Je kat is een belangrijk lid van jouw gezin. Je zorgt voor haar, je knuffelt haar, en je wilt natuurlijk dat ze gezond en gelukkig is. Daarom is het schrikken als je bloed in de urine van je poes ontdekt. Het is een teken dat er iets aan de hand is, en je wilt natuurlijk zo snel mogelijk weten wat er speelt en wat je eraan kunt doen. Misschien is ze wel zwanger, maar hoe weet je dat eigenlijk? Lees verder op hoe je kunt herkennen of je poes zwanger is.
Wat betekent bloed in urine bij je poes?
Bloed in de urine, ook wel hematurie genoemd, is nooit normaal. Het betekent dat er ergens in de urinewegen een bloeding is. De urinewegen bestaan uit de nieren, urineleiders, blaas en urinebuis. De hoeveelheid bloed kan variëren van enkele druppels tot een duidelijke rode verkleuring van de urine. Het kan ook zo weinig zijn dat je het niet met het blote oog ziet, maar wel bij een urineonderzoek wordt vastgesteld. Je kunt het bloed in urine poes herkennen aan:
- Een roze of rode kleur van de urine
- Bloedstolsels in de urine
- Vaak kleine beetjes plassen
- Persen tijdens het plassen
- Pijn tijdens het plassen (je poes kan miauwen of piepen)
- Verandering in gedrag, zoals meer teruggetrokken zijn
- Likken aan de geslachtsdelen
Het is belangrijk om bloed in de urine serieus te nemen. Het kan een symptoom zijn van verschillende aandoeningen, variërend van een simpele blaasontsteking tot ernstigere problemen zoals nierziekte of kanker. Ga dus altijd naar de dierenarts als je bloed in de urine van je kat ontdekt.
Mogelijke oorzaken van bloed in urine bij poezen
Er zijn verschillende redenen waarom je poes bloed in de urine kan hebben. Hier zijn een paar van de meest voorkomende oorzaken:
Blaasontsteking
Een blaasontsteking is een veel voorkomende oorzaak van bloed in urine bij katten, zeker bij jonge poezen. De ontsteking wordt meestal veroorzaakt door bacteriën. Je poes kan moeite hebben met plassen, vaker kleine beetjes plassen en pijn hebben tijdens het plassen. Blaasontsteking bij katten kan behandeld worden met antibiotica.
Blaasgruis of blaasstenen
Blaasgruis en blaasstenen zijn kleine kristallen die zich in de blaas vormen. Deze kristallen kunnen de blaaswand irriteren en beschadigen, wat leidt tot bloed in de urine. Je poes kan ook moeite hebben met plassen en pijn hebben. Soms is een speciaal dieet voldoende om het gruis op te lossen, in andere gevallen is een operatie nodig.
VIDEO: Bloed in de urine van uw kat uitgelegd. Dierenarts behandelt veelvoorkomende oorzaken van bloederige urine bij katten.
Verrijkende links
Ontdek meer over Bloed in urine bij poes? Oorzaken & wat te doen door deze uitgekozen links.
Idiopathische cystitis (FIC)
Feline Idiopathische Cystitis (FIC) is een ontsteking van de blaas waarvan de oorzaak onbekend is. Stress speelt vaak een rol bij FIC. Symptomen zijn vergelijkbaar met een blaasontsteking: bloed in de urine, moeite met plassen, en pijn. De behandeling is gericht op het verminderen van stress en het ondersteunen van de blaas.
Nierproblemen
Nierziekte of nierfalen kan ook bloed in de urine veroorzaken. Nierproblemen kunnen leiden tot een verminderde functie van de nieren, waardoor ze minder goed in staat zijn afvalstoffen uit het bloed te filteren. Andere symptomen van nierproblemen zijn meer drinken, meer plassen, verminderde eetlust en gewichtsverlies.
Tumoren
In zeldzame gevallen kan een tumor in de urinewegen bloed in de urine veroorzaken. Tumoren kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn. Andere symptomen zijn afhankelijk van de locatie en grootte van de tumor.
Trauma
Een ongeluk of val kan leiden tot schade aan de urinewegen, waardoor er bloed in de urine terechtkomt.
Bloedingsstoornissen
Sommige bloedingsstoornissen kunnen ervoor zorgen dat je kat sneller bloedt, ook in de urinewegen.
Diagnose: wat kun je verwachten bij de dierenarts?
Als je met je poes naar de dierenarts gaat vanwege bloed in de urine, zal de dierenarts eerst een algemeen lichamelijk onderzoek doen. Hij of zij zal je ook vragen stellen over de symptomen, hoe lang je ze al ziet, en of er veranderingen zijn geweest in de eetlust, drinkgedrag of gedrag van je kat. Daarna zal de dierenarts waarschijnlijk een urineonderzoek doen. Dit kan via een blaaspunctie of door de urine op te vangen tijdens het plassen. De urine wordt onderzocht op de aanwezigheid van bloed, bacteriën, kristallen en andere afwijkingen. Soms is ook een bloedonderzoek nodig om de nierfunctie en algemene gezondheid van je kat te beoordelen. In sommige gevallen is verder onderzoek nodig, zoals een röntgenfoto of echo van de buik.
Behandeling van bloed in urine bij je poes
De behandeling van bloed in de urine is afhankelijk van de oorzaak. Bij een blaasontsteking zal de dierenarts antibiotica voorschrijven. Bij blaasgruis of blaasstenen kan een speciaal dieet nodig zijn om het gruis op te lossen of een operatie om de stenen te verwijderen. Bij FIC is de behandeling gericht op het verminderen van stress en het ondersteunen van de blaas. Bij nierproblemen is de behandeling gericht op het ondersteunen van de nierfunctie en het vertragen van de achteruitgang. Bij tumoren kan een operatie, bestraling of chemotherapie nodig zijn. Je dierenarts zal je adviseren over de beste behandeling voor jouw poes.
Voorkomen van bloed in urine bij poezen
Hoewel je niet alle oorzaken van bloed in de urine kunt voorkomen, zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om het risico te verkleinen:
- Zorg voor voldoende vers drinkwater.
- Geef je kat een goede kwaliteit voeding.
- Verminder stress in de omgeving van je kat. Zorg voor voldoende rustplekken en speelgoed.
- Houd de kattenbak schoon.
- Ga regelmatig met je kat naar de dierenarts voor een controle.
Veelgestelde vragen over bloed in urine bij poezen
Is bloed in de urine altijd ernstig?
Ja, bloed in de urine is nooit normaal en moet altijd door een dierenarts worden onderzocht. Mocht je kat onverhoopt een ongeluk hebben gehad, lees dan meer over symptomen van een gebroken poot bij je poes.
Kan stress bloed in de urine veroorzaken?
Ja, stress kan een rol spelen bij Feline Idiopathische Cystitis (FIC), een aandoening die bloed in de urine kan veroorzaken.
Wat is het verband tussen blaasgruis en bloed in de urine?
Blaasgruis kan de blaaswand irriteren en beschadigen, wat leidt tot bloed in de urine.
Hoe snel moet ik naar de dierenarts als ik bloed in de urine van mijn kat zie?
Zo snel mogelijk. Bloed in de urine kan een teken zijn van een ernstige aandoening die snel behandeld moet worden.
Kan mijn kat herstellen van bloed in de urine?
Ja, afhankelijk van de oorzaak. Met de juiste behandeling kunnen veel katten volledig herstellen.