Je leest dit artikel in [rt_reading_time] minuten

Poes gevonden: Wat nu? Tips & checklist

Je loopt door de straat, de zon schijnt. Plotseling zie je iets bewegen onder een geparkeerde auto. Je bukt je en daar zit ze: een poes, verloren en alleen. Wat nu? Een poes gevonden, het is een ervaring die veel vragen oproept. Wat moet je doen? Hoe help je dit dier? En waar begin je?

Wat te doen als je een poes gevonden hebt?

Een poes vinden roept vaak een gevoel van verantwoordelijkheid op. Je wilt het dier helpen, maar hoe pak je dat aan? Volg deze stappen om de poes de best mogelijke kans te geven.

Poes gevonden: Wat nu? Tips & checklistObserveer de poes

Kijk eerst goed naar de poes. Is ze gewond? Is ze bang? Is ze erg mager? Probeer haar gedrag te interpreteren. Een bange poes kan uithalen, dus benader haar voorzichtig. Een aanhankelijke poes zal je waarschijnlijk makkelijker benaderen. Je kunt letten op tekenen van verwildering bij de gevonden poes.

VIDEO: Dier vermist of gevonden? 6 tips!

Controleer op een halsband

Heeft de poes een halsband? Kijk of er een naam en telefoonnummer op staan. Zo ja, dan kun je direct contact opnemen met de eigenaar. Zelfs als er geen directe contactgegevens zijn, kan er een penning met een chipnummer aan de halsband zitten.

Breng de poes naar een dierenarts of asiel

Als de poes geen halsband heeft, breng haar dan naar een dierenarts of een dierenasiel. Zij kunnen de poes controleren op een chip. Een chip registreert de contactgegevens van de eigenaar. Dit is vaak de snelste manier om een poes te herenigen met haar familie. Je kunt ook navraag doen bij lokale dierenartsen of er een melding is van een vermiste poes.

Meld de gevonden poes

Meld de gevonden poes bij verschillende instanties:

  • Amivedi: Dit is een landelijke organisatie die vermiste en gevonden dieren registreert.
  • Dierenasiels in de omgeving: Informeer de asiels over de gevonden poes.
  • Sociale media: Plaats een foto en beschrijving van de poes op lokale Facebookgroepen voor vermiste en gevonden dieren.
  • Verloren of gevonden websites: Plaats een advertentie op speciale websites voor gevonden dieren.

Hoe duidelijker je de poes beschrijft, hoe groter de kans dat de eigenaar haar herkent. Denk aan kleur, vachtlengte, geslacht en eventuele bijzondere kenmerken. Het is belangrijk om een goede foto van de gevonden kat te maken.

De tijdelijke opvang van een gevonden poes

Soms is het nodig om de poes tijdelijk op te vangen. Dit kan zijn omdat de eigenaar nog niet gevonden is, of omdat de poes medische zorg nodig heeft. Wat komt er kijken bij de tijdelijke opvang van een gevonden kat?

Onmisbare bronnen

Voor een uitgebreide blik op Poes gevonden: Wat nu? Tips & checklist, raadpleeg deze geselecteerde bronnen.

Creëer een veilige plek

Geef de poes een rustige plek in huis. Dit kan een bench zijn, een mandje of een doos met een zachte deken. Zorg ervoor dat de poes zich veilig voelt en zich kan terugtrekken. Een bange gevonden kat heeft tijd nodig om te wennen.

Voeding en water

Zet vers water en voer neer. Gebruik bij voorkeur kattenvoer van goede kwaliteit. Lees meer over alles over poezen. Let op of de poes eet en drinkt. Als ze niet eet, kan er meer aan de hand zijn.

Kattenbak

Plaats een kattenbak in de buurt van de veilige plek. Gebruik kattenbakvulling die de poes waarschijnlijk kent, zoals klontvormende vulling.

Speelgoed

Geef de poes wat speelgoed, zoals een balletje of een veertje. Spelen kan helpen om de poes te ontspannen en te wennen aan haar nieuwe omgeving.

Medische zorg

Als de poes gewond of ziek lijkt, breng haar dan zo snel mogelijk naar een dierenarts. De dierenarts kan de poes onderzoeken en de nodige behandelingen geven.

De kosten van een gevonden poes

Het opvangen van een gevonden poes kan kosten met zich meebrengen. Denk aan dierenartskosten, voer, kattenbakvulling en eventuele medicatie. Wie betaalt deze kosten? Lees meer over alles over de verzorging van katten.

In principe is de eigenaar verantwoordelijk voor de kosten. Als de eigenaar gevonden wordt, kan je de kosten met hem of haar bespreken. Als de eigenaar niet gevonden wordt, zijn er verschillende mogelijkheden:

  • Dierenasiel: Het asiel neemt de poes over en draagt de kosten.
  • Stichting: Sommige stichtingen vergoeden (een deel van) de kosten.
  • Zelf betalen: Je kunt er ook voor kiezen om de kosten zelf te betalen.

Het is belangrijk om vooraf goed te informeren naar de mogelijkheden en de eventuele vergoedingen. Informeer je goed over de wettelijke aspecten van een kat gevonden.

Poes gevonden, zelf houden?

Wat als je de poes zelf wilt houden? Dit is een begrijpelijke gedachte, vooral als je een band met het dier hebt opgebouwd. Houd er wel rekening mee dat je wettelijk verplicht bent om de eigenaar te zoeken. Pas als je er zeker van bent dat de eigenaar niet gevonden kan worden, mag je de poes houden.

Als je besluit om de poes te houden, is het belangrijk om haar te laten chippen en registreren. Dit voorkomt problemen in de toekomst. Vergeet ook niet om haar te laten vaccineren en ontwormen.

Veelgestelde vragen over een poes gevonden

Je hebt een poes gevonden, wat nu? Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen.

  • Hoe lang moet ik wachten voordat ik de poes mag houden?

    Je moet er alles aan doen om de eigenaar te vinden. Meestal wordt een periode van twee weken aangehouden voordat je de poes officieel mag houden. Neem contact op met de gemeente voor de exacte regels.

  • Wat als de poes ziek is?

    Breng de poes zo snel mogelijk naar een dierenarts. Een zieke poes heeft medische zorg nodig.

  • Moet ik de poes aangeven bij de gemeente?

    Informeer bij jouw gemeente of het verplicht is om een gevonden dier te melden. Sommige gemeenten hebben hier specifieke regels voor.

  • Wat als ik de eigenaar niet kan vinden?

    Als je er alles aan gedaan hebt om de eigenaar te vinden en dit niet lukt, kun je de poes naar een dierenasiel brengen of haar zelf houden. Zorg er in dat laatste geval voor dat de poes gechipt en geregistreerd is.

Plaats een reactie