Je leest dit artikel in [rt_reading_time] minuten

Poes gestoken door wesp: Wat nu? Symptomen & EHBO

Je kent het vast wel: je zit heerlijk in de tuin, en je kat, jouw trouwe viervoeter, is er ook bij. Samen genieten van het zonnetje. Plotseling hoor je een onheilspellend gemiauw. Wat is er aan de hand? Je rent erop af en ziet dat je kat geschrokken wegspringt van iets wat zoemt: een wesp. De kans is groot dat jouw lieve poes gestoken is.

Wat gebeurt er als je poes gestoken is door een wesp?

Een wespensteek is niet alleen pijnlijk voor jou, maar zeker ook voor je kat. De angel van de wesp injecteert gif in de huid, wat direct irritatie en pijn veroorzaakt. Je ziet vaak dat de plek rood wordt en opzwelt. Maar wat kun je nu precies verwachten en, nog belangrijker, wat kun je doen?

Symptomen van een wespensteek bij katten

Het is belangrijk om de signalen van een wespensteek bij je kat te herkennen. Let op de volgende symptomen:

  • Plotseling miauwen of janken.
  • Overmatig likken of krabben op een bepaalde plek.
  • Een zichtbare zwelling, roodheid of bult op de huid.
  • Kreupel lopen (als de steek in een poot is).
  • Sloomheid of lusteloosheid.
  • In ernstige gevallen: braken, diarree, benauwdheid of zelfs bewusteloosheid.

Zie je één of meer van deze symptomen, dan is het belangrijk om snel te handelen. Vooral als je kat een allergische reactie lijkt te hebben. Een allergische reactie op een wespensteek bij katten komt gelukkig niet vaak voor, maar kan wel levensbedreigend zijn.

VIDEO: Preventie van wespensteken #eerstehulp #wespen

Waar worden katten het vaakst gestoken?

Katten zijn nieuwsgierige dieren en gebruiken graag hun neus en poten om de wereld te verkennen. Hierdoor worden ze vaak gestoken op de volgende plekken:

  • Pootjes: Vooral als ze proberen een wesp weg te slaan.
  • Neus: Tijdens het snuffelen aan bloemen of op de grond.
  • Mond of tong: Als ze een wesp proberen te vangen of op te eten.

Een steek in de mond of keel kan gevaarlijk zijn, omdat de zwelling de ademhaling kan belemmeren. Let hier dus extra goed op.

Poes gestoken door wesp: Wat nu? Symptomen & EHBOWat moet je doen als je poes gestoken is?

Je bent erachter gekomen dat je kat gestoken is door een wesp. Wat nu? Blijf rustig, want jouw kalmte helpt ook je kat. Volg deze stappen:

  1. Controleer de plek van de steek: Kijk of de angel nog in de huid zit. Wespen laten, anders dan bijen, meestal geen angel achter.
  2. Verwijder de angel (indien aanwezig): Gebruik een pincet of je nagels om de angel voorzichtig te verwijderen. Knijp niet in de angel, want dan spuit je er meer gif in.
  3. Koel de plek: Gebruik een koud kompres of een ijszak (met een doek eromheen) om de zwelling te verminderen.
  4. Let op allergische reacties: Blijf je kat goed in de gaten houden. Let op tekenen van een allergische reactie, zoals braken, diarree, benauwdheid of zwellingen in het gezicht.
  5. Raadpleeg een dierenarts: Als je twijfelt, als de symptomen verergeren of als je kat een allergische reactie vertoont, neem dan direct contact op met je dierenarts.

Verdere lectuur

Ontdek meer over Poes gestoken door wesp: Wat nu? Symptomen & EHBO door deze uitgekozen links.

Huismiddeltjes bij een wespensteek

Er zijn een paar huismiddeltjes die je kunt proberen om de pijn en irritatie te verzachten:

  • Verdunde azijn: Dep een beetje verdunde azijn op de steek. Dit kan helpen om het gif te neutraliseren.
  • Zuiveringszoutpasta: Maak een pasta van zuiveringszout en water en breng dit aan op de steek. Dit kan de jeuk verminderen.
  • Calendula zalf: Calendula heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij de genezing van de huid.

Let op: niet alle huismiddeltjes zijn geschikt voor katten. Sommige stoffen kunnen giftig zijn als ze worden ingeslikt. Wees dus voorzichtig en raadpleeg bij twijfel je dierenarts.

Een wespensteek voorkomen bij katten

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Hoewel je niet altijd kunt voorkomen dat je kat gestoken wordt, zijn er wel een paar dingen die je kunt doen om het risico te verkleinen:

  • Wees voorzichtig met zoetigheid: Laat geen zoete drankjes of etenswaren buiten staan, want dit trekt wespen aan.
  • Houd je tuin schoon: Ruim gevallen fruit en ander afval op, zodat wespen er niet op afkomen.
  • Vermijd wespenvallen met zoete lokstoffen: Deze trekken juist meer wespen aan. Er zijn ook vallen met feromonen die specifieke wespen aantrekken.
  • Leer je kat om wespen te negeren: Probeer je kat te leren om niet achter wespen aan te jagen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is het proberen waard.

Veelgestelde vragen over wespensteken bij katten

Je hebt nu veel gelezen over wespensteken bij katten. Net als wespensteken kunnen ook andere dingen een allergische reactie bij je kat veroorzaken, lees bijvoorbeeld meer over allergieën bij katten. Hieronder vind je nog een paar antwoorden op veelgestelde vragen:

  • Is een wespensteek dodelijk voor een kat?

    Een wespensteek is meestal niet dodelijk, tenzij je kat een ernstige allergische reactie heeft of in haar keel is gestoken. In dat geval is snel ingrijpen noodzakelijk.

  • Hoe lang duurt het voordat een wespensteek genezen is?

    Meestal duurt het een paar dagen voordat de zwelling en roodheid afnemen. Als de steek ontstoken raakt, kan het langer duren.

  • Kan ik mijn kat zelf behandelen?

    In de meeste gevallen kun je een wespensteek bij je kat zelf behandelen met koelen en eventueel een huismiddeltje. Blijf je kat wel goed in de gaten houden en raadpleeg bij twijfel altijd je dierenarts.

  • Wanneer moet ik naar de dierenarts?

    Je moet naar de dierenarts als je kat een allergische reactie heeft, als de steek in de mond of keel zit, als de symptomen verergeren of als je twijfelt over de behandeling.

Het is cruciaal om te weten hoe je moet handelen in dergelijke situaties. Lees verder over eerste hulp bij een zieke of gewonde kat.

Plaats een reactie