Je leest dit artikel in [rt_reading_time] minuten

Hoe vaak poes ontwormen? | Ontwormingsschema & Tips

Je pluizige vriendin, je schaduw in huis, je knuffelmaatje op de bank: jouw kat. Je wilt natuurlijk het allerbeste voor haar. Een belangrijk onderdeel van de zorg voor je kat is het ontwormen. Maar hoe vaak moet je jouw poes eigenlijk ontwormen? Dat is een vraag die veel kattenbaasjes bezighoudt. Het antwoord is niet zo simpel als je misschien denkt. Verschillende factoren spelen een rol. Laten we samen eens dieper ingaan op dit onderwerp, zodat je straks precies weet wat het beste is voor jouw geliefde kat.

Waarom is ontwormen zo belangrijk?

Wormen zijn parasieten die in de darmen van je kat kunnen leven. Ze voeden zich met het bloed en de voedingsstoffen van je kat, wat vervelende gevolgen kan hebben. Denk aan gewichtsverlies, diarree, braken en een doffe vacht. In ernstige gevallen kunnen wormen zelfs leiden tot bloedarmoede of verstoppingen. Ontwormen is dus cruciaal om je kat gezond en gelukkig te houden. En niet alleen voor je kat is het belangrijk; sommige wormsoorten zijn ook besmettelijk voor mensen, met name kinderen.

Welke soorten wormen komen voor bij katten?

Er zijn verschillende soorten wormen die katten kunnen infecteren. De meest voorkomende zijn:

  • Spoelwormen: Deze wormen lijken op spaghetti en leven in de dunne darm. Ze kunnen worden overgedragen via de moedermelk, door het eten van besmette prooidieren of via ontlasting van andere katten.
  • Lintwormen: Deze wormen bestaan uit kleine segmenten die op rijstkorrels lijken. Ze worden meestal overgedragen door vlooien.
  • Haakwormen: Deze kleine wormen hechten zich aan de darmwand en zuigen bloed. Ze kunnen worden opgelopen door contact met besmette grond.
  • Hartwormen: Hoewel minder gebruikelijk in Nederland, kunnen hartwormen levensbedreigend zijn. Ze worden overgedragen door muggen en nestelen zich in het hart en de longen.

Hoe vaak poes ontwormen? | Ontwormingsschema & TipsHoe vaak moet je jouw poes ontwormen?

De frequentie van ontwormen hangt af van verschillende factoren, waaronder:

  • Leeftijd van je kat
  • Leefomgeving (binnen of buiten)
  • Jaagt je kat?
  • Aanwezigheid van andere huisdieren

Hieronder geven we een algemeen advies, maar het is altijd belangrijk om met je dierenarts te overleggen wat het beste is voor jouw specifieke situatie.

Ontwormingsschema voor kittens

Kittens zijn extra gevoelig voor worminfecties omdat hun immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is. Daarom is het belangrijk om kittens vaker te ontwormen dan volwassen katten. Een typisch schema voor kittens is: Het is cruciaal om de symptomen van wormen te herkennen, lees hier hoe je wormen bij je poes herkent.

  • Op 3, 5 en 7 weken leeftijd
  • Vervolgens maandelijks tot een leeftijd van 6 maanden

VIDEO: Hoe vaak katten ontwormen | Twee gekke kattendames

Ontwormingsschema voor volwassen katten

Voor volwassen katten die regelmatig buiten komen en jagen, is het aan te raden om ze minstens vier keer per jaar te ontwormen. Katten die voornamelijk binnen leven en niet jagen, kunnen minder vaak ontwormd worden, bijvoorbeeld twee keer per jaar. Een kat ontwormen die alleen binnen leeft, maar wel vlooien heeft is ook belangrijk, vlooien kunnen namelijk lintwormen overdragen.

Gericht ontwormen: mestonderzoek

In plaats van standaard ontwormen, kun je er ook voor kiezen om regelmatig mestonderzoek te laten doen. De dierenarts onderzoekt dan een monster van de ontlasting van je kat op de aanwezigheid van wormeieren. Als er wormeieren worden gevonden, weet je zeker dat je kat wormen heeft en kun je gerichter ontwormen. Dit is een goede optie als je het aantal ontwormingen wilt beperken en onnodig gebruik van ontwormingsmiddelen wilt vermijden.

Welke ontwormingsmiddelen zijn er?

Er zijn verschillende soorten ontwormingsmiddelen beschikbaar, in verschillende vormen, zoals tabletten, pasta’s en pipetten. Sommige middelen werken tegen een breed spectrum aan wormen, terwijl andere specifiek gericht zijn op een bepaalde wormsoort. Laat je door je dierenarts adviseren welk middel het meest geschikt is voor jouw kat. Er zijn ontwormingsmiddelen voor katten die alleen werkzaam zijn tegen spoelwormen en lintwormen, terwijl andere ook weer werkzaam zijn tegen hartwormen. Lees altijd de bijsluiter van het ontwormingsmiddel zorgvuldig door voordat je het toedient.

Relevante artikelen

Ontdek meer over Hoe vaak poes ontwormen? | Ontwormingsschema & Tips door deze uitgekozen links.

Ontwormen tijdens de zwangerschap

Als je poes zwanger is, is het extra belangrijk om haar te ontwormen. Wormen kunnen namelijk via de placenta of de moedermelk worden overgedragen op de kittens. Overleg met je dierenarts welk ontwormingsmiddel veilig is om te gebruiken tijdens de zwangerschap en lactatie.

Hoe weet je of je kat wormen heeft?

Soms is het moeilijk te zien of je kat wormen heeft. Sommige katten vertonen geen symptomen, terwijl andere duidelijke tekenen laten zien. Let op de volgende symptomen:

  • Gewichtsverlies
  • Diarree
  • Braken
  • Doffe vacht
  • Jeuk aan de anus (je kat schuift met zijn achterwerk over de grond)
  • Wormen of wormsegmenten in de ontlasting of rond de anus
  • Opgezette buik (vooral bij kittens)

Als je een of meer van deze symptomen herkent, is het belangrijk om je dierenarts te raadplegen.

Veelgestelde vragen over ontwormen

Je hebt nu al veel informatie over het ontwormen van je kat. Hieronder vind je antwoorden op enkele veelgestelde vragen, zodat je helemaal goed bent voorbereid.

Is ontwormen echt nodig als mijn kat nooit buiten komt?

Zelfs als je kat nooit buiten komt, kan ze toch wormen krijgen. Wormeieren kunnen bijvoorbeeld via jouw schoenen of kleding naar binnen worden gebracht. Daarnaast kan je kat lintwormen krijgen via vlooien, ook als ze alleen binnen leeft. Het is dus verstandig om ook binnenkatten regelmatig te ontwormen.

Kunnen mensen wormen krijgen van katten?

Ja, sommige wormsoorten die bij katten voorkomen, zijn ook besmettelijk voor mensen. Vooral kinderen lopen risico, omdat ze vaker in contact komen met aarde en minder goed hun handen wassen. Goede hygiëne, zoals regelmatig handen wassen, kan helpen om besmetting te voorkomen.

Welk ontwormingsmiddel is het beste voor mijn kat?

Het beste ontwormingsmiddel voor jouw kat hangt af van verschillende factoren, zoals de leeftijd van je kat, de leefomgeving en het type wormen dat je wilt bestrijden. Vraag je dierenarts om advies over welk middel het meest geschikt is voor jouw situatie.

Mijn kat heeft geen symptomen. Moet ik haar dan wel ontwormen?

Ja, het is belangrijk om je kat regelmatig te ontwormen, ook als ze geen symptomen vertoont. Sommige katten dragen wormen bij zich zonder dat je het merkt. Door preventief te ontwormen, voorkom je dat de worminfectie erger wordt en dat je kat er uiteindelijk wel last van krijgt.

Het is belangrijk om te weten hoe je kunt herkennen of je kat wormen heeft. Regelmatige ontworming is essentieel voor de gezondheid van je kat. Lees meer over symptomen van wormen bij poezen om te weten waar je op moet letten.

Plaats een reactie