Je leest dit artikel in [rt_reading_time] minuten

Schildklierproblemen bij poezen: Symptomen & behandeling

Je kat, een onafscheidelijk onderdeel van je leven, verdient de allerbeste zorg. Soms merk je echter veranderingen in haar gedrag of gezondheid die je zorgen baren. Een veelvoorkomend probleem, vooral bij oudere katten, is een schildklierprobleem. Wat houdt dit precies in, hoe herken je het en wat kun je eraan doen? Lees meer over de symptomen en behandeling van schildklierproblemen bij je poes. Laten we dit samen verkennen.

Wat is Schildklierprobleem bij een Poes?

De schildklier, een klein vlindervormig orgaan in de hals, speelt een cruciale rol in de stofwisseling van je kat. Bij een schildklierprobleem, meestal hyperthyreoïdie (een te snel werkende schildklier), produceert de schildklier te veel schildklierhormonen. Deze overproductie jaagt de stofwisseling van je kat op, wat diverse klachten kan veroorzaken.

Hyperthyreoïdie kat symptomen

Het is belangrijk de symptomen van hyperthyreoïdie bij katten vroegtijdig te herkennen. Hoe sneller je erbij bent, hoe beter de prognose. Let op de volgende signalen:

  • Gewichtsverlies ondanks een goede of toegenomen eetlust: Dit is een van de meest voorkomende symptomen.
  • Toegenomen activiteit en rusteloosheid: Je kat kan onrustiger zijn dan normaal.
  • Verhoogde hartslag: Dit kan je dierenarts vaststellen.
  • Braken en/of diarree: Maag-darmklachten komen vaak voor.
  • Verhoogde dorst en meer plassen: Je kat drinkt en plast vaker.
  • Een slordige vacht: De vacht kan er minder verzorgd uitzien.
  • Soms een vergrote schildklier: Dit voelt je dierenarts mogelijk bij het palperen van de hals.

Niet alle katten vertonen alle symptomen, en de ernst van de symptomen kan variëren. Vertrouw op je intuïtie: als je het gevoel hebt dat er iets niet in orde is, raadpleeg dan je dierenarts.

Oorzaken van Schildklierproblemen bij Katten

De precieze oorzaak van hyperthyreoïdie bij katten is niet altijd duidelijk. In de meeste gevallen is het te wijten aan een goedaardige tumor (adenoom) op de schildklier. Zelden is er sprake van een kwaadaardige tumor (carcinoom).

VIDEO: Schildklierproblemen – over de symptomen van hyperthyreodie, hypothyreodie en struma

Risicofactoren

Hoewel de exacte oorzaak vaak onbekend is, zijn er wel factoren die het risico op schildklierproblemen bij katten kunnen verhogen:

  • Leeftijd: Hyperthyreoïdie komt vaker voor bij oudere katten (meestal boven de 10 jaar).
  • Voeding: Er zijn aanwijzingen dat bepaalde voedingsstoffen een rol kunnen spelen, maar hier is nog meer onderzoek naar nodig.
  • Omgeving: Blootstelling aan bepaalde stoffen in de omgeving wordt ook onderzocht.

Diagnose van Schildklierproblemen bij je Kat

Als je dierenarts vermoedt dat je kat een schildklierprobleem heeft, zal hij of zij een lichamelijk onderzoek uitvoeren en bloedonderzoek doen. De bloedtest meet de hoeveelheid schildklierhormoon (T4) in het bloed. Een verhoogde T4-waarde wijst meestal op hyperthyreoïdie. Soms is de T4-waarde niet direct verhoogd, maar zijn er wel andere aanwijzingen. In dat geval kan de dierenarts aanvullend onderzoek doen, zoals een T3-suppressietest of een schildklierscan.

Behandeling van Schildklierproblemen bij een Poes

Er zijn verschillende behandelingsopties voor hyperthyreoïdie bij katten. Je dierenarts zal samen met jou de beste optie bepalen, afhankelijk van de gezondheid van je kat, de ernst van de aandoening en je persoonlijke voorkeur.

Behandelingsopties

  • Medicatie (thyreostatica): Dit zijn tabletten, vloeistoffen of transdermale gels die de productie van schildklierhormoon remmen. Je moet deze medicatie levenslang geven. Regelmatige bloedcontroles zijn noodzakelijk om de dosis te controleren en bijwerkingen te monitoren.
  • Radioactief jodiumtherapie: Dit is een injectie met radioactief jodium, dat de overactieve schildkliercellen vernietigt. Dit is een zeer effectieve behandeling en vaak een permanente oplossing. Je kat moet hiervoor wel een aantal dagen in een speciale kliniek verblijven.
  • Chirurgische verwijdering van de schildklier (thyroïdectomie): Dit is een operatie waarbij de aangetaste schildklier wordt verwijderd. Dit is een minder gebruikelijke optie, omdat er risico’s aan verbonden zijn, zoals schade aan de bijschildklieren (die de calciumspiegel reguleren).
  • Dieetvoeding: Er is speciale voeding beschikbaar die de hoeveelheid jodium beperkt. Jodium is essentieel voor de productie van schildklierhormoon, dus een jodiumarm dieet kan helpen de schildklierfunctie te normaliseren. Deze voeding is uitsluitend op recept verkrijgbaar en mag niet gecombineerd worden met andere soorten voeding.

Het is cruciaal om de behandeling nauwlettend te volgen en regelmatig contact te hebben met je dierenarts. Zo zorg je ervoor dat je kat zich zo comfortabel mogelijk voelt en een goede levenskwaliteit behoudt.

Nazorg en Ondersteuning

Na de diagnose en start van de behandeling is goede nazorg essentieel. Dit omvat regelmatige bezoeken aan je dierenarts voor bloedcontroles en het aanpassen van de medicatie indien nodig. Let ook goed op veranderingen in het gedrag of de gezondheid van je kat en meld deze direct aan je dierenarts.

Meer over dit onderwerp

We hebben enkele topbronnen over Schildklierproblemen bij poezen: Symptomen & behandeling voor je op een rijtje gezet.

Wat kun je zelf doen?

  • Geef medicatie volgens voorschrift: Zorg ervoor dat je de medicatie consistent en op de juiste manier toedient.
  • Bied een rustige omgeving: Stress kan de symptomen verergeren.
  • Zorg voor voldoende vers water: Katten met hyperthyreoïdie hebben vaak meer dorst.
  • Let op de voeding: Bespreek met je dierenarts welke voeding het meest geschikt is.
  • Geef veel liefde en aandacht: Je kat heeft je steun nodig.

Veelgestelde Vragen over Schildklierproblemen bij Katten

Hieronder vind je antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over schildklierproblemen bij katten:

  • Is een schildklierprobleem dodelijk voor een kat?

    Niet direct, maar onbehandeld kan het leiden tot ernstige complicaties, zoals hartproblemen, hoge bloeddruk en nierfalen. Een tijdige diagnose en behandeling zijn dus cruciaal.

  • Hoe vaak moet ik met mijn kat naar de dierenarts als hij/zij een schildklierprobleem heeft?

    In het begin, tijdens de instelfase van de medicatie, zal je dierenarts je waarschijnlijk vaker willen zien voor bloedcontroles. Daarna is het meestal voldoende om je kat elke 3-6 maanden te laten controleren.

  • Kan mijn kat genezen van een schildklierprobleem?

    Radioactief jodiumtherapie is vaak een permanente oplossing. Medicatie en dieetvoeding houden de symptomen onder controle, maar genezen de aandoening niet.

  • Is er een vaccin tegen schildklierproblemen bij katten?

    Nee, er is geen vaccin tegen schildklierproblemen bij katten.

  • Wat kost de behandeling van een schildklierprobleem bij een kat?

    De kosten variëren afhankelijk van de gekozen behandeling. Medicatie is relatief goedkoop, maar moet levenslang gegeven worden. Radioactief jodiumtherapie is duurder, maar vaak een eenmalige behandeling. Bespreek de kosten met je dierenarts.

  • Plaats een reactie