Je leest dit artikel in [rt_reading_time] minuten

Gedrag zwangere poes: Symptomen, verzorging & tips

Je kat is zwanger. Een spannende tijd! Misschien heb je het zelf al door, of vermoed je het. Het gedrag van een zwangere poes verandert. Deze veranderingen zijn fascinerend en soms ook een beetje onvoorspelbaar. Je wilt natuurlijk weten wat je kunt verwachten. Dit artikel helpt je de signalen te herkennen en je voor te bereiden op de komst van de kittens.

Vroege signalen van een zwangere poes

De eerste tekenen van een zwangerschap zijn vaak subtiel. Je moet goed opletten om ze te herkennen. Elke poes is anders, dus de signalen kunnen variëren. Hier zijn een paar dingen waar je op kunt letten:

  • Verminderde eetlust: In de eerste weken kan je poes juist minder eten. Misselijkheid speelt soms een rol.
  • Toegenomen aanhankelijkheid: Je kat wordt opeens een stuk knuffeliger. Ze zoekt je vaker op en wil meer aandacht.
  • Slaapgedrag: Je poes slaapt meer dan normaal. De zwangerschap kost haar veel energie.
  • Ochtendmisselijkheid: Net als bij mensen, kan je kat in de ochtend misselijk zijn en braken.

Veranderingen in het gedrag

Naast de fysieke signalen, verandert ook het gedrag van je zwangere kat. Ze kan bijvoorbeeld rustiger worden, of juist onrustiger. Sommige poezen worden erg beschermend en gaan hun territorium fel verdedigen. Je kunt ook merken dat ze meer behoefte heeft aan een veilige en rustige plek. Zorg ervoor dat je haar deze plek biedt. Een kartonnen doos met een zachte deken is vaak al voldoende.

Lichamelijke veranderingen tijdens de zwangerschap

Na een paar weken worden de fysieke veranderingen duidelijker. De meest opvallende verandering is natuurlijk de groeiende buik. Ook de tepels van je poes veranderen. Ze worden groter en rozer, dit noemen we “pinking up”. Dit gebeurt meestal rond de derde week van de zwangerschap.

  • Groeien van de buik: Vanaf ongeveer de vierde week zie je dat de buik van je poes begint te groeien.
  • Pinking up: De tepels worden groter en rozer.
  • Gewichtstoename: Je poes komt aan in gewicht. Dit is normaal, maar overvoeding is niet de bedoeling.
  • Vermoedelijkheid: Je kat kan wat trager zijn in haar bewegingen.

VIDEO: Verzorgingstips voor zwangere katten!

Wanneer naar de dierenarts met je zwangere poes?

Het is verstandig om met je poes naar de dierenarts te gaan als je vermoedt dat ze zwanger is. De dierenarts kan de zwangerschap bevestigen en controleren of alles goed gaat. Ook kan de dierenarts je advies geven over de voeding en verzorging van je zwangere kat. Een echo is mogelijk vanaf ongeveer 3 weken, en vanaf 6 weken zijn de kittens te voelen.

De voorbereiding op de bevalling

Je poes begint zich voor te bereiden op de bevalling. Dit merk je aan haar gedrag. Ze gaat op zoek naar een geschikte plek om te bevallen. Je kunt haar helpen door een veilige en rustige plek klaar te maken. Zet bijvoorbeeld een doos neer met zachte dekens. Laat je poes wennen aan deze plek. Zorg ervoor dat de plek warm en beschut is. Houd andere huisdieren en kinderen uit de buurt. Je poes moet zich veilig voelen. Veranderingen aan haar lichaam, zoals verandering van de tepels, kunnen ook een teken zijn, lees hier meer over de veranderingen aan de tepels van een zwangere poes.

  • Nestelgedrag: Je poes zoekt een geschikte plek om te bevallen.
  • Meer rust: Ze trekt zich vaker terug.
  • Minder eten: Vlak voor de bevalling kan je poes minder eten.
  • Onrust: Soms wordt ze juist onrustig en loopt ze heen en weer.

De bevalling zelf

De bevalling kan een paar uur duren. Het is belangrijk dat je rustig blijft en je poes niet stoort. Meestal redt ze zich prima zelf. Mocht je merken dat er complicaties zijn, neem dan contact op met de dierenarts. Tekenen van complicaties zijn bijvoorbeeld:

  • Langdurig persen zonder resultaat: Meer dan een uur persen zonder dat er een kitten geboren wordt.
  • Bloedingen: Overmatig bloedverlies.
  • Ziekteverschijnselen: Koorts, sloomheid of niet willen eten na de bevalling.

Na de bevalling is het belangrijk dat je de kittens en de moeder goed in de gaten houdt. Zorg ervoor dat de kittens goed drinken en dat de moeder ze goed verzorgt. Een goede start is essentieel voor de gezondheid van de kittens. Wees lief voor jouw kat, ze heeft het nodig!

Veelgestelde vragen over het gedrag van een zwangere poes

Je hebt nu hopelijk een beter beeld van wat je kunt verwachten van het gedrag van je zwangere poes. Hieronder vind je nog een paar veelgestelde vragen.

Hoe lang duurt de zwangerschap van een poes?

De zwangerschap van een poes duurt gemiddeld 63 dagen, ongeveer negen weken.

Aanvullende informatie

Ontdek meer over Gedrag zwangere poes: Symptomen, verzorging & tips door deze uitgekozen links.

Wat moet ik mijn zwangere poes te eten geven?

Je geeft haar het beste speciale kittenbrokjes of voeding voor zwangere katten. Deze voeding bevat de juiste voedingsstoffen die ze nu nodig heeft.

Mijn poes is heel aanhankelijk, is dat normaal?

Ja, het is heel normaal dat een zwangere poes aanhankelijker is dan normaal. Ze zoekt steun en veiligheid.

Mijn poes braakt, is dat erg?

Af en toe braken in de vroege zwangerschap kan voorkomen, maar als ze vaak braakt of andere ziekteverschijnselen vertoont, neem dan contact op met de dierenarts.

Kan ik mijn poes nog steeds aaien als ze zwanger is?

Ja, je kunt haar gewoon aaien, tenzij ze duidelijk aangeeft dat ze het niet wil. Respecteer haar grenzen. Mocht je meer willen weten over de veranderende behoeften van je zwangere poes, lees dan meer over de zwangerschap van een poes.

Plaats een reactie