Je leest dit artikel in [rt_reading_time] minuten

Bevallen poes: Alles wat je moet weten & tips!

Je kat is zwanger. Een spannende tijd breekt aan. Je wilt natuurlijk dat alles goed gaat. De bevalling van je poes is een bijzondere gebeurtenis. Een goede voorbereiding is belangrijk. Zo weet je wat je kunt verwachten en hoe je jouw kat het beste kunt steunen. Deze blog helpt je daarbij. We bespreken de verschillende fases van de bevalling. Ook geven we tips over hoe je jouw poes kunt helpen.

De Voorbereiding Op De Bevalling

Voordat de bevalling begint, zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Zo zorg je voor een rustige en veilige omgeving voor je kat. Een comfortabele plek is essentieel. Denk hierbij aan een doos of mand met zachte dekens. Zet deze op een rustige plek waar je kat zich veilig voelt. Laat je kat wennen aan de plek. Dit doe je door haar er regelmatig in te leggen en er wat lekkers te geven.

De Juiste Benodigdheden In Huis

Zorg dat je de volgende spullen in huis hebt:

  • Schone handdoeken: voor het schoonmaken van de kittens.
  • Een veilige plek voor de kittens: bijvoorbeeld een doos met warme dekens.
  • Handschoenen: voor de hygiëne.
  • Ontsmettingsmiddel: voor het schoonmaken van de omgeving.
  • Draad en schaar: in geval van nood, om de navelstreng door te knippen (alleen in overleg met de dierenarts!).
  • Een telefoonnummer van de dierenarts: voor het geval er complicaties optreden.

Het is belangrijk om te weten hoe je de temperatuur van je kat controleert. Normaal is dit tussen de 38 en 39 graden Celsius. Vlak voor de bevalling daalt de temperatuur vaak iets. Dit is een teken dat de bevalling binnen 24 uur zal beginnen. Let goed op de signalen van je kat. Zo kun je op tijd anticiperen.

Bevallen poes: Alles wat je moet weten & tips!De Verschillende Fases Van De Bevalling

De bevalling van een poes bestaat uit drie fases. Het is goed om te weten wat er in elke fase gebeurt. Zo herken je de signalen en weet je wanneer je eventueel moet ingrijpen.

VIDEO: HOE JE VOORBEREIDEN OP DE GEBOORTE VAN EEN KAT: Een thuisbevallingspakket waarmee je kittens veilig ter wereld kunt brengen

Fase 1: De Ontsluitingsfase

Deze fase kan 12 tot 24 uur duren. Je kat wordt onrustig. Ze kan gaan ijsberen, miauwen en krabben aan de nestplaats. Ook kan ze minder gaan eten en meer gaan likken aan haar geslachtsdelen. De baarmoeder begint samen te trekken. Deze samentrekkingen zijn in het begin nog niet zo sterk. Je merkt ze misschien niet eens op. Naarmate de fase vordert, worden de samentrekkingen sterker en regelmatiger. De baarmoederhals opent zich. Dit is nodig om de kittens door te laten.

Fase 2: De Uitdrijvingsfase

Dit is de fase waarin de kittens geboren worden. De eerste kitten wordt meestal binnen een uur na het begin van de persweeën geboren. De persweeën zijn krachtig en duidelijk zichtbaar. Je kat perst hard om de kitten naar buiten te duwen. Tussen de geboorte van de kittens zit meestal 15 minuten tot een uur. Soms kan het langer duren. Het is belangrijk dat je kat tussen de geboortes door kan rusten. De kittens worden geboren in een vlies. De moederpoes bijt dit vlies open. Daarna likt ze de kitten schoon. Dit stimuleert de ademhaling. Ook bijt ze de navelstreng door.

Fase 3: De Nageboorte

Na elke kitten komt de nageboorte. Dit is de placenta. De moederpoes eet de nageboorte vaak op. Dit is normaal. Het helpt de baarmoeder om samen te trekken. Ook bevat de nageboorte voedingsstoffen. Let erop dat alle nageboortes eruit komen. Als er een nageboorte achterblijft, kan dit een infectie veroorzaken.

Hoe Help Je Jouw Poes Tijdens De Bevalling?

Het belangrijkste is om rustig te blijven. Je kat voelt jouw spanning aan. Probeer een rustige omgeving te creëren. Blijf in de buurt, maar bemoei je er niet te veel mee. Laat de natuur zijn gang gaan. Je kunt je kat wel aanmoedigen en geruststellen. Praat zachtjes tegen haar. Als je kat het toelaat, kun je haar voorzichtig aaien. Zorg ervoor dat ze voldoende water heeft. Ook kun je haar wat eten aanbieden. Forceer haar niet om te eten. Als ze niet wil eten, is dat geen probleem. Je kunt de kittens helpen als de moederpoes dit niet doet. Bijvoorbeeld door het vlies te openen en de kitten schoon te likken. Gebruik hiervoor een zachte handdoek. Wrijf de kitten voorzichtig droog. Stimuleer de ademhaling door zachtjes over de rug te wrijven. Controleer of de kitten ademt en beweegt. Wil je meer weten over de periode voorafgaand aan de bevalling, lees dan over de draagtijd van een poes.

Wanneer Moet Je De Dierenarts Bellen?

Er zijn een aantal situaties waarin je de dierenarts moet bellen:

  • Als de bevalling langer duurt dan 24 uur en er nog geen kittens zijn geboren.
  • Als je kat persweeën heeft, maar er na een uur nog geen kitten is geboren.
  • Als er meer dan twee uur zit tussen de geboorte van twee kittens.
  • Als je kat erg zwak is of veel bloed verliest.
  • Als je denkt dat er een nageboorte is achtergebleven.
  • Als de kittens niet goed ademen of niet bewegen.
  • Als je kat koorts heeft na de bevalling.

Het is altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Bel de dierenarts als je je zorgen maakt. Zij kunnen je advies geven en eventueel ingrijpen. Lees ook meer over de symptomen en verzorging van een drachtige poes, zodat je goed voorbereid bent op de bevalling.

Veelgestelde vragen over de bevalling van je kat:

Uitgelichte bronnen

Begrijp Bevallen poes: Alles wat je moet weten & tips! beter door deze verzameling van artikelen.

Hoe lang duurt een zwangerschap bij een kat?

Een kat is gemiddeld 63 dagen zwanger, dat is ongeveer 9 weken.

Hoe weet ik zeker dat mijn kat zwanger is?

Je kunt een dierenarts bezoeken voor een echo of een lichamelijk onderzoek.

Wanneer moet ik de dierenarts bellen tijdens de bevalling?

Bel de dierenarts als de bevalling te lang duurt of als er complicaties optreden, zoals hierboven beschreven.

Hoe verzorg ik de kittens na de geboorte?

Zorg ervoor dat ze warm en schoon zijn en dat ze voldoende melk krijgen van de moederpoes. Indien nodig kun je bijvoeden met speciale kittenmelk.

Plaats een reactie