Je leest dit artikel in [rt_reading_time] minuten

Dracht poes: Symptomen, duur en verzorging | Kattenzorg

Je kat, jouw lieve, zachte vriendin, verandert. Ze is anders dan normaal. Misschien is ze wel in verwachting. De gedachte aan kleine kittens, die straks door jouw huis rennen, is opwindend. Maar wat komt er allemaal kijken bij de dracht van een poes? Wat moet je weten en hoe kun je jouw kat het beste ondersteunen tijdens deze bijzondere periode?

Hoe Herken Je een Drachtige Poes?

Het herkennen van een drachtige poes is niet altijd makkelijk, zeker niet in de eerste weken. Sommige signalen zijn duidelijker dan andere. Let goed op de volgende veranderingen in het gedrag en het lichaam van jouw kat. Zo herken je misschien de vroege tekenen van een zwangerschap. Wil je meer weten? Lees dan over de symptomen van een drachtige poes.

Dracht poes: Symptomen, duur en verzorging | KattenzorgVeranderingen in Gedrag en Lichaam

Eén van de eerste dingen die je op kunt merken, is een verandering in het gedrag van je poes. Misschien is ze aanhankelijker dan normaal, of juist meer teruggetrokken. Sommige poezen ervaren ochtendmisselijkheid, net als mensen. Dit kan zich uiten in braken of verminderde eetlust. Na een paar weken zal haar eetlust juist toenemen. Jouw kat heeft immers extra energie nodig voor haar kittens.

Fysieke veranderingen zijn ook belangrijk. De tepels van je poes kunnen rozer en meer gezwollen worden, dit wordt ook wel “pinking up” genoemd. Dit is meestal zichtbaar rond de derde week van de dracht. Haar buik zal geleidelijk aan dikker worden, al is dit soms lastig te zien, zeker bij een eerste dracht. Je merkt dan misschien wel dat haar gewicht toeneemt.

Wanneer Naar de Dierenarts?

Als je vermoedt dat je poes drachtig is, is het verstandig om naar de dierenarts te gaan. De dierenarts kan door middel van palpatie (voelen aan de buik) vanaf ongeveer drie weken zwangerschap vaststellen of je poes inderdaad drachtig is. Na ongeveer vier weken kan een echo gemaakt worden. Hiermee is het aantal kittens vaak ook te schatten. Een röntgenfoto kan vanaf ongeveer 49 dagen, omdat dan de skeletten van de kittens zichtbaar zijn.

De Duur van de Dracht

De draagtijd van een poes duurt gemiddeld 63 dagen, maar kan variëren van 58 tot 72 dagen. Houd dus goed de datum van de mogelijke bevruchting in de gaten. Zo weet je ongeveer wanneer je kittens kunt verwachten. Gedurende deze periode is het belangrijk om jouw poes extra goed te verzorgen.

Verzorging Tijdens de Dracht

Een drachtige poes heeft extra aandacht en verzorging nodig. Hier zijn een paar tips om je te helpen jouw kat zo comfortabel mogelijk te maken.

VIDEO: Verzorgingstips voor zwangere katten (dierenarts legt uit)

Voeding voor een Drachtige Poes

Goede voeding is essentieel. Geef jouw poes kittenvoer. Dit bevat meer calorieën, eiwitten en calcium dan normale voeding. Zo krijgt ze voldoende voedingsstoffen binnen voor zichzelf en haar kittens. Verdeel de maaltijden over de dag, zodat ze niet te veel in één keer hoeft te eten.

Een Veilige en Rustige Omgeving

Zorg voor een rustige en veilige plek waar je poes zich kan terugtrekken. Vermijd stress en harde geluiden. Een fijne mand of doos met zachte dekens is ideaal. Dit wordt later ook haar kraamkamer. Laat haar wennen aan deze plek, zodat ze zich er veilig voelt.

Aanbevolen leesvoer

Verdiep je verder in Dracht poes: Symptomen, duur en verzorging | Kattenzorg met een aantal zorgvuldig geselecteerde links.

Medische Verzorging en Vaccinaties

Overleg met je dierenarts over eventuele vaccinaties en ontworming. Sommige behandelingen zijn niet geschikt voor drachtige poezen. De dierenarts kan je adviseren over de beste aanpak voor jouw kat.

De Bevalling: Wat Kun Je Verwachten?

Na ongeveer 63 dagen is het zover: de bevalling staat voor de deur. Je kunt een aantal tekenen herkennen die erop wijzen dat de bevalling begint.

Tekenen van de Naderende Bevalling

  • Onrustig gedrag: Je poes kan ijsberen, krabben aan haar nest en veel miauwen.
  • Verminderde eetlust: Vaak eet ze een dag voor de bevalling minder of helemaal niet.
  • Temperatuurdaling: De lichaamstemperatuur van je poes daalt meestal zo’n 24 uur voor de bevalling met ongeveer een graad.
  • Persweeën: Zodra de persweeën beginnen, kun je zien dat je poes actief aan het persen is.

Wat te Doen Tijdens de Bevalling

Probeer rustig te blijven en je poes niet te storen. De meeste poezen kunnen de bevalling prima zelfstandig aan. Het is belangrijk om op de achtergrond aanwezig te zijn en in te grijpen als er problemen ontstaan. Neem direct contact op met je dierenarts als:

  • Je poes langer dan een uur perst zonder dat er een kitten geboren wordt.
  • Er groen-zwarte uitvloeiing is zonder dat er een kitten geboren wordt.
  • Je poes erg zwak lijkt of veel bloed verliest.

Na de Bevalling

Na de bevalling zal je poes zich vooral richten op de verzorging van haar kittens. Zorg ervoor dat ze voldoende eten en drinken heeft. Houd de kraamkamer schoon en rustig. Geniet van de kleine kittens, maar geef de moederpoes de ruimte en rust die ze nodig heeft. Meer weten over de zwangerschap zelf? Lees over de symptomen van een drachtige poes.

Veelgestelde vragen over de dracht van een poes

Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen over de dracht van een poes.

  • Hoe lang duurt de dracht bij een poes? De dracht duurt gemiddeld 63 dagen, maar kan variëren van 58 tot 72 dagen.
  • Wat moet ik mijn drachtige poes te eten geven? Geef kittenvoer, dit bevat meer calorieën, eiwitten en calcium.
  • Wanneer moet ik naar de dierenarts als mijn poes drachtig is? Ga naar de dierenarts zodra je vermoedt dat je poes drachtig is, en zeker als je problemen ziet tijdens de bevalling.
  • Hoe weet ik dat de bevalling begint? Let op onrustig gedrag, verminderde eetlust, temperatuurdaling en persweeën.

Plaats een reactie