Je hebt een kat en vermoedt dat ze zwanger is? Dat is een spannende tijd! Misschien heb je al wat veranderingen in haar gedrag opgemerkt. Of misschien ben je gewoon benieuwd hoe je een zwangerschap bij je kat kunt herkennen en wat je dan kunt doen. Dit artikel geeft je alle informatie die je nodig hebt om je door deze bijzondere periode te loodsen.
Hoe Herken Je Een Zwangerschap Bij Je Kat?
De eerste tekenen van een zwangerschap bij je poes zijn niet altijd even duidelijk. Soms merk je pas later dat er iets aan de hand is. Hier zijn een aantal signalen waar je op kunt letten:
- Ochtendmisselijkheid: Net als mensen, kunnen katten in de vroege stadia van de zwangerschap misselijk zijn. Dit kan zich uiten in verminderde eetlust of zelfs overgeven.
- Verandering in gedrag: Sommige poezen worden aanhankelijker en zoeken meer aandacht. Anderen trekken zich juist terug en willen met rust gelaten worden.
- Toename in eetlust: Na de eerste periode van misselijkheid, zul je merken dat je kat meer gaat eten. Ze heeft immers extra energie nodig voor zichzelf en de kittens.
- “Roze tepels”: Dit staat ook wel bekend als de “pinking up” fase. Ongeveer drie weken na de bevruchting worden de tepels van je kat groter en rozer. Dit is een vrij betrouwbaar teken van zwangerschap.
- Gewichtstoename en een rondere buik: Naarmate de zwangerschap vordert, zal je kat in gewicht toenemen en haar buik ronder worden. Wees echter voorzichtig met zelf voelen aan de buik, je kunt de kittens beschadigen.
Wanneer Naar De Dierenarts?
Het is altijd een goed idee om naar de dierenarts te gaan als je vermoedt dat je kat zwanger is. De dierenarts kan de zwangerschap bevestigen door middel van een echo (vanaf ongeveer 3 weken) of een palpatie (voelen aan de buik, vanaf ongeveer 4 weken). Ook kan de dierenarts je adviseren over de juiste voeding en verzorging tijdens de zwangerschap.
De Zwangerschap Van Een Kat: Wat Kun Je Verwachten?
De zwangerschap van een kat duurt gemiddeld 63 dagen, maar dit kan variëren tussen de 58 en 70 dagen. Bekijk deze uitgebreide gids over drachtige poezen voor meer informatie over de symptomen en verzorging. Hieronder een overzicht van wat je kunt verwachten tijdens de verschillende fasen van de zwangerschap:
- Week 1-3: De bevruchte eicellen nestelen zich in de baarmoeder. Je merkt misschien nog niet veel aan je kat, behalve eventueel wat ochtendmisselijkheid.
- Week 4-6: De kittens beginnen zich te ontwikkelen. De “pinking up” fase treedt op. Je kat begint meer te eten en haar buik wordt ronder.
- Week 7-9: De kittens groeien snel. Je kunt de bewegingen van de kittens in de buik voelen. Je kat gaat op zoek naar een geschikte plek om te bevallen.
VIDEO: Hoe u de tekenen kunt herkennen dat een kat zwanger is
De Juiste Voeding Tijdens De Zwangerschap
Een zwangere kat heeft meer energie en voedingsstoffen nodig dan normaal. Geef haar hoogwaardige kittenvoeding, omdat deze meer calorieën, eiwitten en calcium bevat. Zorg ervoor dat ze altijd voldoende vers water heeft. Overleg met je dierenarts over de juiste hoeveelheid voeding.
Voorbereiding Op De Bevalling
Het is belangrijk om je kat te helpen een veilige en comfortabele plek te vinden om te bevallen. Dit kan een doos zijn met zachte handdoeken of een speciale werpkist. Zet de werpkist op een rustige, warme plek waar je kat zich veilig voelt. Laat haar wennen aan de werpkist door er bijvoorbeeld haar favoriete speeltjes in te leggen. Als je twijfelt of je kat zwanger is, kijk dan naar de symptomen van een zwangerschap bij je poes. Zorg voor voldoende kattenbakken in de buurt van de werpkist.
Belangrijke links
Voor meer inzicht in Poes zwanger? Symptomen, duur & verzorging | [Merknaam], bekijk deze handige links.
De Bevalling Zelf
De meeste katten bevallen zonder problemen. Het is belangrijk om rustig te blijven en je kat de ruimte te geven. Hier zijn een paar signalen dat de bevalling begonnen is:
- Onrust: Je kat wordt onrustig en gaat ijsberen.
- Nestelgedrag: Ze gaat veel tijd doorbrengen in de werpkist en probeert een nest te maken.
- Persweeën: Je kunt zien dat ze perst en haar buikspieren aanspant.
- Vaginale afscheiding: Er kan heldere of bloederige afscheiding uit de vagina komen.
De bevalling kan enkele uren duren. Tussen de geboorte van de kittens kan er een pauze zitten van enkele minuten tot een uur. Elke kitten wordt geboren in een vlies, dat de moederkat meestal zelf openmaakt. Ze likt de kitten schoon en bijt de navelstreng door. Mocht de moederkat dit niet doen, dan kun je haar hierbij helpen. Neem contact op met je dierenarts als je je zorgen maakt over het verloop van de bevalling.
Na De Bevalling
Na de bevalling is het belangrijk om de moederkat en haar kittens rust te geven. Zorg ervoor dat ze voldoende te eten en te drinken hebben. Controleer regelmatig of de kittens goed groeien en drinken. De moederkat zorgt meestal goed voor haar kittens, maar je kunt haar wel een handje helpen door de werpkist schoon te houden en de kittens te observeren. Een nestje kittens is bijzonder!
Veelgestelde Vragen Over Poes Zwanger
Heb je nog vragen over de zwangerschap van je kat? Hieronder vind je antwoorden op enkele veelgestelde vragen.
- Hoe weet ik zeker of mijn kat zwanger is?
De dierenarts kan de zwangerschap bevestigen door middel van een echo of palpatie.
- Hoe lang duurt een zwangerschap bij een kat?
De zwangerschap duurt gemiddeld 63 dagen.
- Wat moet ik mijn zwangere kat te eten geven?
Geef haar hoogwaardige kittenvoeding.
- Wanneer moet ik de dierenarts bellen tijdens de bevalling?
Bel de dierenarts als de bevalling niet vordert, als je je zorgen maakt, of als de moederkat erg zwak is.
- Hoeveel kittens krijgt een kat gemiddeld?
Een kat krijgt gemiddeld 4 tot 6 kittens.