Je kat drachtig. Die gedachte kan best spannend zijn. Zeker als je er niet op voorbereid was. Misschien merk je veranderingen aan je poes en vermoed je dat ze kittens verwacht. Wat nu? Dit artikel helpt je de tekenen van een zwangerschap te herkennen, te begrijpen wat er in het lichaam van je kat gebeurt en hoe je haar het beste kunt ondersteunen. Zo kun je je goed voorbereiden op de komst van de nieuwe kittens.
Hoe weet je of je kat drachtig is?
Het is niet altijd makkelijk om in het begin te zien of je kat zwanger is. De eerste weken zijn er vaak weinig duidelijke signalen. Toch zijn er een paar dingen waar je op kunt letten:
- Verminderde eetlust of juist meer eten: Sommige katten hebben in de eerste weken minder trek, terwijl anderen juist meer gaan eten.
- Ochtendmisselijkheid: Net als bij mensen kan je kat last hebben van misselijkheid in de ochtend. Dit uit zich in braken.
- Verandering in gedrag: Je kat kan aanhankelijker zijn dan normaal, of juist meer afstandelijk.
- Verdikking rond de buik: Na een paar weken zal je merken dat de buik van je kat dikker wordt. Let op: dit kan ook een andere oorzaak hebben, zoals een infectie.
- “Roze tepels”: Ongeveer drie weken na de bevruchting kunnen de tepels van je kat groter en rozer worden. Dit wordt ook wel “pinking up” genoemd.
Een dierenarts kan met zekerheid vaststellen of je kat drachtig is. Dit kan door middel van palpatie (het voelen van de buik) vanaf ongeveer drie weken zwangerschap, of door een echo vanaf ongeveer twee weken.
Hoe lang duurt een zwangerschap bij katten?
De gemiddelde draagtijd bij een kat is 63 dagen, ongeveer negen weken. Dit kan variëren van 58 tot 72 dagen. Het is handig om de dekdatum te noteren, zodat je weet wanneer je kittens kunt verwachten. Zo weet je ook wanneer je de werpkist klaar moet zetten.
Wat gebeurt er week per week?
Het is fascinerend om te weten wat er allemaal in het lichaam van je kat gebeurt tijdens de zwangerschap:
- Week 1-2: De bevruchting vindt plaats en de embryo’s nestelen zich in de baarmoeder.
- Week 3: De embryo’s beginnen te groeien en de “pinking up” van de tepels kan zichtbaar worden.
- Week 4-5: De kittens groeien snel en de buik van je kat wordt duidelijk dikker. Je kunt de kittens nu soms voelen bewegen.
- Week 6-7: De kittens zijn bijna volledig ontwikkeld. Je kat kan meer gaan eten en rustiger worden.
- Week 8-9: De kittens zijn klaar om geboren te worden. Je kat kan onrustig zijn en een nestplaats zoeken.
Wat heeft een drachtige kat nodig?
Tijdens de zwangerschap heeft je kat extra zorg en aandacht nodig. Goede voeding is essentieel voor de gezondheid van je kat en de ontwikkeling van de kittens.
VIDEO: Hoe u de tekenen kunt herkennen dat een kat zwanger is
Voeding voor een drachtige kat
Geef je kat speciale voeding voor kittens of drachtige/lacterende poezen. Deze voeding bevat meer calorieën, eiwitten en essentiële voedingsstoffen die je kat en haar kittens nodig hebben. Zorg ervoor dat ze altijd voldoende vers water heeft.
Een veilige en comfortabele omgeving
Je kat heeft een rustige en veilige plek nodig om te bevallen. Zet een werpkist klaar op een beschutte plaats. Bekleed de kist met zachte handdoeken of dekens. Laat je kat wennen aan de kist, zodat ze zich er veilig voelt.
Dierenartsbezoek
Het is belangrijk om je kat tijdens de zwangerschap door een dierenarts te laten controleren. De dierenarts kan de gezondheid van je kat in de gaten houden en advies geven over de verzorging. Vaccinaties en ontworming zijn belangrijk, maar bespreek dit altijd met de dierenarts. Bepaalde medicijnen zijn schadelijk voor de kittens.
De bevalling van je kat
De bevalling kan een spannende tijd zijn, zowel voor jou als voor je kat. Het is belangrijk om te weten wat je kunt verwachten en hoe je je kat kunt ondersteunen. Zorg ervoor dat je weet wat een normale bevalling inhoudt, en wanneer je de dierenarts moet inschakelen.
Verdiepende links
Hier is een samengestelde lijst van links die je alles vertellen over Poes drachtig? Symptomen & alles wat je moet weten!.
Tekenen dat de bevalling begint
Er zijn verschillende signalen dat de bevalling eraan komt: Meer weten over de periode voorafgaand aan de bevalling? Lees over de dracht van je poes. Bereid je goed voor en leer alles over de symptomen en verzorging van een drachtige poes.
- Onrust: Je kat wordt onrustig en loopt heen en weer.
- Nestgedrag: Ze gaat haar nestplaats inspecteren en schikken.
- Verminderde eetlust: Ze wil niet meer eten.
- Temperatuurdaling: De lichaamstemperatuur van je kat daalt.
- Persweeën: Je kat begint te persen.
Het verloop van de bevalling
De bevalling verloopt in verschillende fases:
- Eerste fase: De baarmoeder begint samen te trekken en de baarmoedermond opent zich. Deze fase kan enkele uren duren.
- Tweede fase: De kittens worden geboren. Tussen de geboorte van de kittens zit meestal een half uur tot een uur.
- Derde fase: De nageboorte (placenta) wordt uitgedreven na elke kitten.
Wanneer moet je de dierenarts bellen?
Neem contact op met de dierenarts in de volgende situaties:
- Je kat perst langer dan een uur zonder dat er een kitten geboren wordt.
- Er komt bloed of pus uit de vagina.
- Je kat is zwak of lusteloos.
- Je maakt je zorgen over de gezondheid van je kat of de kittens.
Veelgestelde vragen over een drachtige poes
Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over een drachtige poes, met korte antwoorden.
- Hoeveel kittens krijgt een kat gemiddeld? Een kat krijgt gemiddeld 4 tot 6 kittens per nest. Dit kan variëren van 1 tot 10 kittens.
- Kan ik een drachtige kat aaien? Ja, je kunt een drachtige kat aaien. Wees wel voorzichtig en zachtaardig.
- Wat moet ik doen als de moederpoes haar kittens verstoot? Neem contact op met een dierenarts of een ervaren fokker. Mogelijk moet je de kittens zelf met de fles voeden.
- Hoe lang is een kat vruchtbaar na de bevalling? Een kat kan kort na de bevalling alweer vruchtbaar zijn. Het is belangrijk om haar te laten steriliseren om ongewenste nestjes te voorkomen.