Je leest dit artikel in [rt_reading_time] minuten

Hoe lang is een poes zwanger? Alles over de dracht!

Je kat is een bijzonder onderdeel van je leven. Het is dan ook niet gek dat je alles over haar wilt weten. Vooral als je vermoedt dat ze misschien wel zwanger is. Een van de eerste vragen die dan opkomt is: “Hoe lang is een poes zwanger?” Het antwoord, en nog veel meer informatie over de zwangerschap van je kat, vind je hier.

De duur van een zwangerschap bij katten

Gemiddeld duurt een zwangerschap bij een poes tussen de 63 en 67 dagen. Dat is ongeveer negen weken. Het is een relatief korte periode, zeker als je het vergelijkt met de zwangerschap van een mens. Echter, net als bij mensen, kan de precieze duur variëren. Soms werpt een poes een paar dagen eerder of later.

Wanneer weet je zeker dat je kat zwanger is?

De eerste weken na de bevruchting zijn er vaak nog weinig duidelijke tekenen. Sommige poezen ervaren in het begin last van ochtendmisselijkheid, vergelijkbaar met menselijke zwangerschappen. Na ongeveer drie weken worden de tepels van je kat rozer en meer uitgesproken. Dit wordt ook wel ‘pinking up’ genoemd.

Na vier tot vijf weken begint haar buikje zichtbaar te groeien. Je kunt dan ook de kittens voelen bewegen als je zachtjes haar buik betast. Wees hier wel voorzichtig mee en forceer niets. Een dierenarts kan door middel van palpatie (het voelen in de buik) of een echo zekerheid geven over de zwangerschap.

Hoe lang is een poes zwanger? Alles over de dracht!De verschillende fases van de zwangerschap

De zwangerschap van je kat kan grofweg in drie fases worden verdeeld:

  • Vroege fase (week 1-3): In deze fase zijn er vaak weinig uiterlijke kenmerken. Je kat kan iets meer slapen of juist aanhankelijker zijn.
  • Midden fase (week 4-6): De buik begint te groeien en de kittens worden voelbaar. De eetlust van je kat zal toenemen.
  • Late fase (week 7-9): De buik is nu duidelijk zichtbaar groot en je kat begint nestdrang te vertonen. Ze zoekt een rustige, veilige plek om te bevallen.

Veranderingen in het gedrag van je zwangere kat

Je zult merken dat het gedrag van je kat verandert gedurende haar zwangerschap. Ze kan meer aanhankelijk worden en meer aandacht vragen. Aan de andere kant kan ze ook juist meer rust zoeken en zich terugtrekken. Het is belangrijk dat je haar de ruimte geeft en haar observeert. Zorg voor een comfortabele en rustige omgeving.

Naarmate de bevalling nadert, kan je kat onrustiger worden. Ze kan beginnen met nestelen, waarbij ze dekentjes en doeken verzamelt op een rustige plek. Dit is een teken dat de bevalling niet lang meer op zich laat wachten.

De juiste voeding tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap heeft je kat meer voedingsstoffen nodig dan normaal. Kittens in de buik groeien hard en de moederpoes heeft extra energie nodig om ze te voeden. Schakel over op kittenvoer. Dit voer bevat meer calorieën, eiwitten en andere belangrijke voedingsstoffen die je kat en haar kittens nodig hebben. Zorg ervoor dat ze altijd voldoende vers water heeft. Meer informatie over wat je kunt verwachten, vind je bij zwangerschap van je kat.

De bevalling zelf

De bevalling kan spannend zijn, maar in de meeste gevallen verloopt alles vanzelf. Het is wel belangrijk dat je voorbereid bent en weet wat je kunt verwachten. Zorg voor een rustige en warme plek waar je kat zich veilig voelt. Zet er een werpkist neer met zachte doeken. Vaak zoekt je kat zelf wel een geschikte plek uit.

De bevalling begint met weeën. Je kat zal gaan persen en na enige tijd wordt het eerste kitten geboren. De kittens worden meestal met tussenpozen van een half uur tot een uur geboren. De moederpoes zal de kittens schoonlikken en aanleggen om ze te voeden.

Neem contact op met de dierenarts als de bevalling langer duurt dan normaal, als je kat erg veel pijn heeft of als je je zorgen maakt. Een dierenarts kan beoordelen of er problemen zijn en eventueel ingrijpen.

De nazorg voor moeder en kittens

Na de bevalling is het belangrijk dat je de moederpoes en haar kittens goed in de gaten houdt. Zorg ervoor dat de kittens voldoende melk krijgen en dat de moederpoes goed eet en drinkt. Controleer regelmatig of de kittens goed groeien en zich ontwikkelen. Mocht je nog vragen hebben over het herkennen van de weeën en de geboorte zelf, lees dan alles over de symptomen van een bevalling bij een poes.

Laat de kittens na een paar weken vaccineren en ontwormen. De dierenarts kan je hierover adviseren. Het is ook belangrijk om de moederpoes te laten steriliseren, zodat ze niet opnieuw zwanger kan worden.

Veelgestelde vragen over de zwangerschap van een poes

Je hebt waarschijnlijk nog vragen over de zwangerschap van je kat. Hieronder vind je antwoorden op enkele veelgestelde vragen:

Hoe weet ik of mijn kat zwanger is?

Je kunt een dierenarts raadplegen voor een echo of palpatie. Na ongeveer drie weken worden de tepels rozer en na vier tot vijf weken begint de buik te groeien.

VIDEO: Zwangerschapsstadia bij katten van week tot week | Inzicht in de bevallingsreis van uw kat

Wat moet ik mijn zwangere kat te eten geven?

Geef haar kittenvoer. Dit bevat meer calorieën en voedingsstoffen die ze nodig heeft.

Hoe lang duurt de bevalling van een kat?

De bevalling kan enkele uren duren. Neem contact op met de dierenarts als je je zorgen maakt.

Interessante links

Breid je begrip van Hoe lang is een poes zwanger? Alles over de dracht! uit met deze zorgvuldig gekozen leesstukken.

Wanneer moet ik naar de dierenarts?

Neem contact op met de dierenarts als de bevalling langer duurt dan normaal, als je kat veel pijn heeft of als je andere zorgen hebt.

Hoe kan ik mijn kat helpen tijdens de bevalling?

Zorg voor een rustige en warme plek. Bied haar steun en aanwezigheid, maar bemoei je er niet te veel mee.

Plaats een reactie