Je leest dit artikel in [rt_reading_time] minuten

Vaccinatieschema poes: Bescherm je kat optimaal!

Je nieuwe kitten is in huis! Een spannende tijd breekt aan, vol knuffels, spelletjes en natuurlijk de beste zorg. Een belangrijk onderdeel van die zorg is het vaccinatieschema. Maar wat houdt dat precies in? En waarom is het zo belangrijk voor de gezondheid van jouw kleine vriend? In dit artikel duiken we dieper in de wereld van kattenvaccinaties, zodat je precies weet waar je aan toe bent en je kat optimaal beschermd is.

Waarom is een vaccinatie schema poes belangrijk?

Kittens en volwassen katten zijn vatbaar voor verschillende infectieziekten. Vaccinaties helpen je kat een sterke weerstand op te bouwen tegen deze ziektes. Door je kat op tijd te laten vaccineren, bescherm je hem of haar tegen ernstige aandoeningen die soms zelfs dodelijk kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan kattenziekte, niesziekte en rabiës (hondsdolheid). Een vaccinatie stimuleert het immuunsysteem van je kat om antistoffen aan te maken. Deze antistoffen beschermen je kat als hij of zij in aanraking komt met de ziekteverwekker.

Welke ziekten worden voorkomen met het vaccinatie schema?

Het standaard vaccinatie schema poes beschermt tegen een aantal belangrijke kattenziekten. Lees hier meer over andere veelvoorkomende problemen zoals spoelworm bij je poes.

  • Kattenziekte (Feline Panleukopenie): Een zeer besmettelijke en vaak dodelijke ziekte die vooral kittens treft. Kattenziekte veroorzaakt braken, diarree en een ernstige verstoring van het immuunsysteem.
  • Niesziekte (Feline Calicivirus en Feline Herpesvirus): Een verzamelnaam voor verschillende virussen die luchtwegproblemen veroorzaken. Niesziekte uit zich in niezen, hoesten, neusuitvloeiing, oogontsteking en soms koorts.
  • Rabiës (Hondsdolheid): Een dodelijke virusinfectie die het zenuwstelsel aantast. Rabiës is overdraagbaar op mensen en is daarom een ernstig gezondheidsrisico. Hoewel rabiës in Nederland niet vaak voorkomt, is vaccinatie in sommige gevallen verplicht, bijvoorbeeld als je met je kat naar het buitenland reist.

Afhankelijk van de levensstijl van je kat, kan je dierenarts adviseren om ook te vaccineren tegen andere ziekten, zoals FeLV (Feline Leukemie Virus). Bespreek de mogelijkheden altijd met je dierenarts om te bepalen wat het beste is voor jouw kat.

Het vaccinatie schema poes: stap voor stap

Het vaccinatie schema voor katten bestaat uit een basisvaccinatie als kitten en regelmatige herhalingsvaccinaties. Het schema kan iets variëren afhankelijk van de gebruikte vaccins en de richtlijnen van de dierenarts, maar over het algemeen ziet het er als volgt uit:

  • 8-9 weken: Eerste vaccinatie tegen kattenziekte en niesziekte.
  • 12-13 weken: Tweede vaccinatie tegen kattenziekte en niesziekte. Vaak wordt dan ook gevaccineerd tegen rabiës, afhankelijk van de reisplannen en de adviezen van de dierenarts.
  • 1 jaar: Herhalingsvaccinatie tegen kattenziekte en niesziekte.
  • Daarna: Afhankelijk van het type vaccin en de leefomstandigheden van je kat, zijn herhalingsvaccinaties om de één tot drie jaar nodig. Je dierenarts kan je hierover adviseren.

Het is belangrijk om het vaccinatie schema poes nauwkeurig te volgen. Alleen dan is je kat optimaal beschermd. Maak een afspraak bij je dierenarts en bespreek het vaccinatie schema voor jouw kitten of volwassen kat.

Enten kat kosten

De kosten van het enten van een kat kunnen variëren, afhankelijk van de dierenartspraktijk en de gebruikte vaccins. Over het algemeen liggen de kosten voor een basisvaccinatie (inclusief de twee kittenvaccinaties) tussen de €50 en €100. Herhalingsvaccinaties zijn meestal iets goedkoper. Wilt u meer weten over andere kostenposten voor uw kat? Lees bijvoorbeeld over de kosten van een poes castreren. Het is altijd verstandig om vooraf bij je dierenarts te informeren naar de exacte kosten.

Na de vaccinatie: waar moet je op letten?

Na de vaccinatie kan je kat zich een beetje hangerig voelen of een lichte verhoging hebben. Dit is normaal en verdwijnt meestal binnen een dag of twee. Sommige katten ontwikkelen een lichte zwelling op de injectieplaats. Ook dit is meestal onschuldig en verdwijnt vanzelf. Mocht je je zorgen maken, neem dan contact op met je dierenarts.

Zorg ervoor dat je kat na de vaccinatie voldoende rust krijgt en goed eet en drinkt. Vermijd drukke activiteiten en laat je kat even bijkomen. Zo kan het immuunsysteem optimaal werken aan de opbouw van bescherming.

Ontwormen kat: een belangrijk onderdeel van de gezondheidszorg

Naast vaccineren is ontwormen een belangrijk onderdeel van de gezondheidszorg van je kat. Kittens kunnen via de moedermelk besmet raken met wormen. Volwassen katten kunnen wormen oplopen via prooidieren, vlooien of contact met andere katten. Regelmatig ontwormen is daarom essentieel om je kat gezond te houden. Bespreek met je dierenarts welk ontwormingsschema het beste past bij de levensstijl van jouw kat.

Door de juiste verzorging te geven, zoals een passend vaccinatie schema poes en regelmatig ontwormen, geef je jouw kat een lang en gezond leven.

Veelgestelde vragen over vaccinaties bij katten

Hieronder vind je antwoorden op enkele veelgestelde vragen over kattenvaccinaties.

  • Is vaccineren verplicht? Nee, in Nederland is vaccineren niet verplicht, behalve als je met je kat naar het buitenland reist. In dat geval kan een rabiës vaccinatie verplicht zijn.
  • Mijn kat komt niet buiten, moet ik hem dan wel vaccineren? Ja, ook als je kat niet buiten komt, is het belangrijk om hem te vaccineren. Je kunt zelf namelijk ziekteverwekkers mee naar binnen brengen, bijvoorbeeld via je schoenen of kleding.
  • Mijn kat is al oud, moet ik hem nog vaccineren? Ja, ook oudere katten hebben baat bij regelmatige herhalingsvaccinaties. Het immuunsysteem van oudere katten is vaak minder sterk, waardoor ze vatbaarder zijn voor infectieziekten.
  • Wat gebeurt er als ik de herhalingsvaccinatie vergeet? Als je een herhalingsvaccinatie vergeet, is de bescherming tegen de ziekte mogelijk niet meer optimaal. Neem contact op met je dierenarts om te overleggen wat de beste vervolgstap is.

VIDEO: Kattenziekte en niesziekte bij de kat

Handige websites

Voor meer inzicht in Vaccinatieschema poes: Bescherm je kat optimaal!, bekijk deze handige links.

Plaats een reactie