Je leest dit artikel in [rt_reading_time] minuten

Poes bijt: Oorzaken, gevolgen & wat te doen (EHBO)

Je kat, een heerlijk zacht en spinnend wezen. Meestal dan. Soms gebeurt het: je kat bijt. Dat kan schrikken zijn. Je vraagt je af: waarom doet mijn kat dat? Wat kan ik eraan doen? Dit artikel helpt je de redenen achter het bijten te begrijpen en geeft je handvatten om dit gedrag te veranderen. Is je kat onzindelijk en heeft ze moeite met plassen? Lees dan meer over blaasontsteking bij je kat.

Waarom bijt je kat?

Er zijn veel redenen waarom een kat bijt. Het is belangrijk te begrijpen dat bijten vaak een manier van communiceren is. Je kat probeert je iets te vertellen, vaak zonder woorden.

Spelgedrag en kittens

Kittens leren via spel. Bijten en krabben zijn onderdeel van dat leerproces. Ze leren hoe hard ze kunnen bijten zonder pijn te doen. Soms, als je een kitten in huis neemt, heeft het nog niet genoeg geleerd. Het kan dan gebeuren dat jouw handen het doelwit worden van speelse beetjes. Maar ook volwassen katten kunnen tijdens het spelen bijten, vooral als ze niet genoeg gestimuleerd worden.

VIDEO: Risico’s bij kattenbeten en infectie: wat gebeurt er als u wordt gebeten?

Angst en stress

Een bange of gestreste kat kan bijten. Denk aan een bezoek aan de dierenarts, een nieuwe omgeving, of een hard geluid. De kat voelt zich bedreigd en bijten is dan een manier om zichzelf te verdedigen. Soms zie je de angst aankomen: oren plat, staart tussen de benen, wijde pupillen. Andere keren bijt je kat onverwachts. Let goed op de lichaamstaal van je kat om signalen van angst te herkennen.

Meer over dit onderwerp

Bekijk deze interessante artikelen die we hebben uitgekozen over Poes bijt: Oorzaken, gevolgen & wat te doen (EHBO).

Pijn en irritatie

Een kat met pijn kan bijten. Misschien heeft je kat een blessure of een onderliggende medische aandoening. Als je kat plotseling begint te bijten, is het verstandig een dierenarts te raadplegen. Pijn kan een kat humeurig maken en ervoor zorgen dat hij sneller bijt.

Aandacht vragen

Het klinkt misschien gek, maar soms bijt een kat om aandacht te vragen. Vooral als je kat geleerd heeft dat hij of zij dan een reactie krijgt. Zelfs negatieve aandacht (zoals boos worden) is aandacht. De kat leert: bijten = reactie. Bloed in de urine kan echter ook een reden zijn voor gedragsverandering, lees meer over oorzaken en wat te doen bij bloed in urine.

Overstimulatie

Je aait je kat, hij spint en lijkt het fijn te vinden. En dan, plotseling, bijt hij. Dit kan komen door overstimulatie. Je kat is op een bepaald moment genoeg geaaid. De grens is bereikt. De bijt is dan een signaal: “Stop!”. Sommige katten zijn gevoeliger voor overstimulatie dan andere. Let goed op de signalen van je kat.

Wat kun je doen als je kat bijt?

Nu je hopelijk beter begrijpt waarom je kat bijt, is het tijd om te kijken naar wat je eraan kunt doen. Hier zijn een paar tips:

  • Negeer het gedrag: Als je kat bijt om aandacht te vragen, negeer hem dan. Loop weg of doe alsof je niets merkt. Zo leert hij dat bijten niet werkt om jouw aandacht te krijgen.
  • Zorg voor voldoende spel: Zorg voor voldoende speelmomenten met je kat. Gebruik speeltjes zoals hengels of balletjes. Zo kan hij zijn energie kwijt en is hij minder geneigd om te bijten uit verveling of frustratie.
  • Leer de lichaamstaal van je kat: Let goed op de signalen van je kat. Zo herken je stress, angst of overstimulatie. Je kan hierdoor anticiperen en voorkomen dat hij gaat bijten.
  • Stop met aaien voor de beet komt: Herken je het moment waarop je kat genoeg geaaid is? Stop dan net iets eerder met aaien. Zo voorkom je overstimulatie en een beet.
  • Creëer een veilige omgeving: Zorg voor een rustige en veilige omgeving voor je kat. Vooral als je kat angstig of gestrest is. Een fijne plek waar hij zich kan terugtrekken kan helpen. Denk aan een kattenmand, een hoge krabpaal of een rustig plekje onder een stoel.
  • Gebruik geen straf: Straf je kat niet als hij bijt. Dit maakt hem alleen maar angstiger en kan het probleem verergeren. Positieve bekrachtiging werkt veel beter. Beloon gewenst gedrag met een snoepje of een aai.
  • Raadpleeg een professional: Als het bijten aanhoudt of als je je zorgen maakt, raadpleeg dan een dierenarts of een gedragstherapeut. Zij kunnen je helpen de oorzaak van het probleem te achterhalen en een passend plan op te stellen.

Veelgestelde vragen over katten die bijten

Je hebt nu veel gelezen over het bijten van katten. Misschien heb je nog vragen. Hieronder vind je een paar veelgestelde vragen en antwoorden.

  • Is een kattenbeet gevaarlijk? Ja, een kattenbeet kan gevaarlijk zijn. Katten hebben veel bacteriën in hun bek. Een beet kan leiden tot een infectie. Maak de beet altijd goed schoon met water en zeep. Ga naar de huisarts als de beet diep is, blijft bloeden, of als je tekenen van een infectie ziet (roodheid, zwelling, pijn).
  • Wat als mijn kitten bijt tijdens het spelen? Leer je kitten dat bijten niet mag. Stop direct met spelen als hij bijt. Zeg “au” en loop weg. Zo leert hij dat bijten het spel beëindigt. Geef je kitten voldoende alternatieven om in te bijten, zoals speeltjes.
  • Mijn kat bijt alleen als ik hem oppak, wat kan ik doen? Waarschijnlijk vindt je kat het niet fijn om opgetild te worden. Forceer het niet. Probeer hem te lokken met een snoepje of speelgoed. Leer hem stap voor stap wennen aan het oppakken. Begin met korte momenten en beloon hem. Als hij het echt niet fijn vindt, accepteer dat dan.
  • Helpt het om een kat te laten steriliseren of castreren als hij bijt? In sommige gevallen wel. Hormonen kunnen een rol spelen bij agressief gedrag. Sterilisatie of castratie kan helpen om het gedrag te verminderen, vooral als het bijten gerelateerd is aan territorium of seksuele frustratie.

Plaats een reactie