Je kat is zwanger, een spannende tijd breekt aan! De bevalling van je poes is een bijzondere gebeurtenis, maar het is fijn om te weten wat je kunt verwachten. Dit artikel helpt je door dit proces heen, zodat jij je poes zo goed mogelijk kunt ondersteunen. We bespreken de verschillende fases van de bevalling, mogelijke complicaties en de nazorg voor moeder en kittens. Laten we beginnen!
De Voorbereiding Op De Bevalling
Voordat de bevalling begint, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je poes te helpen zich comfortabel te voelen en haar voor te bereiden op de komst van haar kittens. Een goede voorbereiding is het halve werk. Weet je hoe je een nestkast voor je poes moet maken? Zorg dat je kat een rustige, afgeschermde plek heeft om te bevallen. Denk aan een doos met zachte handdoeken of dekens. Plaats deze nestkast op een warme, rustige plek waar je kat zich veilig voelt. Vanaf ongeveer een week voor de uitgerekende datum zal je poes waarschijnlijk meer tijd in de nestkast doorbrengen.
Het is ook handig om de temperatuur van je poes op te nemen. Een normale temperatuur voor een kat ligt tussen de 38 en 39 graden Celsius. Vlak voor de bevalling daalt de temperatuur vaak met ongeveer een graad. Dit is een teken dat de bevalling binnen 24 uur zal beginnen. Lees meer over wat je kunt verwachten tijdens de zwangerschap van een poes. Houd er rekening mee dat dit niet altijd opgaat, sommige poezen laten dit niet zien.
Zorg ook dat je alle benodigdheden bij de hand hebt. Denk aan:
- Schone handdoeken
- Een schone schaar (om eventueel de navelstreng door te knippen, alleen als het echt nodig is)
- Gedemineraliseerd water en een spuitje (om de kittens eventueel te hydrateren, alleen als ze zwak zijn)
- Een warmtelamp of kruik (om de kittens warm te houden)
- Handschoenen
- Betadine (voor het navelstompje, optioneel)
- Een notitieboekje en pen (om alles te noteren, zoals geboortetijden)
- Een weegschaal (om de kittens te wegen)
Het is ook belangrijk om het telefoonnummer van je dierenarts bij de hand te hebben, voor het geval er complicaties optreden. Weet je de gemiddelde draagtijd van een poes? Die ligt tussen de 63 en 67 dagen. Het is handig om dit te weten, zodat je weet wanneer je de bevalling ongeveer kunt verwachten.
De Tekenen Dat De Bevalling Begint
Er zijn verschillende tekenen die erop wijzen dat de bevalling van je poes binnenkort begint. Je zult merken dat je poes onrustiger wordt en meer aandacht vraagt. Ze kan gaan miauwen, ijsberen of graven in de nestkast. Soms stopt ze met eten. Je kunt ook zien dat haar buikspieren samentrekken, dit zijn de eerste weeën.
Een ander teken is dat er heldere, slijmerige afscheiding uit de vagina komt. Dit is de slijmprop, die de baarmoederhals heeft afgesloten tijdens de zwangerschap. Het kan ook zijn dat de vliezen breken. Je ziet dan een heldere, waterige vloeistof.
De Verschillende Fases Van De Bevalling
De bevalling van een poes verloopt in verschillende fases:
De Openingsfase
Dit is de eerste fase van de bevalling. Tijdens deze fase beginnen de weeën, die steeds sterker en frequenter worden. Je poes zal onrustig zijn en veel hijgen. De baarmoederhals opent zich, zodat de kittens geboren kunnen worden. Deze fase kan 12 tot 24 uur duren. Je zult misschien merken dat je kat zich verstopt of juist aanhankelijker is dan normaal.
VIDEO: TOP 10 TEKENEN DAT JE KAT Ween heeft (inclusief symptomen vr de bevalling) + Sneak Peak van Nala’s Kittens
De Uitdrijvingsfase
Dit is de fase waarin de kittens geboren worden. De weeën worden nu heel krachtig en je poes zal persen. Meestal wordt er eerst een vliesblaas zichtbaar, gevolgd door de kitten. De meeste kittens worden met het kopje eerst geboren, maar een geboorte met de achterpoten eerst is ook normaal. Tussen de geboortes van de kittens zit meestal een half uur tot een uur. Soms kan het ook langer duren. Houd de gezondheid van de kittens na de geboorte goed in de gaten.
Meer over dit onderwerp
Hier is een samengestelde lijst van links die je alles vertellen over Bevalling poes: Alles wat je moet weten over de geboorte.
De Nageboorte
Na de geboorte van elke kitten komt de nageboorte (placenta) naar buiten. Je poes zal de nageboorte meestal opeten. Dit is normaal en helpt om de baarmoeder samen te trekken. Let erop dat er evenveel nageboortes als kittens zijn. Als er een nageboorte achterblijft in de baarmoeder, kan dit leiden tot een infectie. Noteer hoeveel nageboortes er zijn.
Mogelijke Complicaties Tijdens De Bevalling
Hoewel de meeste bevallingen bij poezen zonder problemen verlopen, kunnen er soms complicaties optreden. Het is belangrijk om te weten wanneer je de dierenarts moet bellen:
- Als je poes langer dan 24 uur weeën heeft zonder dat er een kitten geboren wordt.
- Als je poes perst, maar er geen kitten te zien is na 20-30 minuten.
- Als er bloedverlies is, dat niet gerelateerd is aan de geboorte van een kitten.
- Als je poes erg zwak is of een hoge temperatuur heeft.
- Als er een nageboorte achterblijft in de baarmoeder.
Een mogelijke complicatie is weeënzwakte, waarbij de weeën niet sterk genoeg zijn om de kittens uit te drijven. Dit kan veroorzaakt worden door vermoeidheid, een te groot nest of een afwijkende ligging van de kitten. Een andere complicatie is een kitten die vastzit in het geboortekanaal. Dit kan komen doordat de kitten te groot is of in een verkeerde positie ligt. Je kunt proberen om de kitten voorzichtig te helpen, maar wees voorzichtig en forceer niets. Raadpleeg bij twijfel altijd de dierenarts.
Heb je je ooit afgevraagd hoe je kunt zien of een kitten gezond is? Let op de volgende punten: de kitten moet actief zijn, goed drinken en een gezonde vacht hebben. De ademhaling moet regelmatig zijn en er mogen geen tekenen van benauwdheid zijn. De kitten moet ook regelmatig ontlasting en urine produceren.
De Nazorg Voor Moeder En Kittens
Na de bevalling is het belangrijk om de moederpoes en haar kittens goed te verzorgen. Zorg ervoor dat de nestkast schoon en droog blijft. Verschoon de handdoeken of dekens regelmatig. Geef de moederpoes voldoende te eten en te drinken. Ze heeft nu extra energie nodig om melk te produceren voor haar kittens. Zorg voor kwalitatief kittenvoer.
Controleer de kittens regelmatig. Ze moeten goed drinken en aankomen in gewicht. Als een kitten niet goed drinkt of zwak is, kun je proberen om hem of haar bij te voeren met speciale kittenmelk. Vraag advies aan je dierenarts over de juiste voeding en hoeveelheid. Je kunt de kittens wegen om te zien of ze aankomen. Het is goed als ze elke dag een beetje zwaarder worden.
Het is ook belangrijk om de moederpoes te observeren. Controleer of ze geen tekenen van infectie vertoont, zoals koorts, pus uit de vagina of pijn in de buik. Als je je zorgen maakt, neem dan contact op met je dierenarts.
Veelgestelde Vragen Over De Bevalling Van Een Poes
Hieronder vind je antwoorden op enkele veelgestelde vragen over de bevalling van een poes:
- Hoe lang duurt een bevalling bij een poes? De duur van de bevalling kan variëren, maar gemiddeld duurt het 12 tot 24 uur vanaf het begin van de weeën tot de geboorte van het laatste kitten.
- Hoeveel kittens krijgt een poes gemiddeld? Een poes krijgt gemiddeld 4 tot 6 kittens per nest.
- Wanneer moet ik de dierenarts bellen? Je moet de dierenarts bellen als de bevalling niet vordert, als er complicaties optreden of als je je zorgen maakt over de gezondheid van de moederpoes of de kittens.
- Hoe vaak moet ik de kittens wegen? Het is aan te raden om de kittens dagelijks te wegen, vooral in de eerste week na de geboorte, om te controleren of ze goed aankomen.
- Wat moet ik doen als een kitten niet drinkt? Als een kitten niet drinkt, kun je proberen om hem of haar bij te voeren met speciale kittenmelk. Raadpleeg je dierenarts voor advies.