Jeukende ogen, een loopneus, constant niezen… Een allergie voor katten, ook wel “allergie poes” genoemd, kan behoorlijk vervelend zijn. Misschien herken je deze symptomen wel. Het is een veelvoorkomend probleem en kan je dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden, vooral als je een kat hebt of overweegt er een te nemen. Maar wat veroorzaakt nu precies die “katten allergie symptomen” en wat kun je eraan doen? In dit artikel duiken we dieper in op alles wat je moet weten over allergie voor katten.
Wat veroorzaakt een allergie voor katten?
Vaak denk je dat de haren van de kat de boosdoener zijn, maar dat is niet helemaal waar. De echte oorzaak is een eiwit, Fel d 1, dat voornamelijk in het speeksel, de urine en de talgklieren van de kat zit. Wanneer een kat zich wast, komt dit eiwit op de vacht terecht. Deze minuscule allergenen verspreiden zich vervolgens via de lucht en kunnen zich hechten aan meubels, kleding en andere oppervlakken in je huis. Je ademt deze allergenen in en dat kan de “allergie poes” reactie veroorzaken.
Hoe komt het dat ik allergisch reageer?
Jouw immuunsysteem ziet deze eiwitten als een bedreiging, een indringer die bestreden moet worden. Daarom maakt je lichaam antistoffen aan. Deze antistoffen veroorzaken de symptomen die je ervaart bij een “kattenallergie wat te doen” situatie, zoals:
- Jeukende, waterige ogen
- Loopneus en verstopte neus
- Niesbuien
- Huiduitslag of eczeem
- Benauwdheid of ademhalingsproblemen (in ernstige gevallen)
De ernst van je reactie kan variëren. Sommige mensen hebben milde klachten, terwijl anderen er flink last van hebben. Ook kan de reactie verschillen per kat. Je kunt bijvoorbeeld minder heftig reageren op een kortharige kat dan op een langharige.
“Allergie kat symptomen”: Hoe weet je of je allergisch bent?
Twijfel je of je allergisch bent voor katten? Er zijn verschillende manieren om dit te onderzoeken. Je huisarts kan een allergietest uitvoeren, bijvoorbeeld een huidpriktest of een bloedtest. Bij een huidpriktest wordt een kleine hoeveelheid allergeen op je huid aangebracht, waarna er een klein prikje wordt gegeven. Bij een bloedtest wordt je bloed onderzocht op antistoffen tegen kattenallergenen.
Ook kun je zelf een beetje opletten. Worden je klachten erger als je in de buurt bent van katten? Heb je bijvoorbeeld last van jeukende ogen en een loopneus na een bezoek aan iemand met een kat? Dit kan een sterke indicatie zijn van een allergie.
VIDEO: Alles wat u moet weten over kattenallergien & wat je eraan kunt doen!
Lang niet altijd direct duidelijk
Soms is het niet direct duidelijk of je klachten door een kattenallergie komen. Het kan ook zijn dat je allergisch bent voor andere dingen, zoals pollen of huisstofmijt. Een allergietest geeft je zekerheid en helpt je om de juiste maatregelen te nemen.
“Kattenallergie wat te doen”: Tips om de klachten te verminderen
Heb je een kat en last van allergie? Dat is natuurlijk heel vervelend. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de klachten te verminderen:
- Houd je huis schoon: Stofzuig regelmatig, idealiter met een stofzuiger met een HEPA-filter. Dweilen en afnemen van oppervlakken helpt ook.
- Was je handen regelmatig: Vooral nadat je de kat hebt geaaid.
- Ventileer je huis goed: Frisse lucht helpt om allergenen te verminderen.
- Houd de kat uit de slaapkamer: Dit is de plek waar je de meeste tijd doorbrengt, dus het is belangrijk om deze allergenenvrij te houden.
- Overweeg een luchtreiniger: Een luchtreiniger met een HEPA-filter kan helpen om allergenen uit de lucht te filteren.
- Laat je kat regelmatig borstelen: Dit vermindert de hoeveelheid losse haren en allergenen in huis. Laat dit bij voorkeur door iemand anders doen, buiten.
- Overleg met je arts over medicatie: Antihistaminica, neussprays of oogdruppels kunnen helpen om de symptomen te verlichten.
- Immunotherapie (“allergie injecties”): Dit is een langdurige behandeling waarbij je langzaam went aan de allergenen. Het is niet voor iedereen geschikt, maar kan wel effectief zijn.
Hypoallergene kattenrassen?
Er wordt vaak gesproken over “hypoallergene kattenrassen”, maar het is belangrijk om te weten dat er geen kattenras volledig allergeenvrij is. Sommige rassen, zoals de Siberische kat of de Cornish Rex, produceren minder Fel d 1 en kunnen daardoor minder allergische reacties veroorzaken. Het is echter altijd verstandig om eerst te testen of je reageert op een bepaald ras voordat je een kat aanschaft.
“Allergie poes kind”: Wat nu?
Als je kind allergisch is voor katten, is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn. Kinderen zijn vaak gevoeliger voor allergenen dan volwassenen. Zorg ervoor dat je kind niet te veel in contact komt met de kat en neem de bovenstaande tips serieus. Overleg altijd met de kinderarts over de beste aanpak.
Informatieve bronnen
Onmisbare leesstukken over Allergie voor poezen? Symptomen & tips | Alles over kattenallergie vind je hier.
Een moeilijke beslissing
Soms is de allergie zo heftig dat het niet mogelijk is om een kat te houden, hoe graag je dat ook zou willen. In dat geval is het misschien beter om een ander huis te zoeken voor je kat. Dit is natuurlijk een moeilijke beslissing, maar de gezondheid van jou of je kind staat voorop. Er zijn echter ook manieren om je kat te houden, zelfs als je allergisch bent, lees meer over poes houden ondanks poezenallergie.
Een allergie voor katten kan zich op verschillende manieren uiten, waaronder huiduitslag. Heb je last van huiduitslag na contact met een kat? Het kan zijn dat je allergisch bent. Lees meer over de symptomen en wat je eraan kunt doen bij een allergie voor katten met huiduitslag.
Veelgestelde vragen over allergie voor katten
Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over allergie voor katten, samen met een kort antwoord:
- Kan ik van mijn kattenallergie afkomen? De meeste mensen komen niet volledig van hun allergie af, maar de symptomen kunnen wel verminderd worden met medicatie, maatregelen in huis en eventueel immunotherapie.
- Is een kattenallergie erfelijk? Erfelijkheid speelt een rol, maar het is niet zo dat je automatisch allergisch bent als je ouders het ook zijn.
- Kan ik allergisch worden voor mijn eigen kat, ook al heb ik er al jaren één? Ja, dat kan. Een allergie kan zich op elk moment ontwikkelen.
- Helpt het om mijn kat vaker te wassen? Dit kan helpen, maar overleg dit eerst met je dierenarts. Te vaak wassen kan de huid van je kat uitdrogen.
- Zijn er speciale voedingen voor katten die minder allergenen produceren? Er zijn inderdaad speciale voedingen die de productie van Fel d 1 kunnen verminderen. Overleg met je dierenarts welke voeding geschikt is voor jouw kat.