met mijn oudere kat naar de dierenarts?
Een jaarlijkse check-up is belangrijk. Bij gezondheidsproblemen kan het nodig zijn om vaker naar de dierenarts te gaan. - Wat kan ik doen tegen dementie bij mijn kat?
Praat met je dierenarts over medicijnen en voedingssupplementen. Zorg voor een rustige en voorspelbare omgeving.