Je leest dit artikel in [rt_reading_time] minuten

Allergische poes: Symptomen, oorzaken & beste behandeling

Je droomt van een spinnende vriend op schoot, van zachte kopjes en speelse achtervolgingen door het huis. Maar dan is er die vervelende allergie. Je bent niet de enige! Veel mensen hebben last van een allergie voor katten. Het goede nieuws is dat het niet altijd het einde van je droom hoeft te betekenen. Er zijn manieren om toch van de aanwezigheid van een kat te genieten, ook al ben je allergisch. Laten we eens kijken naar de mogelijkheden en hoe je jouw allergische reactie op katten kunt verminderen.

Wat veroorzaakt een kattenallergie eigenlijk?

Vaak denk je dat het aan de haren van de kat ligt, maar dat is niet helemaal waar. De boosdoener is Fel d 1, een eiwit dat vooral voorkomt in het speeksel, de urine en de huidschilfers van katten. Wanneer je kat zichzelf wast, verspreidt dit eiwit zich over de vacht. Via de lucht komt het in jouw omgeving terecht. Adem je het in, dan kan jouw immuunsysteem overreageren en allergische symptomen veroorzaken. Ook direct contact met de kat, bijvoorbeeld door aaien, kan een reactie uitlokken. Heeft je kat last van niezen, dan kan dat ook een allergische reactie zijn of een andere oorzaak hebben, lees hier meer over niezen bij katten.

Verschillen tussen kattenrassen en allergie

Het is belangrijk te weten dat niet alle kattenrassen evenveel Fel d 1 produceren. Zo staan bijvoorbeeld Siberische katten en Balinese katten bekend als hypoallergeen. Dit betekent dat ze minder van het eiwit aanmaken en daardoor minder snel een allergische reactie veroorzaken. Toch is het belangrijk te benadrukken dat er geen ras volledig allergeenvrij is. Je moet dus altijd voorzichtig zijn en kijken hoe je lichaam reageert.

Symptomen van een allergie voor katten

De symptomen van een kattenallergie kunnen variëren van mild tot ernstig. Je kunt last hebben van:

  • Niesbuien en een loopneus
  • Jeukende, rode en tranende ogen
  • Huiduitslag of eczeem
  • Hoesten en een piepende ademhaling
  • In zeldzame gevallen: ademhalingsproblemen

De ernst van je symptomen hangt af van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid Fel d 1 in de omgeving en de gevoeligheid van jouw immuunsysteem. Soms merk je de symptomen meteen op, andere keren duurt het even voordat ze zich ontwikkelen. Heeft je kat last van haaruitval? Wellicht is het interessant om te lezen over de oorzaken en oplossingen van haaruitval bij katten.

Wat kun je doen om jouw allergie te verminderen?

Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om de impact van jouw kattenallergie te verminderen en toch van een kat te kunnen genieten:

  • Goede ventilatie: Zorg voor voldoende frisse lucht in huis door regelmatig te ventileren. Luchtfilters kunnen helpen om allergenen uit de lucht te verwijderen.
  • Regelmatig schoonmaken: Stofzuig regelmatig, bij voorkeur met een stofzuiger met een HEPA-filter. Dweil de vloeren en was textiel zoals gordijnen en kussenslopen vaak.
  • Speciale kattenvoeding: Er bestaat kattenvoeding die de aanmaak van Fel d 1 kan verminderen. Vraag je dierenarts om advies.
  • Katten regelmatig borstelen: Laat iemand die geen allergie heeft jouw kat regelmatig borstelen om losse haren en huidschilfers te verwijderen. Doe dit bij voorkeur buiten.
  • Creëer katvrije zones: Houd de slaapkamer bijvoorbeeld katvrij, zodat je in ieder geval een plek hebt waar je allergenen kunt vermijden.
  • Medicatie: Antihistaminica en neussprays kunnen helpen om de symptomen van je allergie te verminderen. Overleg met je arts welke medicatie voor jou geschikt is.
  • Immunotherapie: In sommige gevallen kan immunotherapie, ook wel allergie-injecties genoemd, een oplossing bieden. Hierbij word je langzaam blootgesteld aan kleine hoeveelheden van het allergeen, waardoor je lichaam er minder heftig op gaat reageren.

Je kunt ook een allergietest voor katten laten doen, zodat je weet voor welke stoffen je precies allergisch bent. Zo kan je gerichter maatregelen nemen. Overleg dit altijd met je huisarts.

VIDEO: Dokter legt uit hoe u van kattenallergien afkomt!

De rol van voeding bij allergie

Het is belangrijk om te onthouden dat voeding een rol kan spelen bij het verminderen van de allergische reactie van je kat. Zo zijn er speciale diëten die de aanmaak van de allergene stoffen kan verminderen. Vraag jouw dierenarts naar de beste voeding voor jouw kat.

Veelgestelde vragen over allergie voor katten

Hieronder vind je een paar veelgestelde vragen over kattenallergie, met korte antwoorden.

  • Kan ik van mijn kattenallergie afkomen? Helaas is een kattenallergie niet altijd te genezen, maar de symptomen kunnen wel aanzienlijk verminderen door de juiste maatregelen en eventueel immunotherapie.
  • Zijn kittens minder allergeen dan volwassen katten? Over het algemeen produceren kittens minder Fel d 1 dan volwassen katten, maar dit verschilt per individu.
  • Helpt het om mijn kat te wassen? Wassen kan tijdelijk helpen om de hoeveelheid allergenen op de vacht te verminderen, maar katten vinden het vaak niet prettig en de effecten zijn van korte duur.
  • Kan ik immuun worden voor mijn eigen kat? Soms kan het lichaam na verloop van tijd wennen aan de aanwezigheid van een specifieke kat, waardoor de allergische reactie minder wordt. Dit is echter niet altijd het geval.

Uitgelichte bronnen

Hier is een samengestelde lijst van links die je alles vertellen over Allergische poes: Symptomen, oorzaken & beste behandeling.

Plaats een reactie