Je leest dit artikel in [rt_reading_time] minuten

Poes buik beweegt snel: Oorzaken & wat te doen

Je kent het vast wel: je zit op de bank, je kat ligt heerlijk te spinnen op je schoot en je ziet ineens dat haar buik snel op en neer gaat. Je vraagt je misschien af: “Poes buik beweegt snel, is dat wel normaal?”. Het is een vraag die veel kattenbaasjes bezighoudt. Er zijn verschillende redenen waarom de buik van je kat snel kan bewegen. In dit artikel duiken we dieper in de mogelijke oorzaken en wat je eraan kunt doen. We kijken naar ademhaling, darmen en andere factoren die een rol kunnen spelen.

Ademhaling en een snel bewegende buik

Een van de meest voorkomende redenen voor een snel bewegende buik bij katten is simpelweg de ademhaling. Vooral als je kat slaapt, kun je dit goed zien. Maar hoe weet je of het ‘normaal’ is?

Wat is een normale ademhaling bij katten?

Een gezonde kat ademt in rust ongeveer 20 tot 30 keer per minuut. Je kunt de ademhaling tellen door te kijken naar de bewegingen van haar borst of buik. Als je kat slaapt, is de ademhaling meestal wat langzamer en regelmatiger. Let op: als je kat gestrest is of net heeft gespeeld, zal de ademhaling sneller zijn.

Wanneer moet je je zorgen maken over snelle ademhaling bij een kat?

Als de ademhaling van je kat veel sneller is dan normaal, bijvoorbeeld meer dan 40 ademhalingen per minuut in rust, of als je kat moeite heeft met ademen, is het belangrijk om alert te zijn. Symptomen om op te letten zijn:

  • Snelle, oppervlakkige ademhaling
  • Hijgen (hoewel dit minder vaak voorkomt bij katten dan bij honden)
  • Ademen met open mond
  • Blauwe tong of tandvlees
  • Hoesten of kokhalzen
  • Onrustig gedrag

Als je een of meer van deze symptomen ziet, is het raadzaam om zo snel mogelijk contact op te nemen met je dierenarts. Het kan wijzen op ademhalingsproblemen, hartproblemen of andere serieuze aandoeningen. Een “kat ademt snel en is lusteloos” combinatie is bijvoorbeeld altijd een reden om direct actie te ondernemen.

Darmen en buikbewegingen bij je kat

Naast ademhaling kunnen ook de darmen van je kat zorgen voor beweging in de buik. De darmen zijn constant in beweging om voedsel te verteren. Dit heet peristaltiek.

VIDEO: Mijn kat wil niet eten of drinken – 8 Oorzaken en wat te doen

Nuttige verwijzingen

Duik dieper in het onderwerp Poes buik beweegt snel: Oorzaken & wat te doen met deze nuttige bronnen.

Normale darmbewegingen

Je kunt de darmbewegingen soms voelen of zien, vooral als je kat ontspannen ligt. Het is normaal dat je af en toe wat borrelende geluiden hoort. Dit betekent dat de darmen hun werk doen.

Wanneer zijn darmbewegingen een probleem?

Er zijn situaties waarin de darmbewegingen afwijkend kunnen zijn. Let op de volgende signalen:

  • Hele heftige, aanhoudende borrelgeluiden
  • Buikpijn (je kat kan bijvoorbeeld niet aangeraakt willen worden op haar buik)
  • Braken
  • Diarree of juist verstopping
  • Verlies van eetlust
  • Opgezette buik

Als je kat last heeft van een of meer van deze symptomen, kan er sprake zijn van een probleem met de darmen. Denk aan een infectie, een allergie, een verstopping of een andere aandoening. Het is belangrijk om dit door je dierenarts te laten onderzoeken. Je dierenarts kan onderzoeken of je kat last heeft van bijvoorbeeld “gas in buik kat” en de juiste behandeling starten.

Andere mogelijke oorzaken van een snel bewegende buik

Er zijn nog andere, minder vaak voorkomende, oorzaken die een rol kunnen spelen bij een snel bewegende buik bij je kat: Mocht je je zorgen maken over de ademhaling van je kat, lees dan onze post over zware ademhaling bij poezen.

  • Spanning of stress: Net als mensen kunnen katten spanning in hun buik vasthouden. Dit kan leiden tot snellere ademhaling en meer darmbewegingen. Probeer de stressfactoren voor je kat te verminderen.
  • Pijn: Pijn in de buikstreek kan leiden tot een veranderde ademhaling en onrustige darmen. Let op andere tekenen van pijn, zoals kreunen, verlies van eetlust of een veranderd gedrag.
  • Dracht: Als je kat zwanger is, kun je de bewegingen van de kittens in haar buik voelen en zien. Dit is natuurlijk een heel andere reden voor een bewegende buik!

Wat kun je zelf doen?

Als je je zorgen maakt over de snelheid van de buikbewegingen van je kat, zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen: Bekijk ook eens de oorzaken van zware ademhaling bij katten voor meer inzicht in ademhalingsproblemen bij katten.

  • Tel de ademhaling: Tel het aantal ademhalingen per minuut als je kat rustig is. Schrijf dit op, zodat je het kunt vergelijken als je je later weer zorgen maakt.
  • Observeer je kat: Let op andere symptomen, zoals braken, diarree, verlies van eetlust of lusteloosheid.
  • Film de buikbewegingen: Maak een filmpje van de buikbewegingen van je kat. Dit kan handig zijn voor je dierenarts om de situatie beter te beoordelen.

Veelgestelde vragen over een snel bewegende buik bij katten

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over dit onderwerp:

  • Mijn kat ademt snel in haar slaap, is dat erg?

    Het kan normaal zijn dat een kat wat sneller ademt in haar slaap, vooral als ze droomt. Maar als je je zorgen maakt, tel dan de ademhaling en let op andere symptomen.

  • Wat te doen bij benauwdheid kat?

    Neem direct contact op met je dierenarts als je kat benauwd is. Benauwdheid kan een teken zijn van een ernstig probleem.

  • Hoe herken ik buikpijn bij mijn kat?

    Buikpijn kan zich uiten in verschillende symptomen, zoals niet aangeraakt willen worden op de buik, kreunen, verlies van eetlust of een veranderd gedrag.

Plaats een reactie