Je kent het vast wel: je hoort een naar geluid, een soort kokhalzen, en je weet dat je kat gaat overgeven. Het is nooit een prettig gezicht, en je vraagt je natuurlijk meteen af wat er aan de hand is. Een kotsende poes kan verschillende oorzaken hebben. Laten we eens kijken naar de meest voorkomende redenen en wat je kunt doen.
Oorzaken van het braken bij katten
Er zijn heel wat redenen waarom je kat kan braken. Sommige zijn onschuldig, andere vereisen meer aandacht. Het is belangrijk om te observeren en te proberen de oorzaak te achterhalen. Je kent jouw kat het beste!
Haarballen
Dit is waarschijnlijk de meest bekende oorzaak. Katten besteden veel tijd aan het verzorgen van hun vacht. Tijdens het likken slikken ze haren in. Deze haren vormen haarballen in de maag. Soms worden deze haarballen uitgebraakt. Je herkent het aan de cilindervormige, samengeklonterde haarbal. Regelmatig braken van haarballen is niet ideaal, maar wel te verhelpen met speciale voeding of middelen die de haarbalvorming verminderen. Overmatig haarballen braken, of wanneer je kat niet eet of zich anders gedraagt, is een reden om je dierenarts te raadplegen.
VIDEO: Typen, oorzaken en behandelingen van kattenbraaksel begrijpen | BEMYPET’s tips
Te snel eten
Sommige katten schrokken hun eten naar binnen. Dit kan leiden tot braken. Het voer komt dan onverteerd naar buiten. Je kunt dit tegengaan door een anti-schrokbak te gebruiken. Deze bakken hebben obstakels waardoor je kat langer over zijn eten doet. Kleinere, vaker gegeven porties kunnen ook helpen.
Voedselallergie of -intolerantie
Net als mensen kunnen katten allergisch of intolerant zijn voor bepaalde ingrediënten in hun voeding. Dit kan leiden tot braken, diarree en huidproblemen. Het meest voorkomende is dat katten niet goed reageren op bepaalde eiwitten. Een eliminatiedieet, onder begeleiding van je dierenarts, kan helpen om de boosdoener te identificeren. Er zijn ook speciale hypoallergene voeders verkrijgbaar.
Uitgelichte bronnen
Ga dieper in op Kotsende poes: Oorzaken, symptomen & wat te doen met deze informatieve selectie.
- Braken of overgeven bij de kat: wat zijn de oorzaken en hoe kun je …
- Braken of overgeven bij de kat – Caressa – Dierenziekenhuizen
Infecties
Verschillende infecties, zowel virale als bacteriële, kunnen braken veroorzaken. Denk hierbij aan het feline panleukopenievirus (kattenziekte) of bepaalde bacteriële infecties in de darmen. Andere symptomen zijn vaak lusteloosheid, koorts en diarree. Bij vermoeden van een infectie is het belangrijk om direct je dierenarts te contacteren.
Parasieten
Wormen en andere parasieten kunnen ook braken veroorzaken. Vooral bij kittens komt dit vaak voor. Regelmatige ontworming is belangrijk om parasieten te voorkomen. Vraag je dierenarts om advies over het juiste ontwormingsschema.
Vergiftiging
Katten zijn nieuwsgierige dieren en kunnen per ongeluk giftige stoffen binnenkrijgen. Denk hierbij aan schoonmaakmiddelen, pesticiden, giftige planten of medicijnen. Vergiftiging is een spoedgeval. Neem direct contact op met je dierenarts als je vermoedt dat je kat iets giftigs heeft binnengekregen.
Andere aandoeningen
Soms is braken een symptoom van een onderliggende aandoening, zoals nierfalen, leverproblemen, pancreatitis of een tumor. Deze aandoeningen vereisen een diagnose en behandeling door een dierenarts.
Wat te doen als je kat braakt
Het is belangrijk om je kat goed te observeren. Hoe vaak braakt je kat? Wat zit er in het braaksel? Zijn er andere symptomen, zoals diarree, lusteloosheid of verminderde eetlust? Deze informatie kan je dierenarts helpen bij het stellen van een diagnose.
Hier zijn een paar dingen die je kunt doen:
- Geef je kat een rustige plek. Zorg ervoor dat je kat zich kan terugtrekken.
- Bied kleine hoeveelheden water aan. Als je kat dorst heeft, geef dan kleine beetjes water om uitdroging te voorkomen.
- Geef geen eten tot het braken stopt. Wacht minstens 6-12 uur voordat je weer voer aanbiedt.
- Bied licht verteerbaar voer aan. Begin met kleine hoeveelheden licht verteerbaar voer, zoals gekookte kipfilet of rijst.
- Raadpleeg je dierenarts. Als het braken aanhoudt, als je kat andere symptomen heeft, of als je je zorgen maakt, neem dan contact op met je dierenarts.
Wanneer naar de dierenarts met een kotsende poes?
Het is belangrijk om te weten wanneer je je zorgen moet maken en je dierenarts moet raadplegen. Ga direct naar de dierenarts als:
- Je kat herhaaldelijk braakt (meerdere keren per dag).
- Er bloed in het braaksel zit.
- Je kat sloom is en niet wil eten.
- Je kat buikpijn heeft.
- Je kat moeite heeft met ademhalen.
- Je vermoedt dat je kat iets giftigs heeft binnengekregen.
- Je kitten of oudere kat braakt.
Preventie van braken bij katten
Hoewel je niet altijd kunt voorkomen dat je kat braakt, zijn er wel een paar dingen die je kunt doen om het risico te verminderen:
- Geef je kat kwalitatief hoogwaardig voer. Kies een voer dat geschikt is voor de leeftijd en behoeften van je kat.
- Voorkom dat je kat te snel eet. Gebruik een anti-schrokbak of geef je kat kleinere, vaker gegeven porties.
- Borstel je kat regelmatig. Dit helpt om haarballen te voorkomen.
- Houd giftige stoffen buiten bereik van je kat. Berg schoonmaakmiddelen, pesticiden en medicijnen veilig op.
- Laat je kat regelmatig ontwormen. Vraag je dierenarts om advies over het juiste ontwormingsschema.
- Ga jaarlijks naar de dierenarts voor een controle. Vroegtijdige opsporing van onderliggende aandoeningen kan helpen om braken te voorkomen.
Veelgestelde vragen over braken bij katten
Hier zijn een paar veelgestelde vragen over braken bij katten: Heeft je kat bruin braaksel? Lees dan over de mogelijke oorzaken van bruin braken bij je kat.
Katten zijn over het algemeen zindelijke dieren, maar soms kan het voorkomen dat je kat last heeft van diarree. Diarree bij poezen kan verschillende oorzaken hebben, van een simpele voedselverandering tot een onderliggende aandoening. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen en de juiste behandeling te starten. Meer informatie over de oorzaken, symptomen en behandeling van dit probleem vind je in dit artikel over poes diarree.
- Is braken bij katten altijd een reden tot bezorgdheid? Niet altijd. Een enkele keer braken, bijvoorbeeld door een haarbal, is meestal geen reden tot paniek. Echter, frequent braken of braken met andere symptomen moet serieus genomen worden.
- Wat is het verschil tussen braken en regurgiteren bij katten? Braken is een actief proces waarbij de maaginhoud met kracht wordt uitgestoten. Regurgiteren is een passief proces waarbij onverteerd voedsel omhoogkomt, vaak zonder kokhalzen.
- Kan ik mijn kat zelf behandelen tegen braken? Het is niet aan te raden om je kat zelf te behandelen tegen braken, tenzij je dierenarts dit specifiek heeft geadviseerd. Zelfmedicatie kan de situatie verergeren.
- Welke onderzoeken kan de dierenarts doen bij een kotsende kat? De dierenarts kan verschillende onderzoeken doen, zoals een lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek, urineonderzoek, ontlastingsonderzoek, röntgenfoto’s of een echografie.