Je bent dol op je kat. Je zorgt goed voor haar, geeft haar lekker eten en knuffelt haar graag. Maar soms gebeurt er iets waar je je zorgen over maakt: je kat braakt onverteerd voedsel. Wat betekent dat? En wat kun je eraan doen?
Waarom Braakt Mijn Kat Onverteerd Voedsel?
Het is schrikken als je ziet dat je kat braakt. Het braken van onverteerd voedsel kan verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk om te proberen te achterhalen wat er aan de hand is, zodat je de juiste stappen kunt ondernemen. Hieronder vind je een aantal mogelijke oorzaken.
Te Snel Eten
Een van de meest voorkomende redenen waarom een kat onverteerd voedsel braakt, is dat ze te snel eet. Wanneer een kat te gulzig is, slikt ze vaak lucht in. Dit kan leiden tot braken. Vooral jonge katten braken vaak onverteerd voedsel.
VIDEO: Mijn kat braakt onverteerd voedsel uit (8 oorzaken)
Haarballen
Katten zijn erg schoon op zichzelf. Ze besteden veel tijd aan het wassen van hun vacht. Daarbij slikken ze haren in. Deze haren kunnen zich in de maag ophopen en haarballen vormen. Haarballen kunnen leiden tot irritatie en braken. Je herkent haarballen vaak aan de langwerpige vorm die ze hebben.
Voedselallergie Of -Intolerantie
Net als mensen, kunnen katten allergisch of intolerant zijn voor bepaalde ingrediënten in hun voeding. Dit kan leiden tot maag- en darmproblemen, waaronder braken. Een voedselallergie bij katten kan zich uiten in braken van onverteerd kattenvoer.
Maag- Of Darmproblemen
Er zijn verschillende maag- en darmproblemen die braken kunnen veroorzaken. Denk aan een ontsteking van de maagwand (gastritis) of een darmontsteking. Ook parasieten, zoals wormen, kunnen problemen veroorzaken.
Verdiepende links
Voor meer inzicht in Poes braakt onverteerd voedsel: oorzaken & tips, bekijk deze handige links.
Andere Oorzaken
Naast de bovengenoemde oorzaken, zijn er nog andere factoren die een rol kunnen spelen:
- Stress: Een verandering in de omgeving of routine kan stress veroorzaken.
- Vergiftiging: Het eten van giftige stoffen kan braken veroorzaken. Let op kamerplanten en schoonmaakmiddelen.
- Medicatie: Sommige medicijnen kunnen als bijwerking braken hebben.
- Een vreemd voorwerp in de maag of darmen.
Wat Kun Je Zelf Doen?
Als je kat af en toe braakt en verder normaal gedrag vertoont, kun je eerst zelf een aantal dingen proberen. Je kunt het braken bij je kat stoppen met de onderstaande tips. Observeer je kat goed om te zien of de klachten aanhouden of verergeren.
Kleine Porties Geven
Geef je kat kleinere porties eten, maar vaker per dag. Dit kan helpen als je kat te snel eet. Je kunt ook een speciale voerbak kopen die het eten vertraagt. Deze voerbakken hebben bijvoorbeeld obstakels in de bak waardoor je kat meer moeite moet doen om het eten te pakken.
Voeding Aanpassen
Overweeg om over te stappen op ander kattenvoer. Kies bijvoorbeeld voor voer dat speciaal is samengesteld voor gevoelige magen. Er zijn ook hypoallergene opties beschikbaar. Deze bevatten minder ingrediënten die vaak allergische reacties veroorzaken.
Zorg Voor Voldoende Water
Zorg ervoor dat je kat altijd toegang heeft tot vers water. Uitdroging kan de klachten verergeren. Als je kat veel kots, is het extra belangrijk om gehydrateerd te blijven, lees hier meer over de oorzaken en tips bij braken.
Houd Je Kat In De Gaten
Let goed op het gedrag van je kat. Is ze nog steeds speels en alert? Eet en drinkt ze nog wel? Als je andere symptomen opmerkt, zoals diarree, lusteloosheid of gewichtsverlies, is het belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts.
Wanneer Naar De Dierenarts?
In sommige gevallen is het noodzakelijk om de dierenarts te raadplegen. Wacht niet te lang, vooral niet als je een van de volgende signalen opmerkt:
- Aanhoudend braken (meerdere keren per dag of meerdere dagen achter elkaar).
- Braken van bloed.
- Braken in combinatie met andere symptomen, zoals diarree, lusteloosheid, koorts of niet willen eten.
- Braken bij kittens of oudere katten.
- Verminderde eetlust bij katten.
De dierenarts kan onderzoeken wat er aan de hand is en een passende behandeling voorschrijven. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit medicatie, een dieet of in sommige gevallen een operatie.
Veelgestelde Vragen Over Braken Bij Katten
Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over braken bij katten, samen met korte antwoorden.
- Is braken altijd een reden tot bezorgdheid?
Niet altijd. Af en toe braken kan onschuldig zijn, bijvoorbeeld door een haarbal. Maar aanhoudend braken is wel een reden om alert te zijn.
- Wat moet ik doen als mijn kat bloed braakt?
Neem direct contact op met de dierenarts. Braken van bloed kan wijzen op een ernstig probleem.
- Kan ik mijn kat zelf medicatie geven tegen het braken?
Nee, geef je kat nooit zomaar medicatie zonder overleg met de dierenarts. Sommige medicijnen kunnen schadelijk zijn voor katten.
- Hoe kan ik haarballen voorkomen?
Regelmatig borstelen helpt om losse haren te verwijderen. Er zijn ook speciale voedingen en pasta’s die de vorming van haarballen kunnen verminderen.
- Mijn kat blijft braken, wat nu?
Als je kat ondanks je inspanningen blijft braken, is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan. Zij kunnen de oorzaak achterhalen en een passende behandeling starten.
Als je bloed in de urine van je poes ontdekt, is het belangrijk om snel actie te ondernemen en de mogelijke oorzaken te onderzoeken, zoals beschreven in ons artikel over bloed in de urine bij poezen.