Je leest dit artikel in [rt_reading_time] minuten

Poes kale plekken & wondjes? Oorzaken & behandelingen

Je kat is een deel van je gezin. Het is dan ook schrikken als je ineens kale plekken en wondjes ontdekt in haar mooie vacht. Je maakt je zorgen. Wat is er aan de hand en hoe kun je jouw geliefde kat helpen? Dit artikel geeft je inzicht in mogelijke oorzaken en wat je kunt doen.

Mogelijke oorzaken van Poes Kale Plekken en Wondjes

Er zijn verschillende redenen waarom je kat kale plekken en wondjes kan hebben. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen om de juiste behandeling te kunnen starten. We zetten de meest voorkomende oorzaken voor je op een rij: Heb je het vermoeden dat je kat last heeft van haaruitval? Lees dan verder over de mogelijke oorzaken, symptomen en behandelingen van haaruitval bij je kat.

Vlooienallergie

Vlooienallergie is een veelvoorkomend probleem bij katten. Zelfs een enkele vlooienbeet kan al een heftige allergische reactie veroorzaken. Je kat krijgt erge jeuk en gaat krabben, bijten en likken. Dit leidt tot kale plekken, rode huid en soms zelfs wondjes. Je herkent het vaak aan kleine korstjes, vooral rond de staartbasis en achterpoten. Zorg voor een goede vlooienbestrijding, ook preventief, om dit te voorkomen. Vraag je dierenarts om advies over de beste producten voor jouw kat.

VIDEO: Haarverlies bij katten kan ringworm zijn – dit vrij verkrijgbare middel werkt goed!

Voedselallergie of -intolerantie

Net als mensen kunnen katten allergisch of intolerant zijn voor bepaalde ingrediënten in hun voeding. Dit kan zich uiten in huidproblemen, zoals jeuk, kale plekken en wondjes. Je kat kan bijvoorbeeld reageren op bepaalde eiwitten, granen of kleurstoffen. Een eliminatiedieet, onder begeleiding van je dierenarts, kan helpen om de boosdoener te identificeren. Hierbij krijgt je kat een periode lang een speciaal dieet met een beperkt aantal ingrediënten. Als de klachten verdwijnen, kun je geleidelijk andere ingrediënten toevoegen om te kijken waar je kat op reageert. Kies voor hypoallergeen kattenvoer om problemen te voorkomen.

Handige websites

Ontdek meer over Poes kale plekken & wondjes? Oorzaken & behandelingen door deze uitgekozen links.

Schimmelinfectie (Ringworm)

Ringworm is een schimmelinfectie die vaak voorkomt bij katten, vooral bij jonge katten en katten met een verminderde weerstand. Het veroorzaakt ronde, kale plekken met schilfers en soms ontsteking. Ringworm is besmettelijk, zowel voor andere dieren als voor mensen. Als je ringworm vermoedt, is het belangrijk om snel naar de dierenarts te gaan. De dierenarts kan de diagnose stellen en een passende behandeling voorschrijven, bijvoorbeeld met een speciale shampoo of orale medicatie.

Mijten

Er zijn verschillende soorten mijten die huidproblemen bij katten kunnen veroorzaken. Oormijt is een bekende veroorzaker van oorontsteking en jeuk. Andere mijten, zoals schurftmijt, kunnen ook huidproblemen veroorzaken met jeuk, kale plekken en korstjes. De dierenarts kan mijten aantonen door een afkrabsel van de huid te onderzoeken onder de microscoop. De behandeling bestaat meestal uit speciale anti-mijt medicatie.

Psychogene Alopecia (Stress)

Soms zijn kale plekken en wondjes bij katten niet het gevolg van een fysieke oorzaak, maar van stress of verveling. Je kat gaat overmatig likken, waardoor de haren afbreken en kale plekken ontstaan. Dit wordt psychogene alopecia genoemd. Veranderingen in de omgeving, zoals een nieuwe huisgenoot, verhuizing of een verbouwing, kunnen stress veroorzaken. Het is belangrijk om de oorzaak van de stress te achterhalen en aan te pakken. Zorg voor voldoende speeltijd, krabpalen en veilige plekjes waar je kat zich kan terugtrekken. Feromonen, zoals Feliway, kunnen ook helpen om je kat te kalmeren.

Pijn

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn. Soms kan overmatig likken op een bepaalde plek duiden op onderliggende pijn. Bijvoorbeeld, een kat met artrose kan overmatig likken aan een gewricht dat pijnlijk is. Het is belangrijk om je kat goed te observeren en op andere signalen van pijn te letten, zoals verminderde activiteit, stijfheid of een verandering in gedrag. Raadpleeg je dierenarts als je pijn vermoedt.

Wat kun je zelf doen?

Het is belangrijk om de oorzaak van de kale plekken en wondjes te achterhalen. Een bezoek aan de dierenarts is dan ook essentieel. Naast de behandeling die de dierenarts voorschrijft, kun je zelf ook een aantal dingen doen om je kat te helpen:

  • Voorkom verdere beschadiging: Als je kat veel krabt, kan een kraag (kap) voorkomen dat ze de plekken verder beschadigt.
  • Houd de plekken schoon: Maak de wondjes voorzichtig schoon met een mild ontsmettingsmiddel, zoals Betadine verdund met water.
  • Goede hygiëne: Zorg voor een schone omgeving en was de mand en dekentjes van je kat regelmatig.
  • Aanvullende supplementen: In overleg met je dierenarts kun je overwegen om supplementen te geven die de huid ondersteunen, zoals omega-3 vetzuren.

Veelgestelde vragen over Poes Kale Plekken en Wondjes

Je hebt wellicht nog een aantal vragen over kale plekken en wondjes bij je kat. Hieronder beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen:

  • Is het besmettelijk voor mensen? Sommige oorzaken, zoals ringworm en bepaalde mijten, kunnen besmettelijk zijn voor mensen. Goede hygiëne is belangrijk.
  • Hoe snel zie ik verbetering na de behandeling? Dit hangt af van de oorzaak en de behandeling. Bij een vlooienallergie zie je vaak snel verbetering na een goede vlooienbehandeling. Bij andere oorzaken kan het langer duren.
  • Kan ik zelf een zalf gebruiken? Gebruik nooit zomaar een zalf zonder overleg met je dierenarts. Sommige zalven kunnen de problemen verergeren. Heb je last van korstjes? Lees meer over huidproblemen met korstjes bij je kat.

Plaats een reactie