Je kat, een lief en speels lid van je gezin, vertoont plotseling ander gedrag. Ze is aanhankelijker dan normaal, eet meer, en slaapt vaker. Zou het kunnen? Is jouw poes drachtig? Deze periode is bijzonder, en als verantwoordelijk kattenbaasje wil je natuurlijk alles weten. Denk ook alvast na over de opties na de zwangerschap, bijvoorbeeld de kosten van een sterilisatie. We duiken er samen in.
Hoe Weet Je of Je Poes Drachtig Is?
De eerste tekenen van een zwangerschap bij je poes kunnen subtiel zijn. Het is belangrijk om alert te zijn, zodat je haar de juiste zorg kunt geven. Let op de volgende symptomen:
- Ochtendmisselijkheid: Net als bij mensen, kan je poes last hebben van ochtendmisselijkheid, vaak in de vroege ochtenduren.
- Verandering in eetlust: Je poes eet significant meer dan normaal. Haar lichaam heeft extra voedingsstoffen nodig voor de kittens. Soms is er juist sprake van een verminderde eetlust.
- Aanhankelijkheid: Je poes zoekt meer dan normaal jouw gezelschap en aandacht. Ze wil knuffelen en spinnen.
- Vermoeidheid: Slapen is een favoriete bezigheid tijdens de zwangerschap. Je zult merken dat je poes vaker en langer slaapt.
- Verandering van tepels: Na ongeveer drie weken worden de tepels van je poes groter en rozer. Dit staat bekend als “pinking up”.
- Buikomvang: Vanaf ongeveer vijf weken zul je merken dat de buik van je poes groter wordt.
Een bezoek aan de dierenarts bevestigt je vermoeden. De dierenarts kan door middel van palpatie (het voelen van de buik) vanaf ongeveer drie weken de kittens voelen. Na ongeveer vier weken is een echo mogelijk, en na zes weken een röntgenfoto. Een echo en röntgenfoto geven meer zekerheid en laten zien hoeveel kittens je kunt verwachten.
De Dracht Duur: Hoe Lang Duurt een Zwangerschap Bij Katten?
De drachtduur bij katten is gemiddeld 63 dagen, oftewel negen weken. Het kan variëren van 58 tot 72 dagen. Het is lastig de exacte bevallingsdatum te voorspellen, maar door de symptomen en de controle bij de dierenarts, heb je een goed idee.
De Verzorging van een Drachtige Poes
Een drachtige poes verdient extra aandacht en zorg. Je geeft haar de beste ondersteuning door:
- Goede voeding: Zorg voor hoogwaardige voeding, speciaal voor kittens of drachtige poezen. Deze voeding bevat extra calorieën en voedingsstoffen die je poes en de kittens nodig hebben.
- Rust en comfort: Zorg voor een rustige en comfortabele plek waar je poes kan slapen en ontspannen.
- Regelmatige dierenartsbezoeken: Bezoek de dierenarts voor controles en advies. Hij of zij kan je helpen bij eventuele problemen.
- Bescherming tegen parasieten: Blijf je poes ontwormen en ontvlooien. Overleg met de dierenarts welke middelen veilig zijn tijdens de dracht.
De Voorbereiding op de Bevalling
Als de bevalling nadert, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je poes te helpen. Creëer een veilige en comfortabele werpkist. Dit kan een kartonnen doos zijn met zachte dekens erin. Plaats de werpkist op een rustige en warme plek. Laat je poes wennen aan de werpkist, zodat ze zich er veilig voelt. Observeer haar gedrag. Je zult merken dat ze steeds meer tijd in de werpkist doorbrengt.
Signalen van de Naderende Bevalling
Enkele signalen dat de bevalling eraan komt, zijn:
- Onrust: Je poes wordt onrustig en loopt heen en weer.
- Nesten: Ze begint met het “nestelen” in de werpkist, door de dekens te schikken.
- Verminderde eetlust: Vaak eet ze minder of helemaal niet meer.
- Temperatuurdaling: De lichaamstemperatuur daalt ongeveer 24 uur voor de bevalling met ongeveer een graad.
- Persweeën: Je ziet de eerste persweeën. Dit zijn samentrekkingen van de buikspieren.
Na de Bevalling: De Zorg voor Moederpoes en Kittens
Na de bevalling is het belangrijk om de moederpoes en de kittens goed in de gaten te houden. Zorg ervoor dat de kittens direct na de geboorte drinken bij de moederpoes. De eerste melk, colostrum genaamd, is rijk aan antistoffen en beschermt de kittens tegen ziektes. Houd de werpkist schoon en zorg voor voldoende warmte. Controleer of de kittens goed groeien en aankomen. Ga bij twijfel altijd naar de dierenarts.
De kittens zijn de eerste weken volledig afhankelijk van hun moeder. Zij zorgt voor voeding, warmte en hygiëne. Na een paar weken kun je de kittens beginnen bij te voeren met speciale kittenvoeding. Benieuwd of jouw poes zwanger is? Lees dan hoe je de zwangerschap van je poes herkent. Laat de kittens minstens 8 weken bij de moederpoes blijven, zodat ze voldoende kunnen leren en socialiseren.
Veelgestelde Vragen over Drachtige Poezen
Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen over drachtige poezen:
- Hoeveel kittens krijgt een poes gemiddeld? Een poes krijgt gemiddeld 4 tot 6 kittens per nest.
- Kan ik mijn poes laten steriliseren tijdens de dracht? Ja, dat is mogelijk. Bespreek dit met je dierenarts.
- Wat moet ik doen als de poes niet zelf bevalt? Neem direct contact op met de dierenarts. Een keizersnede kan nodig zijn.
- Wanneer zijn de kittens klaar om naar een nieuw huis te gaan? Kittens zijn idealiter 13 weken oud voordat ze naar een nieuw huis gaan.
Belangrijke links
Verrijk je kennis over Drachtige poes: Symptomen, verzorging en wat te verwachten met deze essentiële leesmaterialen.