Droom je van een spinnende vriend, maar houdt een allergie je tegen? Het idee van een kat in huis kan dan heel ver weg lijken. Gelukkig is er hoop! Je hebt vast wel eens gehoord van “hypoallergene katten”. Maar wat betekent dat eigenlijk? En bestaan ze echt?
Wat is een hypoallergene poes?
Laten we eerlijk zijn: er bestaat geen 100% hypoallergene kat. Elke kat produceert allergenen. Maar sommige rassen produceren er minder van. En dat is waar de term “hypoallergeen” vandaan komt. Het betekent dus niet dat je *gegarandeerd* geen allergische reactie zult hebben. Het betekent wel dat de kans kleiner is. Een hypoallergene kattenras kan een goede optie zijn als je milde allergieën hebt en toch graag een kat wilt.
Hoe zit dat precies met die allergenen?
De belangrijkste boosdoener is een eiwit dat Fel d 1 heet. Dit eiwit zit in het speeksel, de urine en de talgklieren van de kat. Via het speeksel komt het op de vacht terecht als de kat zichzelf wast. En die haren, met het allergen eraan, verspreiden zich vervolgens door jouw huis. Mensen met een kattenallergie reageren op dit Fel d 1-eiwit.
Welke kattenrassen staan bekend als “hypoallergeen”?
Er zijn een aantal rassen die minder Fel d 1 produceren dan andere katten. Dit maakt ze populair bij mensen met allergieën. Denk eraan: elke kat is anders, dus de reactie kan variëren. Hier zijn een paar bekende voorbeelden:
- Siberische kat: Ondanks hun lange vacht, produceren Siberen vaak minder Fel d 1.
- Balinees: Deze elegante kat staat ook wel bekend als de “langharige Siamees” en produceert minder van het allergeen.
- Javaan: Net als de Balinees, is de Javaan verwant aan de Siamees en staat bekend om zijn lagere productie van Fel d 1.
- Devon Rex en Cornish Rex: Deze rassen hebben een speciale vacht die minder snel loslaat en minder allergenen verspreidt.
- Sphynx: Deze haarloze kat produceert nog steeds Fel d 1, maar omdat er geen vacht is om het allergeen aan vast te houden, kan het minder problemen veroorzaken. Wil je meer weten over deze bijzondere naaktkat? Lees hier alles over het kopen van een Sphynx poes.
- Russische blauw: Het ras staat bekend om een vacht die minder allergenen vasthoudt, wat het risico op een allergische reactie kan verminderen.
VIDEO: Alles wat u moet weten over kattenallergien & wat je eraan kunt doen!
Let op!
Ook al kies je voor een ras dat bekend staat als hypoallergeen, is het slim om eerst wat tijd door te brengen met de kat voordat je hem adopteert. Zo kun je testen of je allergie reageert op die specifieke kat. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat kittens vaak minder allergenen produceren dan volwassen katten. Een kitten allergie kan dus anders uitpakken dan een allergie voor een volwassen kat.
Tips voor het verminderen van allergenen in huis
Ook al heb je een hypoallergene kat, er zijn nog steeds dingen die je kunt doen om de hoeveelheid allergenen in jouw huis te verminderen. Met een goede aanpak zorg je voor een prettige omgeving, zowel voor jou als voor jouw kat.
- Regelmatig stofzuigen: Gebruik een stofzuiger met een HEPA-filter. Dit filtert kleine deeltjes, zoals allergenen, uit de lucht.
- Luchtfilter: Een luchtreiniger met een HEPA-filter kan ook helpen om allergenen uit de lucht te verwijderen.
- Wassen: Was je handen regelmatig, vooral na het aaien van jouw kat. Was ook de kattenmand en het speelgoed regelmatig.
- Kattenbak: Houd de kattenbak schoon. Dit vermindert niet alleen geurtjes, maar ook de verspreiding van allergenen.
- Ventilatie: Zorg voor goede ventilatie in huis. Lucht regelmatig de kamers om de lucht te verversen.
- Beperk toegang: Overweeg om de slaapkamer een “katvrije zone” te maken, zodat je ’s nachts een allergeenvrije plek hebt.
Voeding en allergenen
Er zijn aanwijzingen dat voeding een rol kan spelen bij de productie van allergenen. Praat met je dierenarts over speciale voeding die de productie van Fel d 1 kan verminderen. Je huisdier verdient de beste zorg, en dat betekent ook aandacht besteden aan de voeding.
Een hypoallergene kat kopen: waar moet je op letten?
Als je besluit om een hypoallergene kat te kopen, is het belangrijk om een betrouwbare fokker te vinden. Vraag de fokker naar de achtergrond van de kat en of er allergieën in de bloedlijn voorkomen. Bezoek de fokker en breng wat tijd door met de katten om te kijken of je allergisch reageert. Je wilt immers zeker weten dat je een goede match bent, voordat je een kat in huis neemt.
Interessante websites
We hebben enkele topbronnen over Hypoallergene poes kopen? | Tips & Informatie voor je op een rijtje gezet.
- Kattenvoer met een voedselallergie : hypoallergene voeding kat …
- Hypoallergene kattenrassen? – Kattenherplaatsing.nl – kattenallergie
De prijs van een hypoallergene kat
Hypoallergene katten kunnen duurder zijn dan andere kattenrassen. Dit komt omdat er vaak meer vraag naar is en omdat er specifieke fokprogramma’s nodig zijn. De prijs van een kat wordt vaak bepaald door de stamboom, het ras en de fokker.
Veelgestelde vragen over hypoallergene katten
Je hebt waarschijnlijk nog vragen. Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen over hypoallergene katten. Heb je bijvoorbeeld last van allergie en huiduitslag door je kat?
- Zijn alle Siberische katten hypoallergeen?
Nee, niet per se. De hoeveelheid Fel d 1 kan per kat verschillen. Sommige Siberische katten produceren minder allergenen dan andere.
- Kan ik testen of ik allergisch ben voor een specifieke kat?
Ja, je kunt een allergietest laten doen bij een allergoloog. Of je kunt, zoals eerder genoemd, tijd doorbrengen met de kat voordat je hem adopteert.
- Helpt het om mijn kat vaak te wassen?
Het wassen van je kat kan tijdelijk de hoeveelheid allergenen op de vacht verminderen, maar het is niet altijd effectief en sommige katten vinden het niet fijn. Het is belangrijker om andere maatregelen te nemen, zoals regelmatig stofzuigen en luchtreiniging.
- Bestaat er een vaccin tegen kattenallergie?
Er zijn immunotherapie behandelingen beschikbaar die je allergie kunnen verminderen. Bespreek dit met je arts.
- Zijn er kattenbakvullingen die minder allergenen verspreiden?
Ja, er zijn kattenbakvullingen die minder stof produceren. Dit kan helpen om de verspreiding van allergenen te verminderen.