Je komt thuis, je sleutel glijdt in het slot. Een zucht van ontspanning. Maar die ontspanning verdwijnt als sneeuw voor de zon wanneer je de geur ruikt. De penetrante geur van kattenurine. Je blik valt op de deurmat… nat. Je poes plast op de deurmat. Een frustrerend en, eerlijk gezegd, best vervelend probleem. Je bent niet de enige die hiermee worstelt. Veel kattenbaasjes komen dit tegen. Maar waarom doet je kat dit? En, misschien nog belangrijker, wat kun je eraan doen? Een andere vervelende gewoonte is krabben aan de deur, iets waar je hier meer leest over oorzaken en oplossingen. Laten we eens kijken naar de mogelijke oorzaken en oplossingen.
Waarom Plast Je Kat Op De Deurmat?
Het is belangrijk om te begrijpen dat katten niet zomaar iets doen. Er zit vaak een reden achter het gedrag. Je kat plast niet op de deurmat om je te pesten. Er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen. We zetten er een paar op een rij:
Medische Oorzaken
Het eerste wat je moet uitsluiten, zijn medische problemen. Blaasontsteking, nierproblemen of suikerziekte kunnen ervoor zorgen dat je kat vaker moet plassen. Ook kan het pijnlijk zijn voor je kat om te plassen. Dit kan ervoor zorgen dat je kat de kattenbak associeert met pijn en een andere plek zoekt om te plassen. Bijvoorbeeld de deurmat.
Een bezoek aan de dierenarts is dus essentieel. Hij of zij kan onderzoeken of er een medische oorzaak is. Is dat het geval? Dan kan de dierenarts een passende behandeling starten.
VIDEO: Mijn kat plast overal (waarom en wat te doen)
Stress en Angst
Katten zijn gevoelige dieren. Veranderingen in huis, een nieuwe kat, een verbouwing, of zelfs een ander geurtje op de deurmat kunnen stress veroorzaken. Stress kan leiden tot onzindelijkheid. Je kat voelt zich onzeker en zoekt een plek om zich veilig te voelen. Plassen kan een manier zijn om zijn of haar geur te verspreiden en zo het gebied te markeren. De deurmat, als grens tussen binnen en buiten, kan dan een logische keuze zijn.
Problemen Met De Kattenbak
De kattenbak zelf kan ook een probleem zijn. Is de kattenbak schoon genoeg? Katten zijn erg kieskeurig. Een vieze kattenbak kan ervoor zorgen dat ze hem vermijden. Staat de kattenbak op een rustige plek? Staat hij ver genoeg van de voer- en drinkbak? Is de kattenbak groot genoeg voor je kat? Gebruik je het juiste kattengrit? Allemaal vragen die belangrijk zijn om te overwegen.
Markeergedrag
Katten markeren hun territorium met urine. Dit is een natuurlijk gedrag. Vooral ongecastreerde katten vertonen dit gedrag. Maar ook gecastreerde katten kunnen markeren, vooral als ze zich onzeker voelen of als er andere katten in de buurt zijn. De deurmat kan een aantrekkelijke plek zijn om te markeren, omdat het een sterke geur heeft en een duidelijke grens markeert.
Wat Kun Je Er Aan Doen Als Je Kat Op De Deurmat Plast?
Oké, je weet nu wat de mogelijke oorzaken zijn. Maar wat kun je er concreet aan doen? Hier zijn een paar tips die je kunt proberen:
- Medisch onderzoek: Sluit medische oorzaken uit bij de dierenarts.
- Schoonmaken: Maak de deurmat grondig schoon met een speciale enzymreiniger. Dit verwijdert de geur van urine, waardoor je kat minder snel geneigd is om er opnieuw te plassen. Gebruik geen schoonmaakmiddelen met ammoniak, want dat kan de geur van urine juist versterken.
- Kattenbakmanagement:
- Maak de kattenbak minstens één keer per dag schoon.
- Zorg voor voldoende kattenbakken. Over het algemeen geldt: één kattenbak per kat, plus één extra.
- Plaats de kattenbakken op rustige plekken.
- Gebruik het juiste kattengrit.
- Zorg dat de kattenbak groot genoeg is.
- Stress verminderen:
- Creëer een veilige omgeving voor je kat.
- Zorg voor voldoende speeltijd en aandacht.
- Gebruik feromoonverspreiders, zoals Feliway. Deze verspreiden een synthetische versie van het natuurlijke gezichtsferomoon van katten, wat een rustgevend effect kan hebben.
- Introduceer nieuwe dieren of veranderingen geleidelijk.
- Deurmat veranderen: Een andere textuur of materiaal kan helpen. Katten hebben soms een voorkeur voor bepaalde oppervlakken.
- Deurmat ontoegankelijk maken: Leg de deurmat tijdelijk weg, of bedek hem met iets onaantrekkelijks, zoals aluminiumfolie.
- Gedragstherapie: In sommige gevallen kan een gedragstherapeut voor katten helpen om de oorzaak van het probleem te achterhalen en een passend plan van aanpak te maken.
Veelgestelde Vragen Over Katten Die Op De Deurmat Plassen
Je bent zeker niet de enige met dit probleem. Hieronder vind je antwoorden op een paar veelgestelde vragen over katten die op de deurmat plassen:
Meer over dit onderwerp
Verrijk je kennis over Poes plast op deurmat: Oorzaken & oplossingen met deze essentiële leesmaterialen.
Waarom Plast Mijn Kat Alleen Op De Deurmat En Nergens Anders?
De deurmat kan een specifieke aantrekkingskracht hebben. Misschien voelt de textuur fijn aan, of heeft de mat een sterke geur. Het kan ook zijn dat je kat de deurmat associeert met een bepaalde gebeurtenis of emotie.
Helpt Het Om De Deurmat Te Vervangen?
Ja, dit kan zeker helpen, vooral als je kat al een tijdje op dezelfde deurmat plast. De geur van urine kan diep in de vezels trekken, waardoor het moeilijk is om hem volledig te verwijderen. Een nieuwe deurmat kan een frisse start zijn.
Wanneer Moet Ik Naar De Dierenarts?
Als je kat plotseling begint met plassen op de deurmat, of als je andere symptomen opmerkt, zoals meer drinken, persen bij het plassen of bloed in de urine, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. Een medische oorzaak moet altijd worden uitgesloten.
Is Castratie Een Oplossing Voor Markeergedrag?
Castratie kan markeergedrag verminderen, maar het is geen garantie dat het helemaal verdwijnt. Het effect is groter als je kat jong is wanneer hij gecastreerd wordt. Ook na castratie kunnen stress en angst nog steeds leiden tot markeergedrag. Heb je last van sproeien in huis en wil je dit oplossen? Lees dan onze tips om sproeien te stoppen.