Stel je voor: een zachte vacht, een zacht gespin en die doordringende, maar o zo lieve blik. Je denkt misschien aan je eigen kat, of droomt ervan er eentje te hebben. Maar wat als ik je vertel dat er honderden, misschien wel duizenden katten wachten op precies dat ene ding: een liefdevol thuis, net als dat van jou?
De wereld van de asiel poes
Een asiel poes is meer dan zomaar een kat. Het is een kat met een verhaal, een verleden dat je misschien niet helemaal kent, maar dat je wel de kans geeft om een nieuw hoofdstuk te schrijven. Misschien is ze gevonden op straat, afgestaan door haar vorige eigenaar, of geboren in het asiel zelf. Wat haar verhaal ook is, ze verdient een tweede kans, een warme mand en iemand die van haar houdt.
Waarom een poes adopteren uit het asiel?
Er zijn zoveel redenen om te kiezen voor adoptie. Naast het feit dat je een dier een betere toekomst geeft, zijn er nog meer voordelen. Vaak zijn asielkatten al gechipt, gevaccineerd en gecastreerd of gesteriliseerd. Dit scheelt je een hoop kosten en moeite. Bovendien kennen de medewerkers van het asiel de katten goed. Ze kunnen je vertellen over hun karakter, hun gewoontes en eventuele medische problemen. Zo weet je precies wat je in huis haalt en voorkom je teleurstellingen. Zoek je een lieve kattenvriend? Begin dan jouw zoektocht in het asiel. Je vindt er vast de perfecte kat!
VIDEO: Hoe het adopteren van een oudere kat is
De persoonlijkheid van een asielkat
Elke kat is uniek, en dat geldt zeker voor asielpoezen. Je vindt er knuffelkonten, speelse kittens, rustige senioren en alles daartussenin. Sommige katten zijn wat verlegen in het begin, maar ontdooien snel als ze zich veilig voelen. Anderen zijn juist heel sociaal en zoeken meteen je aandacht. Het asiel kan je helpen de perfecte match te vinden, gebaseerd op jouw levensstijl en wensen. Heb je bijvoorbeeld al andere huisdieren? Dan kunnen ze je adviseren over een kat die goed met andere dieren overweg kan.
De kosten van een asiel poes zijn vaak lager dan de aanschafprijs van een kitten bij een fokker. En vergeet niet: je geeft een kat een tweede kans op een fijn leven. Je steunt er ook nog eens het asiel mee, zodat ze andere dieren in nood kunnen helpen. Denk ook aan de emotionele voldoening die je krijgt door een dier in nood te helpen. Het is een onbetaalbaar gevoel.
De voorbereiding op de komst van jouw asielkat
Je hebt besloten een asiel poes te adopteren, wat fantastisch! Nu is het tijd om je huis voor te bereiden op haar komst. Een paar belangrijke dingen:
- Zorg voor een veilige plek waar de kat zich kan terugtrekken. Denk aan een mandje, een doos of een rustig hoekje.
- Plaats een kattenbak op een rustige, toegankelijke plek.
- Zorg voor voldoende voer- en waterbakjes.
- Koop krabpalen of -matten, zodat je meubels gespaard blijven.
- Verwijder giftige planten en andere gevaarlijke objecten uit de buurt van de kat.
Katten zijn van nature nieuwsgierig. Laat je nieuwe huisgenoot op eigen tempo wennen aan haar nieuwe omgeving. Dwing haar niet om te knuffelen of te spelen als ze daar geen zin in heeft. Geef haar de tijd om te acclimatiseren en haar eigen plekje te vinden.
Nuttige bronnen
Bekijk deze interessante artikelen die we hebben uitgekozen over Asiel poes: Vind jouw perfecte nieuwe kattenvriend!.
- De eerste 24 van jouw kat in haar nieuwe huis | Een nieuwe kat …
- Toe aan een écht leuke date op Valentijnsdag? Vind je nieuwe …
De eerste dagen met je nieuwe poes
De eerste dagen zijn cruciaal. Het is belangrijk om geduldig te zijn en de kat de ruimte te geven die ze nodig heeft. Praat rustig tegen haar en bied haar regelmatig eten en water aan. Probeer te spelen met haar, maar forceer niets. Je zult merken dat ze langzaam maar zeker meer vertrouwen krijgt en zich steeds meer op haar gemak voelt. Een nieuw kitten in huis vraagt om geduld, zeker als het diertje uit het asiel komt.
Het kan zijn dat de kat in het begin wat angstig of terughoudend is. Dit is heel normaal, ze moet wennen aan haar nieuwe omgeving en aan jou. Geef haar de tijd en de ruimte om te wennen en forceer niets. Wellicht overweeg je ook om een kat te adopteren? Vind hier tips voor het adopteren van een kat. Het kan ook helpen om een feromoonverspreider te gebruiken, zoals Feliway. Dit product verspreidt een geur die katten kalmeert en geruststelt.
Asielkatten en kinderen
Het kan een verrijking zijn voor kinderen om met een asiel poes op te groeien. Leer je kinderen om de kat met respect te behandelen en haar niet te pesten. Zorg ervoor dat de kat altijd een plek heeft waar ze zich kan terugtrekken als ze even rust nodig heeft. Houd toezicht op het spel tussen kinderen en katten, zodat het veilig en leuk blijft voor beide partijen. Leg de kinderen uit dat de poes ook rust nodig heeft en niet altijd gestoord wilt worden. Het is belangrijk om de kat ook een veilige plek te geven waar de kinderen niet mogen komen.
Een asiel poes en zijn gezondheid
Een goede gezondheid is essentieel voor een gelukkig kattenleven. Regelmatige controles bij de dierenarts zijn belangrijk, zeker in het begin. De dierenarts kan de kat onderzoeken, eventuele problemen opsporen en je adviseren over de juiste voeding en verzorging. Denk ook aan vaccinaties, ontworming en ontvlooing. Een gezonde kat is een blije kat!
Kosten van een asiel kat
Naast de aanschafkosten zijn er ook terugkerende kosten waar je rekening mee moet houden. Denk aan voer, kattenbakvulling, dierenartskosten, speeltjes en eventuele verzekeringen. Het is belangrijk om een budget te maken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Ben je klaar om een kat in huis te nemen? Vind hier jouw perfecte kattenvriend. Informeer jezelf goed over de kosten voordat je een kat adopteert.
Veelgestelde vragen over een asiel poes
Je bent enthousiast geworden over de adoptie van een asiel poes, maar hebt nog wel een paar vragen. Dat is heel normaal. Hieronder vind je een paar veelgestelde vragen en de antwoorden daarop.
- Wat kost een asiel poes? De adoptiekosten variëren per asiel, maar zijn vaak lager dan de aanschafprijs van een kitten bij een fokker.
- Is een asielkat wel gezond? Asielen doen hun best om de katten zo gezond mogelijk te maken. Ze worden vaak gevaccineerd, gechipt en gecastreerd of gesteriliseerd. Toch is het verstandig om de kat na adoptie even te laten controleren door een dierenarts.
- Kan ik een asielkat terugbrengen als het niet klikt? In de meeste gevallen is dat mogelijk, maar de voorwaarden kunnen per asiel verschillen. Informeer hierover voordat je de kat adopteert.
- Hoe weet ik of een asielkat bij mij past? De medewerkers van het asiel kennen de katten goed en kunnen je adviseren over een kat die goed bij jouw levensstijl en wensen past.