Je kat hoest. Je pakt je telefoon en filmt het. Een ‘hoestende poes filmpje’ is geboren. Maar wat doe je nu? Is het iets om je zorgen over te maken? En wat kan je doen om jouw geliefde kat te helpen?
Waarom Hoest Jouw Kat?
Hoesten bij katten is niet altijd hetzelfde als bij mensen. Soms lijkt het meer op kokhalzen of niezen. Het is belangrijk dat je goed oplet wat er precies gebeurt. Verschillende dingen kunnen de oorzaak zijn:
- Haarballen: Vooral bij langharige katten komt dit vaak voor. Je kat probeert de haarbal kwijt te raken.
- Astma: Ja, katten kunnen ook astma hebben! Dit zorgt voor benauwdheid en hoesten.
- Infecties: Net als wij kunnen katten verkouden worden of een luchtweginfectie oplopen.
- Allergieën: Stof, pollen of zelfs bepaalde soorten kattenbakvulling kunnen een allergische reactie veroorzaken.
- Hartproblemen: In zeldzame gevallen kan hoesten een teken zijn van een hartprobleem.
- Longwormen: Katten kunnen besmet raken met longwormen, wat hoesten veroorzaakt.
Let Op de Symptomen
Naast het hoesten zelf, is het belangrijk dat je op andere symptomen let. Heb je bijvoorbeeld ook een ‘hoestende kat vermoeid’ gezien in je filmpje? Let op de volgende signalen:
- Vermoeidheid: Is je kat minder actief dan normaal?
- Sloomheid: Reageert je kat minder alert?
- Benauwdheid: Moeite met ademhalen of een piepend geluid bij het ademen?
- Niesbuien: Moet je kat vaak niezen?
- Snotneus: Heeft je kat een loopneus?
- Braken: Geeft je kat over, los van haarballen?
Als je een of meer van deze symptomen ziet, is het belangrijk dat je snel actie onderneemt. Een ‘hoestende kat wat te doen’ is een vraag die je serieus moet nemen! Lees ook meer over de oorzaken en behandeling van niezen bij katten, een ander veelvoorkomend symptoom.
Wanneer Naar De Dierenarts?
Niet elk ‘hoestende kat geluid’ is reden tot paniek. Soms is het gewoon een haarbal. Maar er zijn signalen die aangeven dat je direct naar de dierenarts moet: Het kan ook zijn dat je kat niest, lees hier over de oorzaken van niezen bij katten.
- Moeite met ademhalen: Dit is altijd een noodgeval!
- Blauwe tong of tandvlees: Dit wijst op een tekort aan zuurstof.
- Ernstige vermoeidheid: Je kat is bijna niet wakker te krijgen.
- Hoesten met bloed: Dit is nooit normaal.
- Aanhoudend hoesten: Als het hoesten langer dan een paar dagen aanhoudt.
Ook als je twijfelt, is het altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Een dierenarts kan de oorzaak van het hoesten vaststellen en de juiste behandeling geven.
Wat Kan Je Zelf Doen?
Er zijn een paar dingen die je zelf kan doen om je kat te helpen, voordat je naar de dierenarts gaat (of in afwachting van een afspraak):
- Creëer een rustige omgeving: Vermijd stress voor je kat.
- Zorg voor schone lucht: Vermijd rook, parfum en andere irriterende stoffen.
- Geef haarbalpasta: Dit kan helpen om haarballen makkelijker kwijt te raken.
- Stoom: Laat je kat in een afgesloten badkamer met stoom zitten (zet de douche heet aan). Dit kan de luchtwegen helpen openen. Let op: laat je kat nooit alleen in de badkamer en zorg voor voldoende ventilatie.
Onthoud dat deze tips geen vervanging zijn voor een bezoek aan de dierenarts. Ze kunnen wel helpen om de symptomen te verlichten tot je professionele hulp kan krijgen.
Veelgestelde vragen over hoestende katten
Hier zijn een paar vragen die je misschien hebt over hoesten bij katten:
- Is hoesten bij katten besmettelijk voor mensen? Over het algemeen niet. De meeste oorzaken van hoesten bij katten zijn niet overdraagbaar op mensen. Echter, in zeldzame gevallen kan een infectie, zoals Bordetella (kennelhoest bij katten), overdraagbaar zijn.
- Hoe weet ik of mijn kat astma heeft? Een dierenarts kan astma diagnosticeren door middel van een lichamelijk onderzoek, röntgenfoto’s en eventueel bloedonderzoek.
- Kan ik mijn kat zelf medicatie geven tegen het hoesten? Nooit! Geef je kat nooit medicatie zonder overleg met een dierenarts. Sommige medicijnen die veilig zijn voor mensen, kunnen giftig zijn voor katten.
- Wat kan ik doen om haarballen te voorkomen? Regelmatig borstelen van je kat helpt om losse haren te verwijderen, waardoor er minder haarballen ontstaan. Er zijn ook speciale soorten kattenvoer die helpen om haarballen te verminderen.
VIDEO: Katten zijn echt zo #katten
Aanvullende informatie
Hier zijn enkele informatieve links speciaal over Hoestende poes? Bekijk grappige filmpjes & tips!.