Je leest dit artikel in [rt_reading_time] minuten

Toxoplasmose bij poezen: Oorzaak, symptomen & behandeling

Toxoplasmose. Het woord alleen al kan je als kattenliefhebber de rillingen bezorgen. Zeker als je zwanger bent, of plannen hebt om zwanger te worden. Maar wat is toxoplasmose precies? Hoe loop je het op? En wat zijn de risico’s? Laten we eens dieper in deze materie duiken. Zodat je precies weet wat je moet weten over toxoplasmose en jouw kat.

Wat is Toxoplasmose?

Toxoplasmose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een parasiet: Toxoplasma gondii. Deze parasiet komt over de hele wereld voor en kan bijna alle warmbloedige dieren, inclusief mensen en katten, infecteren. Het is dus niet per se een “kattenziekte”, maar katten spelen wel een belangrijke rol in de verspreiding ervan. Vooral via de ontlasting.

Toxoplasmose bij poezen: Oorzaak, symptomen & behandelingHoe raakt jouw kat besmet met Toxoplasmose?

Katten raken meestal besmet door het eten van besmet vlees. Denk aan een prooidier zoals een muis of een vogel. Maar ook rauw vlees in de voeding kan een bron van besmetting zijn. Eenmaal besmet, scheidt de kat de parasiet uit via de ontlasting. Dit gebeurt meestal gedurende een korte periode, zo’n één tot drie weken.

Symptomen van Toxoplasmose bij katten

De meeste katten vertonen geen symptomen wanneer ze besmet zijn met toxoplasmose. Sommige katten, vooral kittens of katten met een verminderde weerstand, kunnen wel ziek worden. Mogelijke symptomen zijn:

  • Koorts
  • Verminderde eetlust
  • Lusteloosheid
  • Ademhalingsproblemen
  • Oogproblemen (bijvoorbeeld ontsteking)
  • Neurologische verschijnselen (bijvoorbeeld coördinatieproblemen)

Het is belangrijk om te weten dat deze symptomen ook door andere aandoeningen veroorzaakt kunnen worden. Een bezoek aan de dierenarts is dus altijd noodzakelijk voor de juiste diagnose. Vaak wordt dit vastgesteld door middel van bloedonderzoek.

Toxoplasmose en jouw Gezondheid: Wat je Moet Weten

Hoewel katten een rol spelen in de verspreiding, raken de meeste mensen niet besmet via hun kat. De belangrijkste bronnen van besmetting voor mensen zijn:

  • Het eten van rauw of onvoldoende verhit vlees (vooral varkensvlees en lamsvlees).
  • Het consumeren van ongewassen groenten en fruit.
  • Tuinieren in aarde die besmet is met kattenpoep.
  • Het drinken van besmet water.
  • Tijdens de zwangerschap: overdracht van de moeder op de foetus.

De meeste mensen die besmet raken met toxoplasmose, merken er niets van. Ze hebben geen symptomen of milde griepachtige verschijnselen. Echter, voor zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand kan toxoplasmose ernstige gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen. Heb je plannen voor een zwangerschap? Laat je dan testen op antistoffen tegen toxoplasmose. Zo weet je of je al eens in aanraking bent geweest met de parasiet. Heb je een oudere kat, wees dan extra alert op veranderingen in haar gedrag, dit kan namelijk duiden op schildklierproblemen bij je poes.

Toxoplasmose en Zwangerschap: Een Gevoelig Onderwerp

Als een vrouw tijdens de zwangerschap voor het eerst besmet raakt met toxoplasmose, kan de parasiet worden overgedragen op de ongeboren baby. Dit kan leiden tot aangeboren afwijkingen, zoals oogproblemen, hersenbeschadiging of zelfs een miskraam. Het risico en de ernst van de gevolgen zijn afhankelijk van het moment van infectie tijdens de zwangerschap.

VIDEO: Toxoplasmose: hoe parasieten bij uw kat uw hersenen kunnen infecteren

Wat kun je doen om het risico te verminderen?

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om het risico op besmetting met toxoplasmose tijdens de zwangerschap te minimaliseren:

  • Eet geen rauw of onvoldoende verhit vlees. Verhit vlees altijd goed door en was je handen na het aanraken van rauw vlees.
  • Was groenten en fruit grondig.
  • Draag handschoenen tijdens het tuinieren en was je handen daarna goed.
  • Laat iemand anders de kattenbak verschonen. Ben je zwanger en kan dat niet, draag dan handschoenen en was je handen daarna zorgvuldig. Verschoon de kattenbak dagelijks, de parasiet wordt pas na een aantal dagen infectieus.
  • Voer je kat uitsluitend droogvoer of goed gekookt vlees. Zo voorkom je besmetting bij de kat.

Het is belangrijk om te onthouden dat het risico op besmetting via je kat relatief klein is, mits je bovenstaande maatregelen in acht neemt. Laat je dus niet onnodig bang maken en geniet van de liefde van jouw huisdier.

Veelgestelde vragen over Toxoplasmose en Katten

Handige websites

Maak je reis door het onderwerp Toxoplasmose bij poezen: Oorzaak, symptomen & behandeling compleet met deze links.

Mijn kat heeft toxoplasmose, moet ik haar wegdoen?

Nee, absoluut niet! Met de juiste voorzorgsmaatregelen is het risico op besmetting minimaal. Vooral als je kat binnen blijft en geen rauw vlees eet.

Hoe vaak moet ik de kattenbak verschonen om toxoplasmose te voorkomen?

Het is belangrijk om de kattenbak dagelijks te verschonen. De parasiet wordt pas na één tot vijf dagen infectieus in de ontlasting.

Kan ik mijn kat knuffelen als ik zwanger ben?

Ja, zeker! Zolang je je handen goed wast na contact met je kat en de kattenbak door iemand anders laat verschonen, is er geen reden om je kat niet te knuffelen. Was altijd je handen voor je gaat eten of drinken.

Is er een vaccinatie tegen toxoplasmose voor katten?

Nee, er is geen vaccinatie tegen toxoplasmose beschikbaar voor katten.

Kan ik mijn kat laten testen op toxoplasmose?

Ja, je kunt je kat laten testen op toxoplasmose door middel van een bloedonderzoek. Dit kan nuttig zijn als je wilt weten of je kat al eens in aanraking is geweest met de parasiet. Bespreek dit met je dierenarts.

Plaats een reactie